Motorola Razr 40 Ultra review in romana – DISPLAY EXTERN
Prima data va invitam sa parcurgem impreuna specificatiile display-ului extern 🙂
FISA TEHNICA
# Panou OLED flexibil 3.6 inci
# Rezolutie 1066×1056 pixeli
# Refresh de pana la 144Hz
# Rata touch sampling de 120Hz (360Hz in gaming)
# Culori pe 10 bit si spectru culoare DCI-P3
# Luminozitate maxima de 1100 niti
# Tehnologie HDR10+
# Format 1:1
# Protectie Gorilla Glass Victus
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Ca sa fim sinceri, Motorola a creat pentru device un display extern cu specificatii cam overkill 🙂 Rata refresh de 144Hz pe ecran OLED de 3.6 inci 🙂
Insa, supara pe cineva specificatiile ‘over the top’ ? Cu siguranta ca nu. Fara discutie ca avem de-a face cu cel mai avansat display de sub 5-4 inci creat vreodata. Felicitam Motorola pentru acest aspect!
Si care este rezultatul acelor super caracteristici ? Micul mare display este absolut superb. Practic, totul este la superlativ: imaginea este foarte clara, intens (insa nu exagerat) colorata, negrul arata impecabil, raspunsul la atingeri este foarte bun, datorita refresh-ului inalt totul este super cursiv iar luminozitatea ecranului este excelenta.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Haideti ca acum sa deschidem device-ul pentru cateva momente si sa analizam impreuna optiunile de personalizare ale ecranului extern.
In setarile device-ului, la sectiunea ‘External display’ gasim urmatoarele optiuni de customizare: Lock screen clockfaces (teme ceas pentru fereastra lock screen), Home screen wallpapers (wallpapers pentru ecranul home), Panels App tray, weather, calendar & more (utilitare/widgets precum app drawer, prognoza meteo, calendar etc), Display & Font size (marime interfata si font), App settings (setari aplicatii), Live preview – Camera preview of photos & videos (previzulizare in timp real a pozelor si clipurilor video) si Call settings (setari apel). Haideti sa o luam treptat.
In sectiunea ‘Lock screen clockfaces’ ne sunt puse la dispozitie un numar destul de generos de teme ceas pentru meniul lock screen al ecranului extern. Temele oferite arata foarte bine 🙂
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Apropo de meniul lock screen, el poate fi activat prin simpla atingere a display-ului. In tema aleasa de noi, prin atingerea icoanei de baterie este afisat in procente nivelul de incarcare al bateriei. O chestie foarte cool si foarte utila 🙂
Atunci cand intra apeluri, mesaje, notificari etc, acestea sunt afisate in partea stanga a icoanei de baterie. Daca se face touch pe acestea, notificarile sunt afisate mai detaliat (poza din dreapta).
Va precizam ca pentru a iesi din meniul lock screen, se face swipe in sus pe acesta. In acest mod este accesat meniul principal. Pe acesta il vom parcurge in cateva momente.
Aplicatiile pentru formare numar telefon, apelare si mesagerie sunt perfect utilizabile (gratie ecranului de 3.6 inci). Ecranul si fontul sunt suficient de mari pentru o utilizare comoda.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
In ceea ce priveste aplicatia Whatsapp, si ea este perfect utilizabila. Insa, trebuie sa precizam faptul ca atunci cand vrei sa trimiti un mesaj, tastatura ocupa intreg ecranul.
Practic cand tastezi, nu poti vedea fereastra de conversatie. Dupa ce ai terminat cu tastarea, se apasa sageata din dreapta pentru a trimite mesajul.
Mergem mai departe si spunem cateva vorbe despre meniul ‘Home screen wallpapers’. Aici gasim o selectie generoasa cu wallpapers pentru ecranul Home al display-ului extern.
