Uite Motorola Moto G Pro review in romana si opinii personale. Demaram in forta aceasta noua saptamana si va aducem un articol special. In saptamana care a trecut am avut pe masa de testare terminalul mid-range Moto G Pro al celor de la Motorola.
Azi va prezentam in detaliu toate impresiile cu care noi am ramas de pe urma testarii acestui device. Va mentionam ca aspectul hardware definitoriu al smartphone-ului este stylus-ul integrat. El aduce multe chestii utile si interesante 🙂
Continuam cu teasing-ul si va mai precizam ca telefonul poseda un aspect elegant, chipset SD665, conectivitate bine pusa la punct, baterie mare, stocare generoasa etc. In regula.
Haideti sa incheiem cu introducerea si sa trecem la treaba. Suntem increzatori ca veti avea parte de o lectura placuta 🙂
Motorola Moto G Pro review in romana – DESIGN
Avem de-a face cu un telefon elegant care dispune de constructie semi-premium solida. Ce inseamna asta ? Partea din spate este din plastic iar pe margini, terminalul a receptionat o rama metalica. Asta este un plus.
Spatele din plastic are finisaje glossy si doua nuante de culoare: negru spre partea de sus si albastru de la mijloc in jos. Va precizam ca aceste culori sunt intensificate atunci cand telefonul este expus in lumina de afara sau la o sursa/surse de lumina.
In mod deloc surprinzator, spatele lucios retine destul de tare urmele de amprente si praf.
Pe spate, in partea de sus, gasim sistemul tri-camera, flash-ul LED si scanner-ul de amprente (in care este incorporat logo-ul Motorola). Apropo de senzorul pentru amprente, el se configureaza simplu/rapid iar ca si plasament + functionare, avem doar lucruri bune de spus.
Senzorul sade in partea de sus, are dimensiune destul de generoasa si este usor de gasit. Pe partea de functionare, deblocarea cu amprenta este rapida si eficienta.
Motorola Moto G Pro review in romana
Pentru deblocare, telefonul dispune si de functie face unlock. Tehnologia pentru deblocare faciala functioneaza bine in conditii de bezna totala cu o singura conditie: trebuia apasat butonul de pornire/oprire pentru a lumina display-ul.
Odata ce ecranul este luminat, chiar si in bezna toala, face unlock-ul merge perfect ok. Deblocarea faciala nu functioneza pe intuneric fara a apasa butonul de pornire/oprire. Pe timp de zi, telefonul poate fi deblocat destul de rapid doar prin simpla ridicare si privire catre camera selfie.
Va informam ca telefonul este rezistent la stropiri cu apa. Asta e binevenit 🙂
Facem pasul catre partea frontala iar aici ne intampina un ecran echipat cu suprafata plata, diagonala de 6.4 inci si perforatie in partea stanga sus.
Motorola Moto G Pro review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Deaspura ecranului gasim incorporat unul din cele 2 difuzoare audio. Noi am testat cateva apeluri iar calitatea audio in convorbiri este una buna.
Zona din spate dispune de curburi subtile inspre partile laterale. Din aceasta poza putem observa ca stylus-ul poseda o mica crestatura care permite scoaterea cu usurinta a acestuia.
Camera principala este compusa din 2 module iar fiecare din ele iese usor in afara corpului din plastic.
Din aceasta imagine se poate observa ca ecranul urca usor deasupra ramei metalice.
Motorola Moto G Pro review in romana
Rama metalica a receptionat finisaje glossy. Pe marginea metalica din partea de jos sunt insirate (de la stanga spre dreapta) stylus-ul, cel de-al 2-lea difuzor audio, microfon (intre difuzor si USB C) portul USB C si jack 3.5mm.
Apropo de cele 2 difuzoare, ele emit un sunet de calitate. Volumul este unul destul de puternic, sunetul are claritate si separare stereo decenta (atunci cand telefonul este tinut in mod landscape) iar daca nu se exagereaza cu volumul, basul este redat decent in anumite piese.
