Uite Motorola Moto G75 5G review in romana. Astazi avem ceva special pentru voi, dragii nostri cititori/vizitatori 🙂 De ceva timp lucram la testarea noului terminal mid-range premium buget Moto G75 5G al celor de la Motorola. Azi concluzionam perioada de teste petrecuta cu device-ul printr-un review lung, detaliat si speram noi ca foarte interesant 🙂
Inainte de a trece la treaba, scoatem in evidenta cateva din aspectele cool oferite de catre dispozitiv. Avem un panou LCD mare si luminos, carcasa extra durabila (daca se poate spune asa), incarcare wireless, durabilitate la scufundari in apa, chipset destul de potent si setup RAM + stocare atractiv 🙂
Cu toate aceste aspecte mentionate, inchidem aici segmentul introductiv. Tot ce ne mai ramane de facut este sa va uram o lectura cat mai placuta.
Motorola Moto G75 5G review in romana – DESIGN
La primul contact, smartphone-ul ne-a surprins placut prin design-ul minimalist elegant si prin dimensiunea impunatoare. Apropo de dimensiune, va precizam inca de pe acum ca device-ul are diagonala de 6.8 inci (mai exact 6.78). Clar ca avem de-a face cu un telefon mare. In ciuda acestui aspect, dispozitivul stie sa se faca placut la manevrare. Spunem asta in contextul in care constructia (spate si rama din plastic) este una foarte solida.
Legat de acel aspect, va ‘avertizam’ ca Motorola a adoptat cu terminalul un ‘traseu’ cu adevarat next-gen pentru un telefon de acest gen (mid-range premium buget). Terminalul dispune de protectiile IP68 (durabilitate la praf si scufundari in apa) si MIL STD 810H (durabilitate la socuri, impact, caderi, vibratii, temperaturi vitrege, praf fin etc). Foarte tare 🙂 Datorita dimensiunii, asamblarii/constructiei de top si a protectiilor, nu exageram cand spunem ca device-ul lasa impresia de tanc (poate ne-a cam luat valul 🙂 ).
Revenim la partea de design si va spunem ca device-ul este ‘vopsit’ intr-un gri mat. Denumirea oficiala a culorii este ‘charcoal grey’. Va mentionam ca arata foarte bine 🙂
Aaa… sa nu uitam. Noi am mai avut la teste un terminal Motorola echipat cu protectiile MIL STD 810H si IP68. Este vorba despre Motorola Edge 50 Neo (review).
Motorola Moto G75 5G review in romana
Cu dispozitivul expus in lumina soarelui, spatele primeste mici granule argintii, care arata foarte cool 🙂 Griul de pe spate capata o nunanta care tinde spre negru.
Odata ce smartphone-ul este ‘scaldat’ in lumina unui spatiu de interior, gri-ul este din nou culoarea predominanta 🙂 Sunt nelipsite granulele argintii.
Pe spatele mat, urmele de amprente nu sunt vizibile. Singurul loc unde acestea isi fac simtita prezenta este modulul camerei principale. Dansul dispune de suprafata glossy.
Legat de spatele mat, va mentionam ca el nu este alunecos (se ‘lipeste’ destul de bine de palma utilizatorului).
Apropo de camera principala, ea este elementul care domina peisajul pe zona din spate a device-ului. Modulul camerei arata elegant si modern (contine flash LED si 3 senzori). Ne mutam privirea de la camera principala si observam ca mai jos (pe mijloc) este ‘inscriptionat’ logo-ul producatorului.
Motorola Moto G75 5G review in romana
Smartphone-ul dispune de profil slim, in speta 8.34mm. Ca si greutate, device-ul are 205 grame. Niste valori bune pentru un telefon mare si foarte durabil 🙂
Facem pasul spre partea frontala. Aici ne intampina un display plat echipat cu diagonala de 6.78 inci, protectie Gorilla Glass 5 si perforatie pozitionata sus pe mijloc.
Va precizam ca zona frontala contine un ecran dotat cu format 19.9:9. Asta se ‘traduce’ intr-un display inalt si destul de ingust.
Acum va propunem sa mai admiram inca odata profilul subtire al dispozitivului (de aceasta data cu display-ul orientat in sus).
Motorola Moto G75 5G review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Difuzorul pentru apeluri este incorporat pe marginea de deasupra ecranului. Va precizam ca semnalul este bun (am prin 5G in multe zone din oras – Cluj Napoca) iar sunetul in convorbiri este de calitate.
Ne mutam privirea spre marginile laterale. Putem observa ca rama device-ului are coloristica in ton cu partea din spate (nuanta de gri).
Pe marginea stanga inspre partea de sus gasim inclus slotul SIM (nano SIM + eSIM + MicroSD). Facem pasul catre marginea dreapta iar aici gasim inspre partea de sus tastele pentru reglare volum, butonul de power (incorporeaza scanner de amprente) si microfon.
Apreciem faptul ca avem 2 taste (din plastic) pentru ajustare volum 🙂 Acestea + butonul power (pare a fi din metal) sunt solide si lasa un feedback bun la apasare.
Slotul SIM este usor de scos afara (daca se poate spune asa).
Pe dunga din partea de sus avem incorporate inscriptia Dolby Atmos si cel de-al 2-lea microfon. Coboram la dunga din partea de jos iar aici zarim cel de-al 3-lea microfon, portul USB C 2.0 si unul din cele 2 difuzoare (celalalt este integrat in difuzorul pentru apeluri).
Motorola Moto G75 5G review in romana
Terminalul are design non-unibody si spate cu suprafata plata.
Rama device-ului este aproape plata (curbata foarte usor inspre extremitati).
Elementul care ‘perturba’ design-ul plat al partii din spate este modulul camerei principale (iese usor in afara carcasei).
Apropo de camera principala, modulul/insula arata foarte bine 🙂
Modulul camerei are design unibody si urca usor deasupra suprafetei plate.
Design-ul plat a ajuns si in partea frontala 🙂 Va mentionam ca sticla Gorilla Gllas 5 care imbraca display-ul face contact direct cu rama device-ului (ecranul nu este inconjurat de rama subtire din plastic sau altceva similar).
Motorola Moto G75 5G review in romana – AUDIO
Parasim cu zambetul pe buze partea de design si ne oprim in dreptul segmentului audio. Va spunem ca terminalul este bine pus la punct in acest segment hardware. Avem difuzoare stereo (unul in difuzorul pentru apeluri, altul pe dunga de jos), optimizare cu tehnologia Dolby Atmos, certificare Hi-Res audio (sunet de inalta rezolutie prin portul USB C) si 3 microfoane.
In mod default, boxele stereo suna decent, insa este loc de mai bine (frecvente inalte care deranjeaza cand volumul este urcat la maxim). Din fericire, rezolvarea este simpla si rapida 🙂 Din setarile Dolby Atmos este accesat modul de sunet ‘Custom’.
In egalizatorul audio pus la dispozitie, primele 2 bare (responsabile cu partea de bass/frecvente joase) sunt urcate la maxim. Sunetul redat de boxe este imbunatatit semnificativ 🙂 Volumul poate fi urcat lejer la maxim (au disparut frecventele inalte), sunetul redat are vigoare (daca se poate spune asa) iar per total experienta audio oferita de difuozare este perfect ok 🙂