Iata Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana si opinii personale. Weekend-ul este aici iar asta merita ceva cu adevarat special din partea echipei GadgetLab 🙂 In ultimele saptamani am avut pe masa de testare noul flagship Galaxy S20 FE 5G.

In acest lung articol vrem sa va impartasim pe larg impresiile si parerile noastre despre timpul petrecut alaturi de noul terminal Samsung. Nu ne putem abtine si va mentionam inca de pe acum ca telefonul poseda ecran AMOLED de 120Hz, camera tripla performanta, chipset Snapdragon 865, stocare si memorie foarte rapide, conectivitate generoasa etc.

V-am capturat atentia ? Noi suntem convinsi ca da 🙂 Evitam in a compune o introducere stufoasa si trecem direct la actiune. Speram ca o sa va placa acest nou review marca GadgetLab.

Inainte de a porni la drum tinem sa va spunem ca noi am avut prilejul sa testam noul terminal Samsung prin programul Orange Smartphone Tester.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – DESIGN

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Telefonul poseda un aspect elegant si constructie semi-premium solida. De ce spunem semi-premium ? In zona frontala avem sticla Gorilla Glass, pe margini gasim o rama metalica solida iar partea din spate a dispozitivului este realizata din plastic, ceea ce nu suna prea bine.

Insa, dupa lunga perioada in care am butonat device-ul, putem spune ca nu o sa ramai cu senzatia de ieftin. Dimpotriva. La atingere, suprafata de pe spate se simte placut iar urmele de amprente si praf sunt greu vizibile, ceea ce este un plus.

Culoarea partii din spate este o combinatie de roz cu alb. Ceea ce rezulta este o nuanta care intr-un spatiu luminos duce inspre roz iar intr-un spatiu cu lumina redusa duce inspre alb. Interesant 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Era de preferat ca spatele sa fie realizat din sticla ? In mod evident ca da. Insa, se poate spune ca asamblarea aleasa de Samsung poseda atuurile ei (nu se zgarie usor, urmele de amprente nu sunt vizibile, spatele nu este alunecos).

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe spate in partea de sus zarim sistemul tri-camera, care poseda un aspect interesant. Inspre partea de jos este inscriptionat logo-ul producatorului.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Apropo de constructie, smartphone-ul nu duce lipsa de protectie IP68. Asta este mai mult decat binevenit 🙂 In momentul in care noi am testat camera device-ului, a inceput sa ploua.

Stiind ca telefonul poate incasa cu brio apa si praf, nu ne-am ingrijorat atunci cand device-ul a primit cativa stropi de ploaie. Va precizam ca ne-am limitat la cativa stropi de ploaie in ceea ce priveste testarea protectiei IP68 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In partea din fata ne intampina un ecran dotat cu perforatie (sus pe mijloc) si digonala de 6.5 inci. Va mentionam ca ecranul are suprafata non-curbata (daca se poate spune asa).

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In ciuda diagonalei mari, telefonul poseda o dimensiune relativ compacta iar asta il face destul de usor de manevrat/butonat intr-o singura mana.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Deasupra ecranului sub rama metalica sade una din cele 2 boxe.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Inspre laterale, spatele terminalului dispune de curburi destul de pronuntate. Acestea ajuta ca telefonul sa se aseze comod in palma utilizatorului (daca se poate spune asa). Remarcam faptul ca rama metalica este slim pe margini si ceva mai groasa in partea de jos.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Modulul sistemului tri-camera iese usor in afara corpului din plastic.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe ramele metalice laterale avem in partea de sus linie de antena. Din poza putem observa ca rama metalica devine mai groasa inspre marginea de sus.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe rama metalica din partea de jos avem insirate (de la stanga spre dreapta) o linie de antena, microfon, port USB C, cel de-al 2-lea difuzor audio si o alta linie de antena.

Apropo de cele 2 boxe prezente pe flagship, ele emit un sunet placut si cu volum puternic. Aspectul pe care l-am sesizat la sistemul audio este legat de frecventele inalte care sunt accentuate un pic cam mult atunci cand te joci.

