Uite Allview Allbook Q pareri si review romana. Acum pe final de an 2019 avem o surpriza placuta pentru voi, dragii nostri cititori 🙂 In ultima perioada am avut ocazia sa butonam intens si in detaliu laptop-ul tip ultrabook Allbook Q al firmei brasovene Allview. Banuim ca stiti ce urmeaza 🙂

Azi suntem focusati sa va impartasim toate parerile si impresiile noastre cu care am ramas de pe urma butonarii acestui device. Spargem gheata si va precizam ca notebook-ul dispune de motorizare regasita pe smartphone-uri high-end generatie 2017/2018.

Este vorba despre propulsorul Qualcomm Snapdragon 835. Hmmm… Interesant 🙂  In acest context, tot ce putem face este sa va invitam sa gasiti un loc comfortabil si sa va delectati cu o noua recenzie marca GadgetLab 🙂

Allview Allbook Q pareri

Allview Allbook Q pareri – DESIGN

Allview Allbook Q pareri

La primul contact cu portabilul Allview, noi am ramas surprinsi si impresionati de constructia premium de care dispune device-ul.

Practic, intreg dispozitivul poseda o carcasa din aluminiu frumos finisata si de culoare argintie. Cand device-ul este prins in mana, ramai cu un feeling pe care doar un gadget construit din metal/aluminiu ti-l poate lasa. Este vorba despre o soliditate excelenta (fara exagerare).

Precum se poate remarca din imaginea de mai sus, notebook-ul poseda design slim, in speta 15.1 milimetri. Datorita acestui aspect + inca doua elemente (ecran de 13.3 inci si greutate de 1.27kg), fac ca laptop-ul sa exceleze pe segmentul de portabilitate.

# Allview Allbook Q pareri

Allbook Q este usor de transportat si depozitat intr-un ghiozdan/geanta de mici dimensiuni. Pentru cei care se deplaseaza/calatoresc mult, asta este convenabil 🙂

Atunci cand se doreste deschiderea ecranului, aceasta operatiune este usor de realizat datorita muchiei metalice din partea de sus care iese subtil in afara. Astfel, cu degetul mare, se impinge cu usurinta partea rabatabila care contine display-ul.

Allview Allbook Q pareri

Cand display-ul este rabatat, mecanismul care permite acest lucru poate tine cu usurinta partea cu ecranul la unghiuri mici (nu stim cat de relevant este acest aspect). Ce este relevant e faptul ca mecanismul de rabatare se simte solid si bine realizat.

Vrem sa va precizam ca mecanismul face un mic zgomot/scartait atunci cand ecranul este rabatat la unghi care sa permita utilizarea display-ului.

Allview Allbook Q pareri

Pe capacul metalic gasim inscriptionat in alb logo-ul producatorului. Va mentionam ca aluminiul poseda finisaj semi-mat care nu este un magnet pentru praf si amprente 🙂

Indiferent de unghiul din care device-ul este privit/admirat, design-ul nu isi pierde din eleganta si din profilul slim (spre foarte slim).

Allview Allbook Q pareri

Partea de jos a portabilului este si ea din aluminiu. Pe capacul metalic gasim 4 picioruse din cauciuc. Acestea asigura o buna stabilitate si aderenta atunci cand dispozitivul este plasat/utilizat pe mobilier cu suprafata lucioasa.

Allview Allbook Q pareri – ALTE DETALII DE DESIGN (CONECTIVITATE)

Allview Allbook Q pareri

Pe marginea metalica din partea dreapta pot fi zarite diverse elemente pentru conectivitate. Avem slot Nano SIM, jack 3.5mm, slot MicroSD si port USB 3.0. Prezenta slotului SIM este mai mult decat binevenita atunci cand nu ai la indemana internet pe WiFi.

Mai multe despre felul in care ruleaza internetul 4G pe device ve-ti descoperi catre finalul acestui articol. Mergem mai departe si va prezentam restul de dotari focusate pe conectivitate.

Pe marginea metalica din partea stanga, avem mufa de alimentare, port USB C si LED rosu (se aprinde cand device-ul este incarcat).

Vrem sa precizam ca portul USB C suporta conectarea de adaptor USB – HDMI (nu este inclus in dotarea standard). Pacat ca producatorul nu a incorporat in dotarea standard macar un port Mini HDMI 🙁

Referitor la dotarile de conectivitate ascunse privirii, laptop-ul dispune de diverse chestii atractive. Avem 4G LTE cu viteza maxima de 1Gbps (download), Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 ac, WiFi Hotspot si Bluetooth Hotspot.