Legat de volum, boxele distorsioneaza cu volumul urcat la maxim (basul se pierde, frecventele inalte devin deranjante).
Pe dunga metalica din partea de sus sade cel de-al 2-lea microfon.
Pe marginea din partea stanga gasim slotul Dual SIM Hybrid.
Pe marginea dreapta sunt pozitionate in partea de sus butoanele de volum si pornire/oprire.
Motorola Moto G Pro review in romana – GALERIE FOTO
Motorola Moto G Pro review in romana – DISPLAY
Prima data va invitam sa aruncati o privire alaturi de noi peste partea de caracteristici a display-ului.
FISA TEHNICA
# Panou IPS LCD Max Vision de 6.4 inci
# Rezolutie de 2300×1080 pixeli si 399PPI
# Raport ecran/corp de aproape 84 procente
# Format 19:9
O SCURTA OBSERVATIE
Tinem sa va spunem ca ecranul telefonului este foarte similar cu cel utilizat de smartphone-ul Moto G8 Power.
Dupa un timp destul de indelungat petrecut alaturi de device, putem spune ca display-ul este unul bun. Culorile si contrastul arata decent, rezolutia FHD+ si cei 400PPI asigura o imagine clara iar diagonala mare prinde bine atunci cand navighezi pe net, cand folosesti aplicatii de stiri, cand te joci etc.
Perforatia din partea stanga sus este una de mici dimensiuni. Pe fundal alb cu ecranul usor inclinat, in jurul perforatiei isi face aparitia o usoara tenta de negru.
Ca si design, afisajul poseda margini negre destul de inguste.
Motorola Moto G Pro review in romana
Felul in care se interactioneaza cu notificarile atunci cand display-ul este blocat este unul intuitiv si simplu.
Pe partea de luminozitate, ecranul are lizibilitate buna in lumina de afara. Lizibilitatea cu display-ul expus in bataia directa a soarelui este decenta.
Motorola Moto G Pro review in romana – STYLUS
Stiloul/stylus-ul este usor de scos sau de inserat inapoi in device. Cu telefonul tinut in pozitie normala, locasul stiloului este pozitionat pe coltul din partea dreapta.
Odata ce stiloul este scos afara, pe telefon este pornita aplicatia Moto Note. Va mentionam ca acest aspect poate fi modificat din setari. Mai multe detalii despre asta veti descoperi in randurile de mai jos.
Cu stylus-ul scos afara, pe ecran isi face aparitia o icoana care ofera acces rapid la 4 aplicatii/functii utile (si acest aspect poate fi modificat din setari). Prin pornirea primei aplicatii din lista, pe display apare direct pagina de editare a aplicatiei Moto Note.
Moto Note are o interfata minimalista usor de utilizat. Interfata contine diverse optiuni de utilizare a stylus-ului. Ti se pune la indemana o radiera pentru a sterge notitele facute (imaginea din stanga). Se poate ajusta circumferinta radierei sau se poate opta pentru a sterge notitele direct cu degetul.
Aplicatia Moto Note pune la dispozitie 3 tipuri de ‘instrumente’ de scris (daca se poate spune asa). Avem ‘creion’ (imaginea din dreapta) iar interfata ofera cateva culori si dimensiuni pentru a desena, edita notite etc dupa bunul plac.
Motorola Moto G Pro review in romana
Apoi, avem ‘stilou’ (imaginea din stanga) iar interfata iti livreaza cateva dimensiuni si culori astfel incat textul editat sa arate pe gustul tau. Langa icoana de ‘stilou’ gasim icoana de carioca (imaginea din dreapta). Nu lipsesc optiunile legate de dimensiune si culoare text.
Va mentionam ca stylus-ul are un timp de raspuns bun iar feedback-ul lasat de varful stylus-ului atunci cand atinge suprafata ecranului este unul satisfacator. Cand stylus-ul este inserat in telefon, acest aspect este semnalat de o vibratie subtila.