Atunci cand te utiti la filme sau cand stai pe YouTube, acele frecvente inalte devin un pic accentuate cu volumul urcat la maxim.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe rama metalica din partea de sus gasim (de la stanga spre dreapta) slotul Dual SIM Hybrid, o alta linie de antena si microfon. Din aceasta poza se poate observa clar modulul sistemului tri-camera (nu iese mult in afara).

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe marginea din partea stanga sunt pozitionate butoanele pentru volum si pornire/oprire. Va precizam ca butonul de pornire/oprire dispune de functii multiple.

Din setarile telefonului, butonul poate fi setat in felul urmator: apasare si mentinere apasare ca sa pornesti asistentul Bixby sau meniul de oprire/restart al device-ului; apasarea rapida de doua ori pentru a porni camera, asistentul bixby sau o aplicatie aleasa de tine. Asta este o chestie interesanta si utila 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pe marginea metalica stanga gasim in partea de sus o alta linie de antena. Per total, noi consideram ca device-ul arata bine iar asamblarea este una destul de premium.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – GALERIE FOTO

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – DISPLAY

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Pornim la drum in acest punct al review-ului prin a va spune cum se prezinta ecranul ca si specificatii.

FISA TEHNICA

# Panou Super AMOLED cu rata refresh de 60Hz sau 120Hz

# Diagonala de 6.5 inci si rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli)

# Format 20:9 si 407PPI densitate pixeli

# Functie Always On si tehnologie HDR10+

# Perforatie sus pe mijloc

# Ecran cu suprafata plata

# Ratie ecran/corp de 85% si protectie Gorilla Glass 3

O SCURTA OBSERVATIE

Putem spune ca display-ul poseda niste caracteristici destul de puternice 🙂

Calitatea imaginii este una care nu dezamageste. Panoul Super AMOLED high-end isi lasa amprenta: are culorii vii/intense/placute la privit, negrul redat este unul inchis si profund iar combinatia de 6.5 inci + 2400×1080 pixeli rezulta intr-o imagine clara si bine pixelata (407PPI).

In mod evident ca elefantul din camera este refresh-ul de 120Hz. Cu aceasta functie activata, pe ecran totul devine rapid, fluent si super cursiv. Scrolling-ul si navigarea prin sistemul de operare, aplicatii, site-uri de stiri, magazine online, facebook, twitter etc este o reala placere.

Chipset-ul Snapdragon 865 clar nu intampina probleme in a tine pasul cu refresh-ul de 120Hz al panoului AMOLED. In ceea ce priveste gaming-ul, in jocurile testate (Asphalt 9, CSR Racing 2) noi nu am sesizat o diferenta mare de cursivitate intre modurile 60Hz si 120Hz. Probabil ca trebuia sa rulam jocuri care sunt compatibile cu optiunea de refresh 120Hz.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Ca si design, afisajul se afla in posesia unor margini negre slim.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Continuam cu design-ul si va spunem ca ecranul poseda suprafata plata. Din punctul nostru de vedere, asta este un plus 🙂

Perforatia integrata sus pe partea de mijloc este una mica, eleganta si subtila 🙂

Datorita formatului 20:9, ecranul este unul destul de inalt iar asta il face potrivit pentru gaming, vizionarea de YouTube, filme de pe Hbo Go/Netflix etc.

Ecranul dispune de functie Always-On care poate fi personalizata in diverse feluri (culoare, pozitie pe ecran etc).

Smartphone-ul dispune de tehnologie Edge screen care este interesanta si utila. Ea dispune de functiile Edge panels si Edge lighting.

Prin activarea Edge panels, ai la indemana in partea dreapta sus a ecranului o bara pe care daca se face swipe, scoate la iveala o fereastra care ofera acces rapid la aplicatiile favorite. Va mentionam ca Edge panels poate fi personalizat dupa bunul plac (adaugare aplicatii, adaugarea de alte ferestre/panels etc).

Legat de Edge lighting, prin activarea acestei functii, atunci cand primesti mesaje, apeluri, notificari etc, marginile ecranului sunt iluminate pentru cateva secunde.