Per total, laptop poseda un aspect foarte elegant iar asamblarea complet metalica este fara indoiala un mare plus 🙂

Allview Allbook Q pareri – GALERIE FOTO

Allview Allbook Q pareri – DISPLAY

Allview Allbook Q pareri

In regiunea frontala este etalat un display IPS LCD de 13.3 inci dotat cu rezolutie FHD (1920×1080 pixeli), format 16:9 si unghi de vizualizare la 178 grade.

Intreg afisajul este acoperit cu sticla iar in partea de jos a ecranului putem observa inscriptionat logo-ul Allview. Pe dunga neagra de sus (la mijloc) sade camera web capabila de captura video la 720p. Noi nu ne-am jucat prea mult cu camera web, insa din cate am remarcat, calitatea foto si video este destul de buna 🙂

Allview Allbook Q pareri

Indiferent de scenariul de utilizare, imaginea afisata de display este una de calitate. Luminozitatea este buna intr-o camera pe timp de zi, unghiurile de vizualizare sunt ok (poate mai mult decat atat 🙂 ), culorile arata placut iar contrastul este unul bun.

Ce am sesizat noi pe timpul testarii este un mic fasait/fluierat pe care il face display-ul cu luminozitatea setata la maxim. Acest aspect nu este deranjant, insa am considerat ca merita precizat.

# Allview Allbook Q pareri

Un alt aspect pe care vrem sa-l scoatem in evidenta este luminozitatea usor adaptiva a display-ului. Daca imaginea afisata este una cu nuante inchise, afisajul reduce usor luminozitatea.

Asta este util pe timp de noapte cand te delectezi cu diverse clipuri video, poze etc. In cazul imaginilor cu nuanta deschisa, luminozitatea ramane cum a fost setata.

Panoul IPS afiseaza o imagine placuta privirii chiar si atunci cand display-ul este inclinat destul de mult. Se fac remarcate cele 3 margini negre (pe laterale si sus), care sunt slim. Marginea neagra de sus este suficient de groasa pentru a permite inclinarea display-ului fara sa lasi urme de amprente pe ecran.

Allview Allbook Q pareri

Allview Allbook Q pareri

Datorita dimensiunilor compacte, afisajul (implicit laptop-ul) este foarte potrivit pentru urmarirea de continut media (YouTube, Hbo Go) in orice loc/spatiu din casa, in cafenele, in localuri etc 🙂

Allview Allbook Q pareri

Pe fiecare margine de pe partea laterala, gasim incorporata o parte cauciucata. Ea nu permite contactul/lovirea/zgarierea atunci cand partea cu display-ul este rabatata in pozitie de inchis.

Allview Allbook Q pareri

Allview Allbook Q pareri – TASTATURA, TOUCHPAD SI SUNET

Allview Allbook Q pareri

Tastatura din dotare este una care dispune de butoane mari si comfortabile la apasare. Butoanele ofera un feedback bun la ‘tastare’ si au o cursa scurta. Tastele sunt confectionate dintr-un plastic vopsit in argintiu.

Va precizam ca sasiul din jurul tastaturii este unul metalic. La utilizarea tastaturii intr-un spatiu cu multa lumina, datorita combinatiei de scris alb cu plastic argintiu, noi am intampinat mici probleme in a distinge ceea ce este inscriptionat pe butoane.

De pe tastatura nu lipsesc tastele de tip ‘shortcut’ (esc, de la F1 pana la F8 si F12). Aceste butoane permit diverse comenzi rapide si utile: reglarea luminozitatii, reglarea volumului, comanda de mute etc.

# Allview Allbook Q pareri

In partea de jos a tastaturii avem un touch pad de dimensiune generoasa care este usor si comod de utilizat (are timp de raspuns bun, suporta gesturi etc).

Zonele de click sunt incorporate in partea de jos a touch pad-ului (stanga si dreapta). La apasare, aceste zone nu sunt foarte zgomotoase si livreaza un feedback bun.

Atunci cand laptop-ul este pornit, LED-ul de power se aprinde in rosu. Cand se apasa tasta Caps Lock, langa LED-ul de power se aprinde un LED rosu deschis.

Allview Allbook Q pareri

Datorita dimensiunilor compacte, de pe tastatura lipsesc tastele numerice. Ce surpriza 🙂 Pe timpul testului, am remarcat faptul ca butoanele pentru directie (sus, jos, stanga, drepta) sunt destul de inghesuite.

Butonul de pornire este plasat deasupra tastei Del. El trebuie tinut apasat cam 2-3 secunde pana cand laptop-ul porneste.

