Iata Motorola One Vision pareri si review romana. Recent am avut ocazia si placerea sa ne ‘jucam’ cu ‘proaspatul’ terminal mid-range One Vision al celor de la Motorola. ‘Dorinta’ noastra este ca astazi sa va impartasim impresiile cu care am ramas de pe urma ‘butonarii’ acestui nou device.
Nu mai vrem sa prelungim inutil suspansul si va spunem inca de pe acum ca avem de-a face cu un smartphone dotat cu display mare si potent, chipset rapid si camera duala puternica. V-am starnit interesul? Noi credem ca da 🙂 Prima data haideti sa ‘demaram’ cu partea de look/design. Va asiguram ca merita 🙂
Motorola One Vision pareri – DESIGN
La primul contact cu smartphone-ul Motorola One Vision, noi am ramas impresionati de cat de ‘cool’ arata partea din spate a device-ului. Aici gasim sticla Gorilla Glass ‘colorata’ intr-un albastru cu nuanta inchisa spre mijloc si mai deschisa spre marginile curbate.
Sticla curbata ‘pronuntat’ inspre partile laterale se ‘muleaza’ comod in palma. Spatele terminalului clar arata superb, insa atrage destul de tare urmele de amprente. Ce surpriza 🙂
Se poate remarca faptul ca sistemul dual-camera iese destul de mult in afara corpului din sticla. Ca si design, camera duala asigura partii din spate un look modern si high-tech.
Partea frontala este ‘imbracata’ integral cu sticla 2.5D, care nu dispune la extremitati de curburi evidente.
In partea de sus a ecranului pot fi zarite perforatia (care incorporeaza camera selfie de 25MP) si difuzorul pentru apeluri.
Motorola One Vision pareri – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe spatele din sticla curbata ‘vopsita’ in albastru sunt ‘integrate’ sistemul dual-camera, flash-ul LED dual, scanner-ul de amprente (in care este desenat logo-ul Motorola) si ‘sigla ‘android one’, care sugereaza faptul ca device-ul ruleaza cea mai ‘pura’ versiune a sistemului de operare Android.
Dintre toate aceste ‘elemente’, ne indreptam atentia spre senzorul de amprente. El este usor de configurat si deblocheaza smartphone-ul intr-un timp scurt. Plasamentul senzorului este bun, el fiind usor de ‘gasit’. Ne place faptul ca scanner-ul poseda dimensiune destul de generoasa.
Daca aceasta ‘metoda’ pentru deblocare nu iti prea convine, poti merge pe mana functiei Face Unlock (deblocare faciala). La fel ca scanner-ul, functia pentru deblocare faciala este simplu de setat.
Ca si functionare, face unlock-ul intra in actiune de indata ce butonul de pornire/oprire este apasat. Se poate opta ca device-ul sa fie deblocat partial.
# Motorola One Vision pareri
Asta inseamna ca odata ce tasta de ‘Power’ este apasata, device-ul este deblocat, insa telefonul nu trece de ‘lock screen’. Trebuie facut swipe pe ecran iar telefonul este deblocat complet.
Va mentionam ca pentru a debloca device-ul in acest mod, in meniul ‘Face Unlock’ trebuie dezactivata optiunea ‘Bypass lock screen’.
Cel mai convenabil mod de a utiliza functia pentru deblocare faciala este prin activarea optiunii ‘Bypass lock screen’. De indata ce butonul de ‘Power’ este apasat, chipul tau este identificat rapid iar device-ul deblocat si ‘gata’ de utilizare.
Per total, Face Unlock-ul functioneaza rapid si eficient. Asta cu conditia ca lumina din jur sa aiba intensitate decenta. Intr-o camera intunecata, functia Face Unlock nu functioneaza.
# Motorola One Vision pareri
Daca device-ul este manevrat in mana in pozitia lui ‘fireasca’, spatele din sticla este destul de alunecos in palma. Pentru a evita eventualele accidente, va recomandam sa purtati device-ul in husa oferita in dotarea standard.
Pe marginea albastra din dreapta device-ului pot fi gasite ‘tastele’ de pornire/oprire si volum. La apasare, acestea ‘livreaza’ un feedback bun.
Vrem sa mentionam ca tastele sunt realizate dintr-un plastic solid. Remarcam faptul ca butoanele sunt vopsite in albastru (in ton cu rama si cu spatele din sticla). Legat de rama, ea pare a fi metalica.
Pe marginea stanga (care din nou este albastruie 🙂 ) avem slotul Dual SIM hibrid (SIM+SIM sau SIM+MicroSD).