Cand telefonul este pus la incarcat (wireless sau la incarcator cu fir), din setari se poate activa ca in partea de jos a ecranului sa apara informatii despre nivelul de incarcare al bateriei si cat timp a mai ramas pana la incarcarea completa. O chestie utila 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Si iata-ne ajunsi la scanner-ul de amprente. Avem de-a face cu unul optic incorporat sub ecran. Va precizam ca el este usor si rapid de configurat iar ca si functionare, scanner-ul este precis si rapid. Excelent 🙂

Va mentionam ca noi am testat si flagship-ul Samsung S20 Ultra 5G iar scanner-ul de amprente de pe acest device este net inferior in comparatie cu cel de pe Galaxy S20 FE 5G.

Pentru deblocare, S20 FE 5G dispune si de tehnologie face unlock. Gratie functiei de Brighten screen (iluminare ecran), deblocarea faciala este rapida si eficienta chiar si in conditii de bezna. In ceea ce priveste deblocarea pe timp de zi, nu avem nimic de reprosat face unlock-ului 🙂

Ca si luminozitate, ecranul are lizibilitate buna in lumina de afara. In bataia directa a unui soare puternic, lizibilitatea este decenta, insa era loc de mai bine.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Terminalul dispune de un propulsor performant alcatuit din urmatoarele componente:

# Chipset Snapdragon 865 (7nm, octa-core 2.84GHz)

#  Procesor grafic Adreno 650

# 6GB de memorie RAM (tip LPDDR5 2750mHz, configuratie 16-bit quad-channel)

# 128GB stocare interna (tip UFS 3.1)

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – PERFORMANTA

Ca sa fim sinceri, aici sunt putine lucruri de spus. Gratie hardware-ului foarte performant, terminalul se misca impecabil in orice fel de aplicatie si joc. La utilizare foarte intensa, spatele device-ului (in zona camerei principale) se incalzeste (nu deranjant).

GAMING

Apropo de jocuri, device-ul aduce cateva functii interesante si utile.

Telefonul integreaza functia Game Booster care este activata automat atunci cand pornesti un joc (functia isi face aparitia sus in bara cu notificari). Odata ce s-a facut touch pe functia Game Booster,  pe ecranul smartphone-ului iti sunt puse la dispozitie cateva chestii interesante.

In partea de sus isi face aparitia o bara care ofera acces rapid la cateva aplicatii. Langa aceasta bara avem fereastra Game Booster, care contine cateva setari cool. Fereastra afiseaza nivelul de incarcare al bateriei si timpul ramas pana cand telefonul este descarcat.

Fereastra Game Booster iti permite sa blochezi notificarile si alte mici chestii pentru un gaming fara intreruperi. Pe langa asta, meniul Game Booster iti permite sa realizezi screenshot-uri si sa blochezi ecranul (o chestie utila atunci cand nu esti langa telefon).

Pe partea de setari, functia Game Booster ofera cateva functii interesante: dolby atmos pentru gaming (asta imbunatateste un pic sunetul emis de boxele stereo), game performance (setarea device-ului in 3 moduri: performance, balanced, power saving), pop-up panel (bara cu aplicatii) etc.

In ceea ce priveste bara Pop-up panel, ea iti permite accesul rapid la un numar de maxim 4 aplicatii.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – TESTE SINTETICE

ANTUTU

Va informam ca telefonul poate fi setat pentru a functiona in 4 moduri: high performance, optimized, medium power saving si maximum power saving. In jocuri si la utilizarea de zi cu zi, diferenta de performanta dintre modurile performance si optimized este minora.

Acest aspect este reflectat si de rezultatele obtinute in benchmark-ul AnTuTu. Dinferenta dintre Performance si Optimized este de aproximativ 4000 puncte.

GEEKBENCH

ANDROBENCH

SPEEDTEST

DEVCHECK

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Terminalul ruleaza sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata Samsung One UI 2.5. Sistemul de operare este bine optimizat (rulaj cursiv, noi nu ne-am intersectat cu crash-uri pe timpul testului), interfata arata placut si modern din punct de vedere grafic iar numarul de setari disponibile este cu adevarat impresionant.

