Noua consola de gaming Xbox One X a fost anuntata oficial cu cateva zile in urma in cadrul festivalului de jocuri E3 2017 din Los Angeles, care s-a incheiat ieri, 15 Iunie.

Xbox One X este o consola capabila de gaming in rezolutie 4K. Acest aspect se datoreaza hardware-ului foarte puternic. Device-ul are 12GB RAM GDDR5, latime de banda de 326GB/s, iar placa grafica este capabila de 6 Teraflopi.

Conform unui dezvoltator de jocuri (Studio Wildcard – firma care se ocupa de jocul ARK: Survival Evolved), noua consola Microsoft are putere grafica echivalenta cu a placii video GTX 1070, ceea ce este foarte impresionant. O placa video de acest gen costa in jur la 2200 lei.

Consola Xbox One X abia a fost anuntata oficial, ca deja este disponibila la precomanda in Romania. Aceasta performanta a reusit-o celebrul magazin Altex.

Consola poate fi precomandata online la pretul de 2200 lei. Data de lansare este programata pe 7 Noiembrie. Dupa parerea mea pretul nu este rau de loc. Playstation 4 Pro costa 1800 lei. Practic intre console avem o diferenta de doar 400 lei, ceea ce e putin.

Consola de gaming Sony este semnificativ mai slaba decat noul Xbox One X. PS4 Pro are 8GB RAM GDDR5, latime de banda de 218GB/s iar GPU-ul este in stare de 4.2 teraflopi (12GB GDDR5, latime de banda 326GB/s si 6 teraflopi pentru Xbox One X).

Noua consola Microsoft are design similar cu al ‘vechiului’ Xbox One S. Carcasa este complet neagra si are dimensiuni foarte compacte.

Haideti sa continuam cu specificatiile. Xbox One X poseda sistem de racire performant, asemanator cu cel de pe placile video high-end. Stocarea de jocuri se face pe hard disk-ul intern in cuantum la 1TB. Noi credem ca Microsoft va lansa si versiune dotata cu hard disk de 2TB.

Procesorul de sub capota este special dezvoltat de AMD pentru Xbox One X. Procesorul dispune de 8 nuclee si are frecventa de 2.3GHz.

Consola este compatibila cu tehnologia HDR10 (High Dynamic Range), care accentueaza culorile in jocuri. Pentru asta e nevoie si de televizor care sa suporte HDR10.

Sunetul este redat cu ajutorul tehnologiei Dolby Atmos. Standardul DTS 5.1 este bineinteles prezent.

In ceea ce priveste jocurile pentru noul Xbox, Microsoft va lansa cateva titluri exclusive foarte interesante care vor rula nativ la rezolutie 4K: Forza Motorsport 7, CRACKDOWN3, Sea of thieves, State of Decay 2 si altele.

Destul de multe jocuri exclusive care au fost lansate initial pentru Xbox One/One S vor primi actualizari pentru a rula in rezolutie 4K pe noul Xbox One X: Gears of War 4, Forza Horizon 3, Forza Horizon 2, Quantum Break, Halo 5: Guardians, Ori and the Blind Forest etc.

Aceste titluri vor primi logo-ul ‘Xbox One X Enhanced’, ceea ce inseamna ca ruleaza in rezolutie 4K. Jocurile multi-platform gen FIFA 18, Witcher 3 sunt confirmate ca fiind purtatoare de logo ‘Xbox One Enhanced’.

Consola va fi compatibila cu jocurile pentru Xbox One/One S si Xbox 360.

Xbox One X arata foarte bine atat ca hardware cat si ca design. Daca luam in calcul specificatiile, consola este practic un fel de Xbox Two, despre care noi am scris un articol prin Noiembrie 2015.

Succesul acestui nou device va depinde exclusiv de jocurile care vor fi lansate. Lista cu titluri disponibila in acest moment arata promitator, insa Microsoft trebuie sa lucreze din greu pentru a livra la data lansarii o consolei (7 Noiembrie 2017) un numar de jocuri important care sa ruleze la rezolutie 4K. Lista detaliata cu specificatii o gasiti mai jos.

Xbox One X specificatii

 • Procesor octa-core AMD Jaguar de 2.3GHz
 • Placa grafica AMD Polaris de 1.172GHz cu 6.0 TFLOPS
 • Rezolutie HDMI si framerate – 2160p @ 60HZ (4K 60fps), AMD FreeSync
 • Compatibilitate HDR10
 • 12GB RAM GDDR5 cu latime de banda 326GB/s
 • Hard disk de 1TB
 • Unitate optica 4K UHD Blu-ray
 • Sunet Dolby Atmos
 • Sursa interna de 245W
 • Conectivitate: WiFi 802.11ac dual-band 2.4GHz + 5GHz, WiFi Direct, port LAN 10/100/1000, 3 porturi USB 3.0, HDMI out 2.0b, HDMI in 1.4b, port infrarosu, S/PDIF
 • Dimensiuni si greutate: 30 x 24 x 6 cm si 3.8 kg
 • Accesorii: controller wireless Xbox One X, cablu HDMI, cablu USB, cablu alimentare
ABOUT THE AUTHOR:

Imi plac gadget-urile, in special cele echipate cu Android. Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt phablet-urile si tabletele. Zi de zi folosesc un fost flagship, in speta smartphone-ul HTC U Ultra. M-am intors la HTC :) Nu ratez insa sansa de a butona gadget-uri si din afara ecosistemului Android.