Pe rama din partea de jos isi fac aparitia un microfon, portul USB C 2.0 si difuzorul audio. In ceea ce priveste ‘performantele’ boxei, ea emite un sunet clar, cu volum generos si ceva tenta de bass in piesele house/techno.
Este prezenta tehnologia Dolby Audio care pune la dispozitie 3 profile audio ‘predefinite’ (smart audio, music si movie).
Facem pasul catre marginea de sus iar in aceasta zona pot fi intalnite un alt microfon si jack-ul audio 3.5mm. Per total, smartphone-ul poseda un design superb, constructie solida si profil suficient de slim (8.7 mm).
Motorola One Vision pareri – GALERIE FOTO
Motorola One Vision pareri – DISPLAY
Motorola One Vision este primul smartphone Motorola echipat cu display de tip 21:9. Afisajul intitulat CinemaVision este ‘neobisnuit’ de inalt si are un aspect foarte placut.
Pe partea tehnica, ecranul poseda niste specificatii atractive. Avem diagonala generoasa de 6.3 inci, panou IPS LTPS, rezolutie FHD+ (2520×1080 pixeli), densitate pixeli de 432PPI si sticla 2.5D.
Suntem convinsi ca deja ati remarcat perforatia din ecran. Mai multe despre asta vom ‘discuta’ in cateva clipe.
Ne pare bine sa vedem ca Motorola a ‘indraznit’ sa echipeze acest nou mid-range cu un display de tip 21:9. Afisajul inalt este companionul ideal in aplicatii de stiri, Facebook sau pe diverse site-uri unde se face mult ‘scrolling’. Datorita inaltimii generoase, pe ecran incape mult continut.
Din punct de vedere al calitatii imaginii, display-ul nu dezamageste. Rezolutia de 2520×1080 si cei peste 430PPI ‘livreaza’ o imagine placuta privirii (culori aspectuoase, contrast si claritate buna).
Ecranul poseda unghiuri bune de vizualizare si luminozitate suficienta pe timp de zi in spatii inchise. Afara in lumina zilei am fi dorit ca ecranul sa fie mai luminos. Ziua in conditii de luminozitate generoasa, display-ul smartphone-ului este acceptabil ca si lizibilitate, insa nimic mai mult.
# Motorola One Vision pareri
Aspectul de design care nu prea are cum sa scape privirii este perforatia din display. Putem spune ca in comparatie cu notch, perforatia ofera un look mai ‘cool’ si mai elegant. Bineinteles ca avantajul perforatiei este un ecran care ocupa mai mult spatiu din intreaga parte frontala.
In primele momente cand butonezi device-ul, privirea iti tot ‘aluneca’ inspre perforatie. Dupa ceva timp de utilizare, ajungi sa nici nu mai observi ‘gaura’ din ecran.
Afisajul 21:9 este ideal in YouTube si filme. Practic toata partea frontala este un display ‘masiv’ iar vizionare de continut video este o adevarata placere.
Legat de perforatie, se poate spune ca este un pic cam mare. Exista un ‘cerc’ negru in jurul camerei selfie. Insa, va asiguram ca la utilizarea indelungata a display-ului, perforatia un este ceva care se ‘enerveze’.
In ceea ce priveste compatibilitatea cu aplicatiile, imaginea din jurul si din dreptul perforatiei este ‘umpluta’ in majoritatea cazurilor.
Daca se ruleaza aplicatii vechi neactualizate (gen Androbench), partea de sus a ecranului ramane neagra. In majoritatea aplicatiilor populare si actualizate frecvent, nu apar probleme in ceea ce priveste umplerea ecranului din dreptul si din jurul perforatiei.
Motorola One Vision pareri – DOTARI HARDWARE INTERNE
Un alt aspect interesant este chipset-ul care propulseaza acest ‘dispozitiv’. One Vision este primul smartphone Motorola care foloseste chipset Samsung Exynos. Producatorul a mers pe mana modelului Exynos 9609.
Noi suntem de parere ca acest ‘propulsor’ dispune de niste caracteristici interesante: 4 nuclee Cortex A73 2.2GHz + 4 nuclee Cortex A53 1.5GHz, procesor grafic Mali G72 MP3, tehnologie de fabricatie pe 10nm si compatibilitate cu stocare tip UFS 2.1.
In ceea ce priveste restul de componente care formeaza ‘blocul motopropulsor’ 🙂 , terminalul One Vision dispune de 4GB memorie RAM LPDDR4x si 128GB ROM.