In ciuda faptului ca Samsung a incorporat foarte multe functii si setari, acestea sunt bine organizate iar navigarea prin meniuri si configurarea diverselor functii este o activitate placuta si deloc obositoare 🙂

In ceea ce priveste aplicatiile bloatware, din pacate acestea nu lipsesc de pe device (facebook, netflix, live transcribe, game launcher, galaxy store, bixby, ar zone si inca cateva). Bine macar ca nu sunt foarte multe.

Va invitam cu tot dragul sa descoperiti in capturile de ecran de mai jos cum arata interfata device-ului si ce setari/functii iti sunt puse la dispozitie. Va dorim vizionare placuta 🙂

INTERFATA

SETARI

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

SPECIFICATII PENTRU CAMERA

# Senzori – 12MP (F1.8, wide) + 12MP (ultra-wide 123 grade) + 8MP (telephoto, zoom optic 3X)

# Functii/dotari – tehnologie focalizare Dual Pixel AF si OIS (senzorul principal 12MP), tehnologie PDAF si OIS (senzorul telephoto)

# Alte functii/dotari – functie Single Take, scene optimizer, auto HDR, tracking auto-focus, mod ultra-wide, filtre de imagine, motion photo (poze in care exista miscare), timer, mod pro, mod panorama, mod food, mod night, live focus, super resolution zoom de 30X (zoom digital), video 4K 60fps cu stabilizare EIS, tehnologie Super Steady (pentru filmare 1080p 30fps) etc

Pornim la drum cu partea de impresii despre camera prin a va mentiona detalii despre modurile foto testate de noi. Incepem cu modul foto standard. Putem spune fara nici o retinere ca el are un comportament excelent. Fie ca se captureaza poze in conditii bune de lumina sau nu asa grozave, camera scoate niste fotografii frumoase.

Va mentionam ca atunci cand noi am testat camera, am prins afara o vreme destul de inchisa. Pozele sunt bogate in detaliu, sunt luminoase, au o rezolutie buna iar HDR-ul accentueaza culorile nici prea mult si nici prea putin, in speta undeva la mijloc 🙂

Datorita hardware-ului puternic (chipset, senzori foto), focalizarea si captura foto sunt realizate fara nici o intarziere. Noi credem ca asta e ceva firesc din partea unui terminal high-end. Ce mai este de spus despre modul foto standard ? Ca sa fim snceri, cam atat 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Facem pasul catre modul foto ultra-wide si va spunem ca si el se comporta bine (spre foarte bine). De cele mai multe ori, senzorul ultra-wide capteaza niste fotografii reusite. Aspectul caracteristic al camerelor ultra-wide de pe telefoanele mid-range este blur-ul care isi face aparitia inspre extremitatile laterale ale pozei captate.

Asta nu este valabil in cazul camerei ultra-wide 12MP de pe high end-ul Samsung S20 FE 5G. Era culmea sa fie altfel. Imaginile dispun de mult detaliu, culori vii si poate cel mai important, in poze incape mult decor. Asta se datoreaza unghiului larg de filmare la 123 grade.

Chiar si atunci cand te afli aproape de o cladire lata si inalta, ea este incadrata in obiectivul senzorului ultra-wide. La fel ca si in cazul modului foto standard, focalizarea si fotografierea sunt realizate rapid. Excelent 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Si acum haideti ca impreuna sa aruncam o privire (sau mai multe) peste modul Night pentru fotografiere pe timp de noapte. Va precizam ca modul Night este disponibil atat pe senzorul standard, cat si pe cel ultra-wide.

Daca in jur exista diverse surse de lumina (lampi stradale, cladiri iluminate), in modul Night standard, camera captureaza niste imagini de calitate buna (spre foarte buna). Nu exageram deloc cand spunem asta.

Zgomotul in poze este foarte redus, procesarea software este si ea redusa (imaginea este putin finisata) iar nivelul de detaliu este unul generos.

Modul night se descurca perfect decent si in conditii de intuneric destul de accentuat (putine surse de lumina in jur). Daca ar fi sa reprosam ceva acestui mod foto, captura foto + partea de procesare dureaza cam mult.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In ceea ce priveste modul Night al senzorului ultra-wide, pozele capturate arata destul de bine. In imagini, zgomotul si partea de procesare sunt reduse, detaliul este destul de generos iar culorile arata placut.

