Demaram prima saptamana a lunii Septembrie cu o surpriza placuta pentru voi, in speta Nokia 6.1 2018 review. In acest articol va prezentam in detaliu impresiile noastre despre un terminal frumos, potent si accesibil.
Nokia 6.1 2018 review – DESIGN
La primul contact cu device-ul, noi am ramas impresionati de constructia metalica superba, finisata excelent si foarte solida. Practic, cand tii device-ul in mana ramai cu impresia ca ai in palma o bucata solida de metal. Spatele este de culoare negru semi mat care retine destul de evident urmele de amprente.
In partile de sus si jos gasim linii de antena frumos integrate in design. Daca va vine sa credeti, acest terminal full metalic dispune de conectivitate NFC. Sunt foarte rare telefoanele cu asemenea constructie care dispun de functia NFC. Excelent 🙂
Spatele arata superb indiferent de unghiul din care este privit. Suprafata semi mata arata aspectuos atunci cand este expusa la o sursa intensa de lumina. Sub linia de antena din partea de sus isi fac aparitia doua elemente hardware: camera principala non-duala dotata cu lentile Carl Zeiss si scanner-ul pentru amprente.
In comparatie cu alte device-uri carora noi le-am facut review, senzorul de amprente de pe terminalul Nokia are dimensiune mica. Insa cu toate acestea, accesarea lui se face destul de usor.
Scanner-ul este usor de configurat iar ‘operatiunea’ pentru deblocare se face aproape instant. Sub scanner gasim logo-ul Nokia iar putin mai jos ne este adus in atentie faptul ca avem de-a face cu un device Android One.
Facem pasul catre partea frontala. Va spunem ca toata sinceritatea ca aceasta are un look foarte atractiv. Tot ecranul este invelit cu geam Corning Gorilla Glass 3 curbat subtil la toate cele 4 margini. Sticla este imbinata perfect cu rama metalica slim si solida.
In partea de sus sunt aliniate difuzorul pentru apeluri, camera secundara de 8-megapixeli si un alt logo Nokia. Ramele negre de sus si jos sunt destul de inguste pentru un smartphone 16:9.
Nokia 6.1 2018 review – CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII
Carcasa este foarte solida (fara nici o exagerare) si are pe margini, in senzorul de amprente si in jurul camerei principale insertii de culoarea cuprului.
Spatele metalic nu este alunecos iar pentru a pastra intact aspectul impecabil, noi va sugeram sa purtati device-ul intr-o husa. Cu toate acestea, am ramas cu impresia ca metalul poate fi zgariat destul de greu. Bineinteles ca nu am incercat acest lucru.
Terminalul poseda dimensiune compacta si poate fi manevrat cu usurinta intr-o singura mana. Suprafata metalica lasa un feedback placut in mana atunci cand dispozitivul este manevrat in pozitia sa ‘nativa’.
Pe marginea metalica din partea dreapta sunt asezate urmatoarele elemente: linii negre de antena sus si jos, buton de pornire/oprire si tasta pentru reglarea volumului. Legat de butoane, acestea sunt din metal si lasa o senzatie placuta atunci cand sunt apasate.
Pe ‘dunga’ metalica stanga avem alte doua linii negre pentru receptia semnalului (sus si jos) si slot pentru 2 carduri SIM sau 1 card SIM+MicroSD (128GB).
Pe dunga metalica de jos zarim o linie de antena (in care este incorporat microfonul), portul USB C si difuzorul audio (dotat cu amplificator inteligent). Gratie amplificatorului, difuzorul are volum destul de puternic, insa calitatea sunetului nu este prea grozava. Sunetul redat este usor infundat.
Daca facem pasul spre rama metalica din partea de sus a device-ului, aici isi fac aparitia o alta linie de antena si jack-ul audio de 3.5mm. Smartphone-ul vine dotat cu casti audio iar acestea suna destul de bine.
Suntem convinsi ca sunetul prin jack-ul audio este excelent daca se conecteaza o pereche de casti premium. Per total, smartphone-ul are look si constructie clasice pentru Nokia: design practic si aratos, constructie foarte durabila si asamblare/finisare la cel mai inalt nivel.
Nokia 6.1 2018 review – GALERIE FOTO
Nokia 6.1 2018 review – DISPLAY
Partea frontala a dispozitivului contine un display IPS LCD de 5.5 inci dotat cu protectie Corning Gorilla Glass 3 (sticla poseda curburi subtile la toate cele 4 margini).