Stocarea interna impresioneaza atat prin capacitate, cat si prin faptul ca este de tip UFS. Ve-ti descoperi in randurile de mai jos ca memoria ROM este capabila de niste viteze excelente 🙂
Motorola One Vision pareri – PERFORMANTA
Chipset-ul Exynos 9609 + combinatia 4GB RAM/128GB ROM UFS asigura un rulaj cursiv, fluent si rapid in aproape orice fel de scenariu. Se face remarcata stocarea interna, care asigura niste viteze neasteptat de mari pentru un device mid-range.
Ve-ti descoperi in screenshot-urile de mai jos ca stocarea interna a obtinut peste 500 MB/s la citire in benchmark-ul Androbench. Din punctul nostru de vedere asta este impresionant pentru un smartphone mid-range. Ce inseamna asta in utilizarea de zi cu zi?
Instalarea de aplicatii se face rapid (spre foarte rapid) iar copierea/mutarea de fisiere mari este o joaca de copii.
Pe partea de gaming, procesorul grafic ARM Mali G72 MP3 ofera un numar decent de fps-uri in jocuri ‘pretentioase’ gen Asphalt 9.
Performantele in jocuri ‘puternice’ sunt departe de a fi ideale, insa per total, device-ul se descurca ok. Precum era de asteptat, dupa o ‘forja’ indelungata in diverse jocuri, partea de sus a spatelui din sticla se incalzeste, insa nu deranjant.
Conexiunea WiFi 802.11 ac dual-band asigura viteze generoase (la download aplicatii, navigare pe net etc).
Motorola One Vision pareri – TESTE SINTETICE
1. AnTuTu
2. Geekbench
3. GFX Bench
4. Androbench
5. CPU-Z
6. Speedtest.net
Motorola One Vision pareri – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul ruleaza sistemul de operare Android 9.0 Pie in versiune Android One. Practic avem parte de o ‘experienta’ Android stock, iar asta este perfect in regula.
Interfata este foarte cursiva, sunt disponibile cele mai recente update-uri, meniurile arata placut din punct de vedere grafic, tranzitiile sunt subtile iar simplitatea este la ea acasa.
Nu lipsesc micile personalizari aplicate de Motorola: deja binecunoscutele Moto Display (ecran cu functionalitate asemanatoare Always On; ecranul ramane permanent activ cand il privesti) si Moto Actions (screenshot prin atingerea ecranului cu 3 degete, bara software de navigare, activarea lanternei prin doua miscari de bataie si pornirea camerei prin rasucirea de doua ori a incheieturii).
Dintre cele enumerate mai sus, noi am folosit cel mai des bara software de navigare (inlocuieste clasicele taste back, home, recent apps) si functia care mentine ecranul partial activ (prin ridicarea sau miscarea device-ului, pe ecran apar in partea de sus informatii utile precum data, ora, nivel baterie etc).
Tinem sa mentionam faptul ca in comparatie cu smartphone-ul Moto G7, terminalul One Vision are semnificativ mai putine functii de tip Moto Actions (4 vs 10).
Motorola One Vision pareri – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Din start va precizam ca terminalul a receptionat o camera principala de tip dual capabila de niste performante excelente.
Insa, inainte de a va aduce in atentie detalii despre performantele camerei si modul in care ea functioneaza, vrem sa trecem in revista caracteristicile tehnice ale sistemului dual-camera. Camera dispune de urmatoarele:
- Perechea de senzori 48MP + 5MP, apertura F1.7
- Tehnologie Quad Pixel (poze cu rezolutie efectiva de 12-megapixeli)
- Dotari/functii – flash LED dual, functie OIS (stabilizare optica a imaginii), auto-HDR, mod portret, panorama 360 grade, mod manual, functie Google Lens, functie Night Vision (mod pentru pozare pe timp de noapte), filtre Live, mod rafala etc
- Filmare – 4K cu 30fps, FHD cu 60fps sau 30fps, slow-motion 1080p cu 120fps sau 720p cu 240fps, timelapse, hyperlapse, live streaming pe YouTube
# Motorola One Vision pareri
Dupa lungi sesiuni de pozare in diverse conditii de luminozitate, nu exageram de loc cand spunem ca sistemul dual-camera este unul dintre principalele puncte forte ale smartphone-ului.
Pe timp de zi (lumina cu intensitate excelenta/buna/medie), camera are un comportament ‘solid’ (spre excelent). Imaginea este focalizata repejor iar odata ce se apasa butonul ‘software’ de captura foto, poza este ‘captata’ si salvata rapid.