Chiar daca pozele arata destul de bine, exista elemente nereusite. Obiectele (copaci, cladiri etc) din extremitatile pozei sunt usor sterse iar partea de captura si procesare dureaza destul de mult.

Este momentul sa ne focusam pe fotografiile capturate de senzorul telephoto 8MP (poze cu zoom). Va precizam ca imaginile cu zoom arata bine (claritate buna, detaliu destul de generos, culori placute) cu functia de zoom urcata pana la 4X. Dupa aceasta valoare, pozele scad in calitate.

Cu functia zoom urcata la 10X, pozele inca arata decent. Pe timpul testului, am fortat nota si am setat camera la zoom 20X. Tinem sa va spunem ca senzorul telephoto dispune de zoom optic pana la 3X. Dupa aceasta valoare, zoom-ul este digital.

Revenim la functia zoom 20X si va informam ca pozele realizate astfel sunt cam sterse si lipsite de detaliu. Tinem sa va spunem ca imaginea este focalizata destul de greoi cu functia zoom urcata la 20X. Pentru rezultate decente (viteza focalizare, calitate foto etc) in ceea ce priveste pozele cu mult zoom, va recomandam sa nu depasiti valoarea de 10X.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Parasim partea de zoom a camerei si ne indreptam spre modul foto Live focus (background blurat). Ne pare bine sa va anuntam ca si acest mod foto este bine optimizat.

Camera nu exagereaza cu nivelul de blur din background, obiectul pe care s-a focalizat este bine scos in evidenta iar ceea ce rezulta este o imagine placuta la privit 🙂 Va precizam ca din interfata camerei se poate ajusta nivelul de blur si se pot alege diverse efecte de imagine.

Si acum este randul modului Food (fotografiere alimente). Pozele captate arata interesant si foarte artistic 🙂 Fotografiile sunt usor blurate inspre extremitati (sus, jos si pe laterale) iar partea din mijloc este clara.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Nu putem trece cu vederea modul foto Panorama. Aspectul care ne-a suprins este disponibilitatea a doua functii foto: panorama standard si panorama ultra-wide. Interesant 🙂 Va mentionam ca modul panorama ultra-wide capteaza foarte multa imagine.

Pe langa faptul ca imaginea cuprinde mult peisaj (poza este o panorama), datorita unghiului ultra-wide, in panorama este capturat mult decor (daca se poate spune asa). Va precizam ca panoramele captate in modurile standard si ultra-wide poseda o imagine de calitate atractiva.

Inainte de a face pasul spre partea de filmare, vrem sa va spunem cateva cuvinte despre modul de pozare Single Take. Cu o singura apasare de buton, telefonul capteaza poze de diverse modele (standard, ultra-wide, cu filtre etc) si una sau mai multe filmari scurte. Trebuie sa recunoastem ca functia Single Take este interesanta si pe alocuri destul de utila 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In zona de filmare, lucrurile se prezinta excelent 🙂 Telefonul poate face captura video la rezolutie 4K 60fps (cu stabilizare). Pe timp de zi, calitatea video este foarte buna. Functia de stabilizare isi face bine treaba, filmarea dispune de multa claritate, nu sunt probleme de focalizare iar cele 60fps fac ca filmarea sa fie naturala si foarte cursiva.

Am testat filmarea 4K 60fps si pe timp de noapte. Calitatea video este decenta, insa clar ca filmarea pe timp de noapte nu este punctul forte al camerei. Imaginea este un pic incetosata, culorile sunt un pic sterse iar zgomotul este destul de prezent.

Partea buna (sau mai bine zis partile bune) este ca lipseste screen tearing-ul iar functia de stabilizare este eficienta (imaginea este stabila si cursiva).

Va mentionam ca in randurile de mai jos gasiti o galerie foto cuprinzatoare si 5 filmari (2 video sample 4K 60fps, 1 video sample 4K 60fps pe timp de noapte, filmare super steady 1080p 30fps si filmare 21:9 FHD+ 30fps).