Allview Allbook Q pareri

Sistemul audio este pozitionat frontal, in partea de jos a ecranului (sau deasupra tastelor pentru comenzi rapide). Conform Allview, laptop-ul poseda un difuzor stereo cu putere de 4W.

Sunetul redat prin intermediul celor 4 grilaje este unul bun atunci cand se urmaresc filme sau clipuri video de pe YouTube (vocile se aud clar, volumul este bun). In cazul muzicii, sunetul emis este rezonabil (nimic mai mult).

Allview Allbook Q pareri – DOTARI HARDWARE INTERNE

Va precizam la inceputul acestui articol ca laptop-ul dispune de chipset-ul octa-core Qualcomm Snapdragon 835. Device-ul este primul ultrabook romanesc care poseda aceasta motorizare.

Dupa cateva cautari prin ofertele magazinelor online din Romania, putem spune ca laptop-ul este singurul care dispune de motorizarea SD835.

In ceea ce priveste restul de dotari, Allbook Q dispune de 64GB stocare (UFS 2.1), 4GB de memorie RAM si procesorul grafic Adreno 540.

Allview Allbook Q pareri

PERFORMANTA

# Allview Allbook Q pareri – Datorita chipset-ului Snapdragon 835, portabilul ruleaza o versiune de Windows 10 Home pentru procesoare cu arhitectura ARM (aplicatii pe 32 biti). Toate aplicatiile pe 32 biti instalate de noi (Opera, Chrome, Ccleaner, VLC, Winamp, AIMP, Media Player Classic, Aida 64, Speccy etc) au rulat fara nici o problema.

Nu o sa fiti limitati in a rula aplicatii disponibile doar pe Microsoft store. Atat timp cat programele descarcate de pe diverse site-uri (Filehippo, FileHorse etc) dispun de versiune pe 32 biti, ele ruleaza perfect ok. In ceea ce priveste aplicatiile pe 64 biti, ele nu merg pe laptop.

Si acum urmeaza intrebarea arzatoare. Se descurca bine laptop-ul pe partea de performanta ? In mare parte, da.

Sistemul de operare se incarca destul de rapid iar web browsing-ul este suficient de cursiv (paginile web se incarca repejor iar scrolling-ul este destul de fluent si rapid). Pe langa asta, YouTube ruleaza bine iar aplicatiile instalate pornesc destul de repede.

# Allview Allbook Q pareri

Hardware-ul se misca un pic cam lent atunci cand se instaleaza aplicatii si cand se deschide YouTube (dureaza un pic pana cand pagina de home este incarcata).

Referitor la YouTube, pe noi ne-a surprins placut felul in care se comporta procesorul Snapdragon 835. Chipset-ul Qualcomm poate rula YouTube setat la rezolutie 1440p (nivelul de utilizare al procesorului urca pana la 65-70 procente). Excelent 🙂

Este clar faptul ca procesorul are rezerve de putere. Faptul ca hardware-ul este usor lent in anumite momente credem ca se datoreaza arhitecturii ARM, care putea fi ceva mai bine optimizata.

Legat de multitasking, prea multe aplicatii pornite incetinesc device-ul. Era de asteptat. Cei 4GB de RAM sunt suficienti iar stocarea UFS 2.1 de 64GB este destul de rapida. Noi am fi dorit o capacitate nativa de 128GB. 64GB este cam putin. Partea buna este ca portabilul dispune de slot MicroSD (max 256GB). Asta este un plus evident 🙂

Marele avantaj in cazul folosirii unui procesor de smartphone este silentiozitatea. Practic, la utilizare, laptop-ul este complet silent (nu exista ventilatoare). Va relatam ca dupa o utilizare intensa si indelungata, laptop-ul nu se incalzeste tare.

# Allview Allbook Q pareri

Per total, hardware-ul este perfect in regula pentru utilizare media si office. Exista momente de incetineala, insa acestea nu afecteaza experienta placuta si pozitiva de utilizare.

Nu vrem sa trecem mai departe pana nu va aducem detalii despre felul in care se misca conexiunile WiFi si 4G LTE.

Laptop-ul dispune de conectivitate WiFi 802.11 ac, care asigura viteze excelente indiferent de scenariu (browsing pe net, YouTube la 1080p sau 1440p, Hbo go etc). Acest aspect este confirmat si de testul facut de noi in Speedtest.

In cazul utilizarii a internetului de pe cartela SIM, lucrurile s-au prezentat bine. Viteza atinsa de noi la domiciliu (Cluj Napoca) a fost una suficienta pentru a avea parte de un rulaj fluent la navigare pe net, YouTube 1080p, Hbo go etc. Asta este confirmat si de viteza inregistrata de noi in Speedtest.