Gratie tehnologiei OIS si potentului senzor de 48MP, camera scoate constant imagini de foarte buna calitate. Aspectul ciudat pe care l-am sesizat este felul in care ‘lucreaza’ functia HDR.
Daca se fotografiaza obiecte de aproape (un gard viu), HDR-ul nuanteaza destul de intens culorile din fotografie. De indata ce se filmeaza peisajul sau obiectele din peisaj in ‘ansamblu’, efect HDR-ul scade usor in intensitate.
# Motorola One Vision pareri
In ciuda acestui aspect, imaginile captate nu duc lipsa de culori naturale si bine nuantate, luminozitate buna si un nivel ridicat de detaliu. Apropo de detalii, senzorul de 48-megapixeli foloseste tehnologie Quad Pixel care combina patru pixeli intr-un singur pixel cu dimensiune de 1,6 µm.
De aici rezulta niste poze cu rezolutie ‘efectiva’ de 12-megapixeli. Noi am fi vrut ca telefonul sa poata capta poze la 48-megapixeli nativi, insa tehnologia Quad Pixel nu permite acest lucru.
Cu toate acestea, pozele de 12-megapixeli captate de telefon nu arata ca niste poze de 12MP capturate de o camera dotata cu senzor standard de 12MP (ne scuzati repetitia 🙂 ).
Imaginile sunt clare si frumos detaliate. Legat de tehnologia OIS, pe timp de zi in conditii de luminozitate buna, foarte rar isi fac aparitia pozele blurate. Daca faci poze in timp ce te afli in miscare, atunci pot aparea poze blurate.
# Motorola One Vision pareri
Si acum haideti sa facem pasul spre pozarea in lumina redusa/foarte redusa/pe noapte. Pentru asta, camera foto dispune de modul ‘Night Vision’. Pozele realizate prin intermediul acestei functii arata surprinzator de bine.
Pentru rezultate cat mai satisfacatoare pe timp de noapte, este nevoie ca in jur sa existe o sursa de lumina (bec stradal sau orice altceva).
Camera capteaza si foloseste eficient putinul de lumina disponibil in jur iar pozele captate arata neasteptat de ok. Lipseste un pic detaliul datorita procesarii software care elimina aproape complet zgomotul din imagine.
Noi am facut poze pe timp de noapte utilizand si modul foto ‘standard’, care se foloseste de obicei pe timp de zi. Pozele arata surprinzator de bine, insa in imagini isi face aparitia zgomotul.
Putin mai jos am listat poze realizate pe timp de noapte cu modurile ‘Night Vision’ si ‘standard’. Ve-ti remarca ca diferenta dintre imagini este destul de mare.
Vrem sa mentionam ca la pozarea pe timp de noapte, aplicatia de camera foto se misca usor greoi iar tehnologia OIS nu este foarte eficienta. Telefonul trebuie tinut in mana destul de fix pentru ca imaginile captate sa nu fie blurate.
Per total, noi consideram ca sistemul dual-camera se comporta neasteptat de bine la pozarea pe timp de noapte.
Motorola One Vision pareri – CAMERA FOTO SECUNDARA
In perforatia din display este incorporata o camera frontala potenta inzestrata cu senzor de 25-megapixeli. Camera selfie are la bord urmatoarele dotari:
- Apertura F2.0
- Tehnologie Quad Pixel (poze cu rezolutie efectiva de 6-megapixeli)
- Dotari/functii – mod portret, filtre live, selfie in grup, auto HDR, display flash, mod de infrmusetare, mod manual
- Filmare – 1080p cu 30fps, slow motion 1080p 120fps sau 720p 240fps, video timelapse, live streaming pe YouTube
Camera frontala poate captura selfie-uri la rezolutie ‘nativa’ de 25-megapixeli. Camera se descurca excelent pe timp de zi. Avem niste selfie-uri clare si aspectuoase.
In luminozitate foarte scazuta sau pe timp de noapte este recomandat ca in setarile camerei sa optezi pentru poze cu rezolutie 25MP/Quad Pixel (rezolutie efectiva de 6-megapixeli). Selfie-urile realizate astfel pe timp de noapte arata neasteptat de ok.