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

SPECIFICATII

# Senzor de 32-megapixeli (apertura F2.2, wide)

# Functii/dotari – Single Take, mod group selfie, display flash, timer, mod 3:4 32MP, motion photo, filtre de imagine, mod night pentru selfie in grup, live focus, video 4K 60fps etc

Ca sa fim sinceri, noi ne-am focusat mai mult pe camera principala. Insa, am butonat un pic si camera secundara. Din testele facute de noi, camera este capabila de poze si filmari 4K 60fps de calitate excelenta (luminozitate buna). In conditii low-light, calitatea foto si video scade.

Cu toate acestea, filmarile si pozele arata perfect decent. Pentru pozare pe timp de noapte, modul night este destul de bine optimizat. Ca selfie-urile realizate cu modul night sa fie calitative, in jurul tau trebuie sa existe ceva surse de lumina.

Va precizam ca modul night are uneori tendinta de a finisa un pic cam mult chipul tau. Pe timp de noapte, parca se obtin rezultate mai bune in modul foto standard si flash display activat.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

INTERFATA CAMERA FOTO

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – GALERIE FOTO

MOD ULTRA-WIDE

MOD STANDARD

MOD LIVE FOCUS

MOD FOOD

MOD NIGHT (STANDARD)

MOD NIGHT (ULTRA-WIDE)

MOD PANORAMA (STANDARD)

MOD PANORAMA (ULTRA-WIDE)

SINGLE TAKE

POZE CU ZOOM 4X

POZE CU ZOOM 10X

POZE CU ZOOM 20X

FILMARI

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In corpul slim al device-ului (8.4mm) sade un acumulator inzestrat cu capacitate de 4500mAh, tehnologie fast charging 25W, tehnologie wireless charging 15W si tehnologie reverse wireless charging cu putere 4.5W.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Inainte de a va oferi detalii despre autonomie, vrem sa trecem in revista informatii despre timpii de incarcare. Va precizam ca in dotarea standard vine inclus un incarcator cu putere 15W. Pentru un telefon care depaseste pragul de 3000 lei, este aiurea faptul ca incarcatorul 25W trebuie cumparat separat. In fine.

# Incarcare 0% – 50% in 41 minute

# Incarcare 50% – 100% in 55 minute

# Incarcare full in 1 ora si 36 minute

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Incarcarea pana la 50% este cam lenta pentru un telefon flagship. Insa, in mod surprinzator, incarcarea full este decent de rapida.

Cum am avut la indemana un incarcator wireless 10W, am testat si viteza incarcarii fara fir.

# Incarcare 3% – 100% in 4 ore si 30 de minute

Probabil ca timpul de incarcare era ceva mai mic daca testam incarcarea wireless cu un pad de 15W.

Si acum este randul autonomiei. Prima data haideti sa descoperim cum se descurca device-ul cu ecranul setat in modul 120Hz refresh. Cu telefonul incarcat la 100%, dupa 8 ore si 25 minute de utilizare intensa si continua, din acumulator au mai ramas 10 procente. Destul de bine 🙂

Tinem sa va precizam ca noi am testat terminalul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G iar autonomia obtinuta de device in modul FHD+ 120Hz este de 7 ore. Trebuie mentionat ca S20 Ultra are ecran de 6.9 inci si baterie 5000mAh.

Daca punem la socoteala cei 6.5 inci si 4500mAh ai terminalului Galaxy S20 FE 5G, nu gresim cand facem o comparatie intre autonomia celor 2 device-uri. Motivul pentru care terminalul S20 FE este mai eficient ca si autonomie se datoreaza chipset-ului superior (Snapdragon 865). Va reamintim ca S20 Ultra dispune de propulsorul Exynos 990.

Noi am testat autonomia terminalului si cu ecranul setat la 60Hz iar rezultatele obtinute sunt bune (spre foarte bune). Cu bateria incarcata full, dupa 10 ore si 14 minute de utilizare intensa si continua, smartphone-ul a mai ramas cu 10 procente. Nu-i rau 🙂

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

In mod deloc surprinzator, smartphone-ul este generos accesorizat pe partea de conectivitate 🙂 Aspectul mai putin reusit este absenta jack-ului 3.5mm.

