Realme 9 5G review in romana – DISPLAY

Realme 9 5G review in romana

Demaram acest segment al review-ului prin a arunca o privire peste caracteristicile ecranului.

SPECIFICATII

# Panou LCD 6.6 inci

# Format 20:9 si rezolutie FHD+ (2412×1080 pixeli)

# 400PPI densitate pixeli

# Rata refresh de 120Hz si rata touch sampling de 240Hz

# Raport ecran/corp de peste 84%

# Luminozitate maxima de 600 niti

# Spectru culoare DCI-P3

# Perforatie pozitionata in partea stanga sus

O SCURTA OBSERVATIE

Specificatiile sunt bune, insa clar era de preferat panoul OLED/AMOLED. Va precizam ca Motorola Moto G82 5G (device testat de noi) se afla in aceeasi zona de pret ca si terminalul Realme si dispune de panou AMOLED 120Hz.

Realme 9 5G review in romana

Panoul LCD utilizat de terminal este decent. El nu sta prea grozav ca si unghiuri de vizualizare, insa display-ul este luminos, are culori placute, negrul arata surprinzator de bine (pentru un panou LCD), raspunde prompt la atingeri iar setup-ul 6.6 inci + 2412×1080 pixeli ofera o imagine clara, frumoasa si bine pixelata.

Realme 9 5G review in romana

Ecranul are pe laterale si sus niste dungi negre destul de slim. Marginea neagra de jos este ceva mai lata (nu cu mult).

Realme 9 5G review in romana

Gratie formatului 20:9, ecranul este inalt si relativ ingust. Aceste ‘caracteristici’ sunt potrivite pentru activitati gen scrolling, navigare pe net etc.

Perforatia putea fi o idee mai mica. Va precizam ca pe fundal de alb si cu ecranul inclinat, in jurul perforatiei isi face aparitia o usoara tenta de negru.

Realme 9 5G review in romana

Realme 9 5G review in romana

Gratie panoului LCD destul de bun, continutul de pe Youtube (si alte platforme) se vede bine.

Atunci cand functia de autorotate este dezactivata iar display-ul este orientat in mod landscape, in partea de jos isi face aparitia pentru cateva secunde o icoana care apasata, orienteaza ecranul in pozitia dorita. O chestie utila 🙂

Display-ul poseda suprafata plata. Din aceste 2 imagini se observa clar unghiurile de vizualizare nu prea grozave.

Aspectul surprinzator la panoul LCD este nuanta de negru. Cu display-ul setat pe modul dark, negrul afisat este unul inchis si destul de profund.

In setarile ‘dark mode’ sunt oferite 3 moduri in care sa fie afisata nuanta de negru: enhanced (negru inchis), medium (negru ceva mai deschis) sau gentle (negru cu nuanta de gri).

Realme 9 5G review in romana

Realme 9 5G review in romana

Functia de auto brightness putea sa fie ceva mai bine optimizata. Ea are momente cand urca luminozitatea, apoi o coboara, iarasi o urca, iarasi o coboara etc.

Realme 9 5G review in romana

In sectiunea culori sunt disponibile 2 presetari de afisare culoare: vivid sau natural. Aici este prezenta si optiunea de ajustare temperatura culoare (rece, cald).

Daca obisnuiesti pe timpul noptii sa stai ore in sir cu ochii in display, functia Eye comfort este de real ajutor.

Din cele cele cateva teste facute de noi (youtube), functia Video color enhancer aduce un plus de culoare. Insa, sa nu va asteptati la ceva major.

Realme 9 5G review in romana

Realme 9 5G review in romana

In sectiunea refresh a ecranului ne sunt oferite 3 optiuni: standard (refresh de 60Hz), high (refresh de 120Hz) si auto select (refresh-ul este adaptat in functie de aplicatie).

Cu display-ul setat sa ruleze la 120Hz, totul devine cursiv si fluent. Va mentionam inca de pe acum ca smartphone-ul dispune de chipset-ul Snapdragon 695. In mare parte din timp, chipset-ul reuseste sa tina pasul cu refresh-ul de 120Hz.

Pentru navigare, se poate alege intre gesturi (destul de bine optimizate) si clasicele taste software (back, home, recent apps).

Realme 9 5G review in romana

O functie foarte utila este Smart Sidebar. Ea ofera acces rapid la aplicatiile favorite. Pentru accesarea Smart Sidebar, se face swipe pe bara afisata in partea dreapta. Va precizam ca bara poate fi mutata si pe marginea stanga. Odata ce s-a facut swipe, pe ecran este afisata o fereastra in care pot fi adaugate cateva din aplicatiile tale favorite.

O alta functie cool este cea de ajustare marime icoane aplicatii.

Aplicatiile de pe device pot fi afisate sub forma de app drawer sau pe mai multe ecrane.

Realme 9 5G review in romana

Smartphone-ul nu duce lipsa de clasica functie double-tap. Ea poate fi utilizata pentru activare/inchidere ecran si pentru blocare device.

Meniul lock screen este unul minimalist, intuitiv si simplu de utilizat.

Realme 9 5G review in romana

Cand telefonul este pus la incarcat, pe ecran isi face aparitia pentru cateva secunde o animatie cool 🙂

In setarile device-ului poate fi ajustata marimea fontului si a interfetei.

Meniul de oprire/restart arata elegant si mai contine functiile emergency si lock screen.

Afisajul are lizibilitate buna in lumina de afara si lizibilitate decenta in bataia directa a soarelui.

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).