Revenim la aplicatia Moto Note si va informam ca ea pune la indemana fundaluri disponibile in diverse culori si diverse modele (foaie cu linii, foaie cu patrate, foaie cu puncte si foaie simpla).
Va spunem ca notitele/schitele/desenele dispun in partea de sus de buton share care iti permite sa le trimiti pe mail, pe contul tau de google drive etc.
Motorola Moto G Pro review in romana
Cand se acceseaza aplicatia Moto Note din meniul icoanei (care isi face aparitia pe ecran atunci cand stylus-ul este scos), pe ecran apar notitele salvate si butonul pentru adaugare de notita noua (imaginea din stanga).
Meniul icoanei iti mai permite sa faci capturi de ecran (imaginea din dreapta) si sa accesezi aplicatia Google Keep. Despre icoana care isi face aparitia pe ecran atunci cand stylus-ul este scos afara va spunem ca ea ramane permanent pe display.
Atunci cand se porneste o alta aplicatie, acea icoana se miceste si devine usor transparenta. Cand stylus-ul este inserat inapoi in device, acea icoana dispare.
In meniul cu setarile stylus-ului gasim cateva functii interesante. Cand stylus-ul urmeaza sa fie scos afara, se poate opta ca telefonul sa porneasca automat aplicatiile Moto Note sau Google Keep. Insa, poti alege ca acele aplicatii sa nu porneasca.
Cand stylus-ul este deja scos afara, se poate opta ca pe ecran sa isi faca aparitia icoana cu shortcut-uri, aplicatia favorita sau nici una din aceste optiuni.
Motorola Moto G Pro review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Terminalul poseda un propulsor alcatuit din componente mid-range bune.
FISA TEHNICA
# Chipset Snapdragon 665
# Procesor grafic Adreno 610
# 4GB de memorie RAM
# 128GB ROM tip eMMC 5.1
Motorola Moto G Pro review in romana – PERFORMANTA
Telefonul se misca suficient de rapid in majoritatea aplicatiilor. Exceptie fac jocurile pretentioase ca si cerinte hardware. Chipset-ul Snapdragon 665 nu dispune de suficienta putere pentru a rula cursiv astfel de jocuri.
Noi am testat pe terminal jocul Asphalt 9 iar numarul de fps-uri atins este unul destul de mic. Va mentionam ca asta este valabil atunci cand jocul este setat ca si calitate grafica pe modurile Default sau High. In modul Performance, jocul ruleaza ceva mai bine, insa calitatea graficii lasa de dorit.
Jocuri mai putin pretentioase (ca si hardware) gen Angry Birds ruleaza perfect ok.
Va precizam ca pentru gaming, nu lipseste functia Moto Gametime. Ea iti permite sa faci screenshot-uri in timp ce te joci, sa blochezi apeluri/notificari pentru un gaming fara intreruperi etc.
Motorola Moto G Pro review in romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
DEVCHECK
Motorola Moto G Pro review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul ruleaza sistemul de operare Android 10 (versiune Android One). Sistemul de operare este unul foarte apropiat de stock, ceea ce este excelent 🙂
Interfata este una clasica Android, ea ruleaza cursiv iar optimizarea este bine pusa la punct (noi nu ne-am intersectat cu bug-uri/crash-uri). Versiunea de Android One inseamna ca terminalul va primi pentru cel putin 2 ani cele mai noi actualizari ale sistemului de operare Android. In regula.
Bineinteles ca sistemul de operare nu duce lipsa de clasicele si interesantele personalizari/customizari Moto Actions, care aduc un plus binevenit de functionalitate.