Legat de conectarea cartelei Nano SIM la laptop, asta se face relativ usor.

# Allview Allbook Q pareri – Daca va plac ca si noua detaliile tehnice, avem ceva interesant pentru voi. Va invitam cu tot dragul sa aruncati o privire peste screenshot-urile realizate de noi in aplicatia system info Aida 64 🙂

AIDA 64

 

Allview Allbook Q pareri – BATERIE SI AUTONOMIE

Allview Allbook Q pareri

In corpul metalic slim, producatorul a montat un acumulator dotat cu capacitate de 5000mAh. Trebuie sa admitem ca perechea chipset Snapdragon 835 + baterie 5000mAh este una interesanta si promitatoare. Ve-ti descoperi in cateva clipe ca asa si este 🙂

Cand laptop-ul este pus la incarcat, LED-ul de langa portul USB C se aprinde in culoare rosiatica. Cand incarcarea s-a finalizat, LED-ul devine alb.

Noi am testat autonomia in doua moduri: cu laptop-ul conectat la net-ul mobil (screenshot-ul din stanga) si cu laptop-ul conectat la WiFi (screenshot-ul din dreapta). In ambele scenarii de testare, acumulatorul a fost incarcat full.

# Allview Allbook Q pareri

Incepem cu autonomia inregistrata atunci cand am utilizat doar net-ul 4G. In aceste conditii, noi am atins 6 ore de utilizare continua. In aceste 6 ore noi am abuzat de web-browsing si YouTube 🙂

Legat de autonomia atunci cand am utilizat doar conexiunea WiFi, rezultatele sunt bune 🙂 Dupa peste 5 ore de utilizare (web browsing, download si instalare aplicatii, youtube, hbo go), din baterie au mai ramas 10 procente.

In conditiile unei utilizari light (web browsing, aplicatii office), bateria duce fara probleme intre 10-14 ore.

Concluzionam acest capitol al articolului prin a spune ca noi ne declaram multumiti de autonomia livrata de acumulator 🙂

Allview Allbook Q pareri – AMBALAJ SI ACCESORII

Allview Allbook Q pareri

Gadget-ul vine ambalat intr-o cutie marisoara/solida in care sunt incluse incarcatorul, cheita pentru slotul SIM, manual de utilizare si certificat garantie.

CONCLUZIE

Allview Allbook Q pareri

# Allview Allbook Q pareri – Dupa lunga perioada petrecuta alaturi de Allbook Q, putem spune cu usurinta ca portabilul este unul reusit. Terminalul (daca i se poate spune asa) exceleaza pe partile de design si portabilitate.

Laptop-ul este un accesoriu foarte potrivit in momentele cand te relaxezi pe fotoliu cu un film, cu clipuri video de pe YouTube, cu poze etc. De asemenea, device-ul este ideal daca esti genul de persoana care se deplaseaza sau calatoreste mult.

Acum urmeaza partea delicata, in speta pretul. Notebook-ul este la vanzare pe site-ul Allview pentru suma de 2000 lei. Hmmm… Noi credem ca este un pic cam mult.

Intelegem perfect ca design-ul premium si autonomia buna sunt costisitoare pentru producator. Insa, noi am fi vrut ca in cei 2000 lei, dotarile hardware sa fie mai puternice.

Sa nu ne intelegeti gresit. Hardware-ul prezent face fata fara probleme in activitati de zi cu zi, insa un plus de performanta/putere era binevenit (pe alocuri necesar).

PRO

  • Design elegant/slim si carcasa premium din aluminiu
  • Dimensiune compacta si portabilitate excelenta
  • Display FHD bun
  • Chipset-ul Snapdragon 835 dispune de suficienta putere pentru activitati media si office; poate rula YouTube la 1440p
  • Functionare complet silent
  • Tastatura comoda si touch-pad bine optimizat
  • Autonomie buna (spre foarte buna)
  • Conectivitate atractiva (slot SIM pentru net 4G, WiFi 802.11 ac, USB 3.0, USB C, Bluetooth 5.0, slot MicroSD etc)
  • Conexiunile WiFi si 4G LTE sunt destul de rapide

CONTRA

  • Fara port HDMI
  • Sunetul redat putea fi mai bun
  • Cei 64GB de stocare nativa sunt cam putini
  • Nu merg aplicatiile pe 64-biti
  • Pret mare

Am avut ocazia sa va aducem Allview Allbook Q pareri si review romana gratie noului nostru partener Allview Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).