Afisajul a receptionat rezolutie FHD (1920×1080 pixeli, 403PPI) si raport clasic de 16:9. Vrem sa mentionam ca ratia ecran/corp este de 73.2 procente (o valoare atractiva pentru un panou 16:9).
Afisajul IPS LCD percepe instant toate comenzile iar calitatea imaginii este excelenta. Culorile arata natural (nu sunt exagerat de nuantate), luminozitatea este buna (ecranul este suficient de lizibil in spatii exterioare), avem unghiuri largi de vizualizare (culorile si contrastul nu isi schimba nuanta) iar gratie combinatiei de rezolutie FHD si diagonala compacta de 5.5 inci, imaginea afisata este plina de claritate (textul si pozele din paginile web arata foarte bine).
Datorita constructiei premium si a display-ului excelent, este o reala placere sa utilizezi zi de zi acest terminal. Pentru navigare, in partea de jos a ecranului sunt incluse 3 butoane software (back, home si recent apps).
Avand in vedere marginea neagra de jos, am fi preferat butoane de tip capacitiv astfel incat ecranul sa ocupe cat mai mult din zona frontala. Insa, asta este o preferinta personala si suntem convinsi ca majoritatea din voi se vor impaca perfect cu butoanele incorporate in ecran.
Nokia 6.1 2018 review – DOTARI HARDWARE INTERNE
La fel ca smartphone-ul Motorola Moto G6 Plus, terminalul Nokia poseda performantul chipset mid-range Qualcomm Snapdragon 630 2.2GHz (octa-core Cortex A53, procesor grafic Adreno 508). In zona de stocare si memorie, Nokia 6.1 2018 dispune de 32GB ROM tip eMMC 5.1 si 3GB RAM LPDDR4X.
Nokia 6.1 2018 review – PERFORMANTA
Platforma mid-range compusa din procesorul SD630 si combinatia de memorie 3GB RAM DDR4+ 32GB ROM este din start una performanta, insa datorita excelentei optimizari si a sistemului de operare Android One, parca device-ul este mai rapid decat ar trebui sa fie.
Inchiderea si deschiderea de aplicatii se face rapid iar instalarea acestora dureaza putin. Telefonul are o interfata care se misca repede iar in multitasking, device-ul nu arata nici un semn de oboseala/incetineala. Se pot rula cu usurinta in background intre 15-20 de aplicatii. Gaming-ul este un aspect forte al acestui telefon. Chiar si jocurile care consuma multe resurse hardware (gen Real Racing 3) ruleaza cu multe fps-uri pe secunda.
TESTE SINTETICE
1. Speedtest
2. AnTuTu
3. CPU-Z
Nokia 6.1 2018 review – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul ruleaza sistemul de operare Android 8.1 Oreo in versiune complet stock (Android One). Lipsesc cu desavarsire aplicatiile tip ‘junk’ iar optimizarea si rulajul interfetei sunt la cel mai inalt nivel. Totul merge foarte cursiv iar functiile sunt acolo unde te astepti sa fie. Pe timpul testului, noi nu am fost deranjati de blocaje sau crash-uri.
Nokia a adaugat cateva mici customizari precum ‘trezire’ display prin dubla atingere, buton software de Home care cand este apasat afiseaza in jurul lui culorile specifice Google Android One (rosu, verde, galben, albastru) si care la o apasare indelungata porneste aplicatia Google Assistant.
Fereastra ‘drop down’ de notificari este usor transparenta si e de culoare alba sau neagra (in functie de wallpaper-ul setat; daca culoarea imaginii de fundal este predominant inchisa, fereastra de notificari are culoare neagra; cu o imagine de fundal ceva mai deschisa, fereastra de notificari este de culoare alba).
Nokia 6.1 2018 review – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Nokia 6.1 2018 are la bord o camera principala destul de puternica. Ea este echipata cu lentile Carl Zeiss, senzor de 16-megapixeli, focalizare rapida phase detection autofocus, flash LED dual-tone, auto-HDR, diafragma f 2.0, fotografie panoramica si video 4K cu 30 de cadre pe secunda.
In conditii de lumina medie sau intensa, cu efectul HDR, camera captureaza niste imagini realiste, bine colorate si clare. Imaginea este focusata repede iar captura foto se realizeaza aproape instantaneu. Sunt destul de rare cazurile cand te ‘lovesti’ de imagini blurate. Meniul camerei este usor de utilizat.