Va invitam cu mult drag sa aruncati o privire (sau mai multe) peste capturile de ecran de mai jos pentru a descoperi ce setari interesante ofera device-ul si cum arata interfata grafica. Vizionare placuta 🙂
INTERFATA
SETARI
Motorola Moto G Pro review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzori – 48MP (quad pixel, F1.7) + 16MP (Action Cam, F2.2) + 2MP (macro, F2.2)
# Functii/dotari – autofocus cu laser, focalizare PDAF, mod portret, mod macro, mod night vision, mod panorama, filtre live, HDR, timer, mod manual, fotografiere RAW, tehnologie Google Lens, tehnologie AI (optimizare poze, detectie zambet, compozitie), fotografii active (poze in care exista miscare) video 4K 30fps, video 1080p 60fps, macro video 720p 30fps, action cam video 1080p 30fps (cu stabilizare) sau 1080p 60fps etc
Pornim la drum cu partea de pareri personale despre sistemul tri-camera prin a va insira impresiile noastre despre modurile foto testate.
Modul foto standard se foloseste de capabilitatile senzorului de 48-megapixeli (tehnologie quad-pixel, poze cu rezolutie efectiva de 12MP). Va mentionam ca in timpul testarii, noi am prins afara o vreme destul de inchisa. In ciuda acestui aspect, pozele capturate prin modul foto standard arata multumitor.
Calitatea imaginii este una destul de reusita (detaliu bun, culori frumos redate, claritate etc). Va precizam ca prin activarea HDR-ului, pozele primesc un plus binevenit de culoare si contrast. Pe partile de focalizare si viteza captura foto, chipset-ul Snapdragon 665 se descurca ok. Focalizarea este destul de rapida iar captura foto este si ea una destul de rapida.
Motorola Moto G Pro review in romana
Mergem mai departe si analizam un pic modul foto night vision (pozare pe timp de noapte). Cu putina rabdare, se pot obtine niste poze de calitate decenta. Asta este valabil in special cand in jur exista surse de lumina destul de generoase (bec stradal, cladiri iluminate etc).
Camera are momente cand capteaza poze blurate, insa per total comportamentul modului night vision in conditii de lumina buna este unul decent.
Va mentionam ca zgomotul este prezent in poze, insa nu exagerat. Situatia se schimba cand sursele de lumina din jur sunt putine. Multe din pozele captate sunt blurate, au zgomot iar calitatea imaginii nu este prea grozava.
Si acum este randul modului foto macro. Senzorul de 2MP se descurca decent. Imaginile captate au suficient de mult detaliu, claritate si culoare. Aspectul pe care l-am sesizat in timpul testarii este focalizarea greoaie.
Dureaza pana cand imaginea este focalizata atunci cand camera este la cativa centimetri distanta de un obiect. Daca telefonul este indepartat si apropiat din nou de obiect, camera reuseste sa focalizeze imaginea. Va precizam ca uneori telefonul trebuie indepartat si apropiat de obiect de pana la 3 ori pana cand se obtin rezultate ok in ceea ce priveste partea de focalizare.
Motorola Moto G Pro review in romana
Parasim modul foto macro si ne indreptam catre modul foto portret. Va precizam din start ca telefonul nu poate capta poze cu background blurat atunci cand se focalizeaza de la distanta relativ mare (1.5 – 2 metri) pe obiecte voluminoase. Pe ecran apare mesajul ‘No faces detected. Taking normal foto’.
Pentru a captura poze cu efect bokeh, distanta fata de un obiect trebuie sa fie mica iar obiectul in sine sa fie unul de mici dimensiuni. Calitatea imaginii in cazul acestui tip de poze este una destul de buna.
Am testat si modul foto panorama iar camera poate capta cu usurinta niste poze panoramice largi si atractive in ceea ce priveste calitatea imaginii.
Legat de modul foto ultra-wide, din pacate el lipseste. Apropo de lipsuri, telefonul nu are mod pozare 48MP. Va precizam ca noi am realizat Xiaomi Redmi Note 9 review iar terminalul chinezesc dispune de asa ceva.