Facem trecerea catre sectiunea ‘Panels – App tray, weather, calendar & more’. Aici gasim diverse widget-uri care pot fi alese pentru a fi afisate pe display. Vizualizarea acestor widget-uri se face prin swipe stanga/drepta pe ecran. Observam in imaginile de sus ca avem la idemana diverse widget-uri/utilitare: apps, calendar, contacts, games, google fit, google news, spotify si weather.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Ordinea de afisare a acestor widget-uri poate fi stabilita dupa bunul plac. Dupa ce ai terminat cu procedura de aranjare (daca poate fi spus asa), ecranul Home cu widget-urile va arata ca si cel din poza din dreapta. Acele sectiuni/widget-uri pot fi accesate prin touch pe acele icoane sau swipe dreapta/stanga. Totul este foarte intuitiv 🙂
Si acum va invitam sa parcurgem impreuna widget-urile alese de noi. Demaram cu ‘App tray’ (app drawer). El ofera acces la aplicatiile instalate pe device. Daca se doreste instalarea de noi aplicatii, nu este necesar sa fie accesat ecranul intern 🙂 Pe ecranul extern doar trebuie sa pornesti Google Play.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Dupa ce aplicatia a fost instalata, ca ea sa fie prezenta in app tray, trebuie accesat meniul ‘Manage apps’ iar de aici aplicatia poate fi adaugata in app tray.
Apropo de pornire/instalare aplicatii, accesare widget-uri etc, totul este excelent optimizat. Hardware-ul performant face ca totul sa ruleze cursiv si fluent 🙂
Apropo de aplicatii, calculatorul este foarte usor de utilizat. Noi am testat si aplicatia Gmail iar ea ruleaza fara probleme. Cu toate acestea, display-ul este cam mic pentru o aplicatie precum Gmail.
Am mers mai departe cu testarea de aplicatii si am rulat fara nici o problema Google Chrome, aplicatia eMAG si inclusiv meniul de recents/multitasking.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Facem pasul catre urmatorul widget, in speta ‘Contacts’. Aici poate fi accesat meniul de apelare si pot fi adaugate contacte pentru apelare rapida. Pe langa asta, pot fi adaugate contacte si pentru mesaj rapid. Niste chestii foarte utile 🙂
Facem swipe spre urmatorul widget, in speta ‘Calendar’. Se poate schimba intre afisare calendar in marime full size (saptamana completa) sau ziua in curs.
Este randul widget-ului ‘Google news’. Se poate face swipe intre cateva subiecte/stiri sau poate fi accesata direct aplicatia Google news.
Ne mutam privirea catre widget-ul ‘Weather’. El arata foarte bine. Aici sunt disponibile cateva meniuri cu informatii (despre vreme) interesante.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Ultimul widget ales de noi este cel pentru aplicatia ‘Spotify’.
Revenim la sectiunile pentru customizare a display-ului extern. In meniul ‘Display & Font size’ pot fi setate marimea fontului si a interfetei pe ecranul extern.
Si acum ne focusam pe sectiunea ‘App settings’. Cand este rulata o aplicatie pe ecranul intern iar device-ul este inchis in timp ce acea aplicatie este activa, sectiunea ‘App settings’ permite tranzitia (auto sau prin tap) a acelei aplicatii pe ecranul extern. O chestie foarte interesanta 🙂
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Sectiunea ‘Live preview’ permite previzulizarea in timp real a pozelor si clipurilor video pe ecranul extern. Aceasta functie este foarte utila atunci cand faci o poza/filmare unei persoane dragi sau unui prieten (isi poate da seama cum va arata in poza).
Ultima sectiune pentru personalizare a ecranului extern este ‘Call settings’. Aici poate fi setat ce actiuni/task-uri sa indeplineasca device-ul atunci cand el este inchis si deschis (flip open, flip close). Avem raspundere apel prin deschidere device (flip open) si oprire apel sau continuarea apelului cand device-ul este inchis (flip close).
Ca si fapt divers, ne-am decis sa mai testam cateva aplicatii pe ecranul extern. Va precizam ca aplicatia YouTube ruleaza excelent.
Motorola Razr 40 Ultra review in romana
Am testat si un player audio (AIMP) iar aplicatia ruleaza si arata foarte bine. Cu ecranul extern inchis, pe ecranul lock screen isi fac aparitia comenzile AIMP pentru control muzica. O chestie foarte utila.
Ca si gaming, pe display-ul extern pot fi jucate titluri simple precum tetris, snake etc. Am dat drumul jocului Aphalt 9, insa in joc cand se apasa butonul ‘Play’ nu se intampla nimic. Probabil ca jocul are nevoie de un ecran cu mai multi inci pentru a rula corespunzator.
In ceea ce priveste utilizarea ecranului extern in bataia directa a soarelui (soare puternic de vara), chiar si cu wallpaper inchis, display-ul are lizibilitate buna.