Atrage atentia functia denumita de Nokia: Dual-Sight. Aceasta iti pune la dispozitie doua moduri de vizualizare: mod dual (pe display este afisata imaginea redata de camera principala si de cea secundara; ecranul este impartit in doua) si mod PIP – picture in picture (peste imaginea redata de camera principala este afisata intr-un patrat mic imaginea redata de camera selfie; patratul poate fi mutat in oricare din cele 4 colturi ale ecranului).
Legat de filmare, merita mentionat ca unitatea foto principala poate face video in rezolutie 4K cu 30fps. Clipurile video inregistrate au calitate buna.
Datorita functiei de Live-Streaming, filmarile (4K sau 1080p) pot fi redate in direct pe YouTube sau Facebook. Suntem convinsi ca multi dintre voi o sa aprecieze aceasta functie. Per total, camera principala este un potenta, care nu o sa va dezamageasca.
CAMERA FOTO SECUNDARA
Pentru selfie-uri, terminalul pune la dispozitie o camera frontala de 8-megapixeli echipata cu focus fix, diafragma F2.0, unghi larg de filmare la 84 grade si filmare selfie la rezolutie FHD 30fps. Camera secundara are un comportament similar cu al celei principale. Fotografiile selfie arata bine si sunt numai bune de share-uit pe retelele social media.
Nokia 6.1 2018 review – GALERIE FOTO (CAMERA PRINCIPALA)
Nokia 6.1 2018 review – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul metalic cu look superb gasim incorporat un acumulator de 3000mAh dotat cu tehnologie fast charging de putere mare, in speta 9V/2A (18W). Incarcarea acumulatorului Lithium-Ion se efectueaza prin portul USB tip C, ceea ce este excelent.
Ca si autonomie, bateria asigura performante multumitoare. Daca smartphone-ul are parte de o utilizare medie/moderata, se pot atinge 2 zile (in medie, cam 1.5). Daca alegi sa folosesti din plin resursele de care dispune device-ul, bateria este ‘stoarsa’ de energie intre 8 – 10 ore iar asta este perfect in regula.
Noua ne place mult faptul ca acumulatorul se incarca repede. O incarcare full dureaza ceva (cam pana la 2 ore), insa atunci cand ai nevoie de energie intr-un timp scurt, tehnologia fast charging se descurca excelent (incarcare de la 5% – 50% in cam 20 minute).
Nokia 6.1 2018 review – CONECTIVITATE SI SENZORI
Partea de conectivitate a device-ului este excelent pusa la punct. Practic, ai la indemana de tot ce este nevoie intr-un smartphone mid-range modern. Avem Bluetooth 5.0, NFC (in ciuda faptului ca terminalul dispune de corp metalic), port USB tip C, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, 4G LTE Cat 4 150/50Mbps si slot Dual SIM.
Pe langa aceste dotari, mai gasim jack audio 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS/BDS, Radio FM si o selectie generoasa de senzori (lumina, proximitate, accelerometru, busola, giroscop, amprenta si Hall).
AMBALAJ SI ACCESORII
Dispozitivul vine ambalat intr-o cutie cu accente orange si dimensiune generoasa. La interior sunt incluse urmatoarele accesorii: cablu USB C, casti, incarcator fast charger, documentatie si cheita pentru slotul Dual SIM. Din pacate, telefonul nu vine cu husa.
Nokia 6.1 2018 review – CONCLUZIE SI PRET
Nokia 6.1 2018 este un terminal mid-range care imbina cu succes design-ul premium veritabil cu hardware-ul puternic si excelent optimizat. Smartphone-ul este o alegere inspirata atat pentru cei care vor sa-si inlocuiasca vechiul device mid-range, cat si pentru persoanele care fac primii pasi in ecosistemul Android.
Noua ne place mult acest model si nu putem decat sa vi-l recomandam cu toata caldura. Terminalul este comercializat online pentru un pret cuprins intre 1000-1100 lei, ceea ce este destul de ok avand in vedere design-ul si dotarile.
Nokia 6.1 2018 review :
PRO
- Design metalic superb, constructie foarte solida
- Display FHD de calitate cu protectie Gorilla Glass 3
- Configuratie puternica (Snapdragon 630 + 3GB RAM)
- Sistem de operare Android 8.1 Oreo full stock (Android One)
- Camere performante
- Acumulator cu fast charging si autonomie respectabila
- Scanner de amprente usor de setat; deblocheaza repede device-ul
- Conectivitate excelenta: NFC, Bluetooth 5.0, USB C, jack 3.5mm etc
- Pret destul de accesibil
CONTRA
- fara husa in dotarea standard
- difuzor audio slab
Am avut ocazia sa va aducem Nokia 6.1 2018 review gratie noului nostru partener Nokia Romania.