Motorola Moto G Pro review in romana
Moto G Pro dispune de senzorul Action-Cam (16MP, unghi ultra-wide 117 grade) care permite realizarea de filmari (nu si poze). Va precizam ca acest tip de camera este potrivit pentru filmari in care exista multa miscare.
Aspectul cool este ca aceste filmari pot fi capturate in format 16:9/landscape cu smartphone-ul orientat in pozitie verticala. Daca stam sa ne gandim bine, noi am mai testat un telefon inzestrat cu camera de actiune. Este vorba despre terminalul Motorola One Action, care similar cu Moto G Pro, poseda senzor Action-Cam de 16-megapixeli.
Inainte de a va oferii detalii despre cum performeaza senzorul Action-Cam de pe terminalul Moto G Pro, vrem sa spunem cateva vorbe despre filmarea standard.
Va informam ca telefonul este capabil de filmare 4K 30fps, 1080p 60fps sau 1080p 30fps cu stabilizare. Pe timp de zi, filmarea 4K este una de calitate buna. Insa, in lipsa tehnologiei de stabilizare, filmarea tremura (daca se poate spune asa) destul de tare.
La fel este si cu filmare 1080p 60fps. Calitatea imaginii este ok, insa imaginea tremura. Functia de stabilizare EIS este disponibila atunci cand se opteaza pentru filmare 1080p 30fps. Functia EIS isi face bine treaba iar calitatea filmarii 1080p 30fps este decenta.
Motorola Moto G Pro review in romana
Si acum haideti sa facem pasul catre senzorul Action-Cam 16MP. Va informam ca senzorul poate filma in 1080p 60fps (fara stabilizare EIS) sau 1080p 30fps cu stabilizare EIS. Captura video 1080p 30fps (cu EIS) este una de calitate buna.
Tehnologia EIS ajuta mult (imaginea este stabila) iar unghiul larg de filmare la 117 grade este binevenit. Faptul ca telefonul poate filma din pozitie verticala clipuri video landscape este o chestie foarte utila.
Procedura de filmare este una comoda, ceea ce este important daca obisnuiesti sa filmezi mult. Era excelent daca functia EIS era disponibila si pentru filmarea Action Cam la 1080p 60fps.
Insa, avand in vedere profilul de buget al telefonului, putem intelege absenta EIS in cazul capturii video 1080p 60fps. Referitor la acest tip de filmare, cele 60fps fac ca imaginea sa fie una cursiva. Calitatea video este buna, insa tremuratul este destul de prezent.
Motorola Moto G Pro review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzor 16MP (F2.0)
# Functii dotari – display flash, HDR, mod portet, group selfie, filtre live, mod manual, infrumusetare, video FHD 30fps etc
Din testele facute de noi, putem spune ca selfie-urile captate de camera in conditii low-light arata decent si bine atunci cand pozele sunt realizate pe timp de zi.
INTERFATA CAMERA FOTO
Motorola Moto G Pro review in romana – GALERIE FOTO
MOD STANDARD
MOD NIGHT VISION
MOD MACRO
MOD PORTRET
MOD PANORAMA
FILMARI
Motorola Moto G Pro review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul de 9.2 mm grosime gasim incorporat un acumulator echipat cu fast charging 15W si capacitate de 4000mAh.
Prima data va precizam detalii despre timpii de incarcare.
# Incarcare 0 – 40 procente in 37 minute
# Incarcare full in aproximativ 2 ore
Timpii de incarcare nu impresioneaza, insa pentru un terminal de buget, timpii obtinuti sunt rezonabili. Si acum haideti sa facem trecerea spre partea de autonomie a smartphone-ului Motorola G Pro.
Cu bateria incarcata full, dupa 10 ore de utilizare intensa si continua, din baterie au mai ramas 10 procente. Nu-i rau deloc 🙂
Motorola Moto G Pro review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Si iata-ne ajunsi in sectorul focusat pe conectivitate. Va anuntam ca device-ul se prezinta bine din acest puncte de vedere.