INTERFATA CAMERA FOTO
GALERIE FOTO (POZE CAPTATE CU APARATUL FOTO PRINCIPAL)
POZE REALIZATE IN CONDITII DE LUMINA SLABA FOLOSIND MODUL FOTO STANDARD
POZE REALIZATE IN LUMINA SLABA FOLOSIND MODUL ‘NIGHT VISION’
POZE REALIZATE IN CONDITII BUNE/MEDII DE LUMINOZITATE
POZE CU EFECT DE BLUR IN BACKGROUND
Motorola One Vision pareri – BATERIE SI AUTONOMIE
Similar cu terminalul Nokia 8.1 , smartphone-ul Motorola dispune de un acumulator inzestrat cu un respectabil 3500mAh. Bateria de pe One Vision nu duce lipsa de tehnologie de incarcare rapida TurboPower cu putere 15W.
Am testat tehnologia fast charging si am obtinut urmatoarele rezultate:
- Incarcare 0% >>> 15% – in 9 minute
- Incarcare 15% >>> 30% – in 11 minute
- Incarcare 30% >>> 50% – in 17 minute
- Incarcare 50% >>> 80% – in 30 minute
- Incarcare full – 1 ora si 26 de minute
Noi consideram ca acumulatorul este ‘alimentat’ suficient de repede.
Daca se ‘recurge’ la o utilizare de tip ‘forja’ care implica sesiuni lungi de fotografiere, instalare aplicatii de pe Google Play, diverse benchmark-uri/gaming etc, bateria ramane fara energie cam dupa 8-9 ore de utilizare. Mai multe detalii gasiti in screenshot-urile de mai jos.
Noi am recurs si la o utilizare moderata mixata cu intensa (Youtube, navigare pe net, video streaming prin browser web, camera foto si aplicatie de radio online). In aceasta situatie, smartphone-ul asigura o autonomie de aproximativ 17 ore.
Daca telefonul este utilizat normal (fara ‘excese’), acumulatorul rezista cam 1 zi si jumatate. Din punctul nostru de vedere, telefonul se descurca decent pe partea de autonomie.
Motorola One Vision pareri – CONECTIVITATE SI SENZORI
Din punct de vedere al conectivitatii, avem de-a face cu un smartphone care pune la dispozitie un mix atractiv de dotari ‘traditionaliste’ + moderne.
Pe partea cu dotari clasice gasim – 4G LTE Cat 6, slot Dual SIM, slot MicroSD (max 512GB, nu este dedicat), jack 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS/Galileo, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot si Radio FM
Facem pasul catre conectivitatea tip premium si va mentionam ca device-ul include NFC, scanner amprente, deblocare faciala, Bluetooth 5.0 si port USB C.
Acum este randul senzorilor – proximitate, accelerometru, lumina ambientala, magnetometru si giroscop.
AMBALAJ SI ACCESORII
Smartphone-ul vine intr-o cutie de culoare mov iar la interior pot fi gasite urmatoarele accesorii – husa, casti, cheita pentru slotul SIM, incarcator TurboPower, cablu USB C si ‘documentatie’.
Motorola One Vision pareri – CONCLUZIE SI PRET
Dupa timpul petrecut impreuna cu Motorola One Vision, putem spune fara pic de retinere ca smartphone-ul este unul bun (spre foarte bun). Combinatia de design premium superb + hardware potent + display 21:9 + camera puternica este una care pur si simplu nu poate fi trecuta cu vederea.
Capitolele unde device-ul putea sta ceva mai bine este luminozitatea display-ului, poate autonomia si performantele in jocurile care necesita resurse video din ‘belsug’.
Legat de pret, terminalul este disponibil pe site-ul Altex la suma de aproape 1400 lei. Avand in vedere ceea ce ofera device-ul, noi consideram ca pretul este unul bun si corect.
PRO
- Design superb si materiale premium (sticla pe fata si spate)
- Display inalt cu format 21:9 si perforatie; imagine de calitate
- Configuratie performanta – chipset Exynos 9609 2.2GHz + 128GB ROM UFS
- Acumulator care asigura o autonomie decenta; tehnologie fast charging
- Sistem dual-camera performant; pozele capturate in lumina foarte redusa arata bine
- Camera selfie potenta
- Sistem de operare Android 9.0 Pie (Android One) cursiv si bine optimizat
- Scanner de amprente si deblocare faciala (ambele rapide)
- Conectica bine pusa la punct – USB C, NFC, jack 3.5mm, slot MicroSD etc
- Difuzor audio bun
- Husa si casti in dotarea standard
- Pret bun
CONTRA
- Display slab lizibil afara in lumina zilei
- Cand se foloseste modul Night Vision pentru pozare pe timp de noapte, aplicatia de camera se misca un pic greoi
Am avut ocazia sa va aducem Motorola One Vision pareri si review romana gratie partenerului nostru de incredere Motorola Romania.