Avem urmatoarele:

# 5G, 4G LTE Cat 18

# WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.0, USB C 3.2, NFC

# Dual SIM, Slot MicroSD (max 1TB, in regim single SIM), GPS/Galileo/Glonass/Beidou

# Senzori – barometru, compas, hall, lumina, proximitate, pedometru, giroscop, gravitatie, accelerometru etc

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Smartphone-ul vine ambalat intr-o cutie solida si destul de mare. In cutie gasim incarcatorul 15W, cablu USB C, cheita pentru slotul Dual SIM (hybrid) si documentatie. Aaa… sa nu uitam. Peste ecran este preaplicata o folie de calitate destul de buna, ceea ce este binevenit 🙂 Pacat ca din dotarea standard lipsesc husa si incarcatorul 25W.

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana – CONCLUZIE SI PRET

Samsung Galaxy S20 FE 5G review in romana

Lunga perioada petrecuta alaturi de Samsung Galaxy S20 FE 5G ne-a convins ca terminalul este un high-end excelent. Smartphone-ul puncteaza foarte bine la capitolele display, configuratie, camere, autonomie si conectivitate. Nu-i rau 🙂

In ceea ce priveste design-ul, am putea spune ca lipsa spatelui din sticla (constructie din plastic) este un minus. Insa, va asiguram ca device-ul se simte excelent la manevrare si utilizare. In nici un moment nu ramai cu senzatia de cheap/ieftin.

La ce capitole hardware era loc de mai bine ? Daca stam sa ne gandim bine, acestea sunt putine. Poate partea de sunet. Boxele suna bine, insa au tendinta de a accentua un pic cam mult frecventele inalte. Ar mai fi ceva ? Hmmm… poate partea de zoom. Dupa zoom 10X, imaginile sunt de calitate slaba. Insa, fiind vorba de zoom digital, poate avem asteptari cam mari.

Minusuri evidente exista ? Lipsa jack-ului 3,5mm este fara indoiala un minus important.  Insa, cam atat. Pe zona de accesorii, aici situatia este una dezamagitoare. In dotarea standard sunt incluse folia si incarcatorul 15W, ceea ce este modest din partea unui terminal high-end. Samsung putea face un efort si sa includa macar o husa transparenta tip TPU. Asta este.

Va precizam ca smartphone-ul Samsung Galaxy S20 FE 5G este la vanzare pe site-ul Orange iar pretul este de aproximativ 3200 lei (momentan device-ul nu este in stoc).

PRO

  • Design placut si constructie solida
  • Protectie IP68 (durabilitate la apa si praf)
  • Display excelent; suprafata plata si refresh de 120Hz
  • Functie Edge lighting (marginile ecranului sunt iluminate cand primesti notificari, mesaje etc)
  • Configuratie puternica: SD865, 6GB RAM LPDDR5 si 128GB ROM UFS 3.1
  • Sistem de operare bine optimizat si foarte bogat in setari si functii
  • Camere foto performante
  • Baterie de 4500mAh cu fast charging si wireless charging
  • Incarcarea 0-100% este decent de rapida (1 si 36 minute)
  • Autonomie buna cu ecranul la 120Hz; autonomie excelenta cu ecranul la 60Hz
  • Scanner de amprente bine optimizat (este rapid si precis)
  • Functia face unlock functioneaza bine inclusiv pe intuneric
  • Difuzoare stereo de calitate
  • Conectivitate bine pusa la punct – USB C, NFC, WiFi 802.11 ax, 5G, 4G LTE Cat 18, MicroSD etc
  • Butonul de pornire/oprire poate fi setat sa lanseze o aplicatie
  • Pret destul de bun

CONTRA

  • Partea din spate este din plastic (insa, este de calitate buna)
  • Difuzoarele stereo au tendinta de a accentua frecventele inalte
  • Luminozitatea in bataia directa a soarelui putea fi mai buna
  • Partea de captura foto + procesare in modul foto Night dureaza mult
  • Pozele ultra-wide realizate cu modul night sunt usor sterse
  • Din dotarea standard lipsesc husa si incarcatorul 25W
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).