# WiFi 802.11 ac, WiFi Direct, WiFi Hotspot, USB C, slot Dual SIM Hybrid, slot MicroSD max 512GB, NFC, Bluetooth 5.0
# Jack 3.5mm, 4G LTE, GPS/AGPS/GLONASS/Galileo, diversi senzori (amprenta, accelerometru, giroscop, proximitate, lumina)
Motorola Moto G Pro review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII
In cutia smartphone-ului avem incluse urmatoarele accesorii – incarcator 18W, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM, manuale si husa transparenta.
Husa inclusa in dotarea standard este una de calitate buna. Ea protejeaza bine partea din spate si marginile device-ului.
Motorola Moto G Pro review in romana – CONCLUZIE SI PRET
Motorola Moto G Pro este fara indoiala un terminal care stie sa se faca placut. Smartphone-ul aduce multe dotari bune (design elegant, stocare generoasa, display bun, autonomie buna, conectivitate ok, camere decente etc) iar stylus-ul este o aditie binevenita.
Aspectul usor problematic este pretul. Smartphone-ul este la vanzare online (Altex) pentru suma de 900 lei. Pretul este destul de bun, insa pentru 100 lei in plus ai la indemana excelentul si net superiorul terminal mid-range Motorola Moto G9 Plus (review).
Un alt terminal apropiat ca pret de Moto G Pro este Huawei P40 Lite (review). Smartphone-ul Huawei este net superior ca si hardware in comparatie cu Moto G Pro.
Atuul evident al terminalului Moto G Pro este stylus-ul. In afara de flagship-urile din seria Samsung Galaxy Note, pe piata nu mai exista telefoane care sa aiba stylus incorporat.
Daca esti o persoana care pune mult pret pe aceasta dotare si te poti lipsi de hardware-ul performant furnizat de telefoane cu 50 – 100 lei mai scumpe, atunci Moto G Pro este o alegere buna.
Ne pare rau daca concluzia la care am ajuns este un pic cam vaga. Poate ca ceea ce urmeaza sa va spunem va limpezi un pic lucrurile. Ca si opinie personala, noua ne place telefonul, insa in locul stylus-ului, noi preferam dotarile hardware mai performante oferite de terminalele Moto G9 Plus sau Huawei P40 Lite.
PRO
- Design elegant si constructie solida; rama metalica si durabilitate la stropiri cu apa
- Display bun cu luminozitate ok
- Configuratie suficient de performanta – chipset SD665, 4GB RAM, 128GB ROM eMMC 5.1
- Camere destul de bune
- Senzorul Action Cam face filmari de calitate
- Sistem de operare Android 10 (Android One) bine optimizat
- Stylus-ul este o aditie binevenita; are timp de raspuns bun si permite realizarea de notite, schite, desen etc
- Aplicatia Moto Note are diverse functii interesante/utile
- Boxe stereo care scot un sunet de calitate
- Scanner de amprente rapid si eficient; deblocare faciala bine optimizata
- Conectivitate bine pusa la punct: NFC, jack 3.5mm, USB C, Bluetooth 5.0, Dual SIM, MicroSD etc
- Baterie de 4000mAh cu autonomie buna (spre foarte buna)
- Husa de calitate in dotarea standard
CONTRA
- Chipset-ul Snapdragon 665 nu are suficienta putere pentru a rula cursiv jocuri pretentioase (ca cerinte hardware)
- Modul Night Vision pentru pozare pe timp de noapte este asa si asa
- Senzorul macro focalizeaza greu imaginea
- Senzorul Action Cam nu poate captura poze ultra-wide
- Camera nu are mod pozare 48MP
- Incarcarea putea fi ceva mai rapida
- Pret un pic cam mare
Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G Pro review in romana gratie partenerului nostru Motorola Romania.