Uite Xiaomi POCO M3 pareri si pret in Romania. Pornim la drum in aceasta noua zi prin a va prezenta pe larg un terminal Xiaomi de buget lansat foarte recent. Avem de-a face cu un device accesorizat cu baterie de capacitate mamut, design interesant si usor neobisnuit, chipset destul de performant, stocare rapida etc.
Hmmm… Insiruirea este una destul de cool 🙂 Despre cine este vorba ? Despre smartphone-ul POCO M3. Spre surprinderea noastra, terminalul este deja la vanzare pe site-ul evomag (telefonul inca nu e in stoc) iar preturile sunt interesante: versiune 4GB RAM/128GB – 852 lei si versiune 4GB RAM/64GB – 786 lei.
Va precizam ca din data de 7 Decembrie, telefonul va fi disponibil pe site-ul eMAG pentru suma de 650 lei (versiune 4GB RAM/64GB).
[UPDATE 23-12-2020] Terminalul POCO M3 este la vanzare pe eMAG pentru 650 lei (varianta 4GB RAM/64GB) si 700 lei (varianta 4GB RAM/128GB).
Cel mai probabil ca telefonul va fi foarte cautat in perioada urmatoare. Astfel ca noi am decis sa sarim in ajutorul cumparatorilor cu un articol util si interesant (cel putin asa speram noi).
Inainte de a trece la treaba, tinem sa va spunem ca in 2020, gama POCO a celor de la Xiaomi a fost actualizata cu terminalul mid-range/high-end POCO F2 PRO si terminalul pur mid-range POCO X3 NFC. Mai exista si modelul POCO C3, insa acestui telefon noi nu i-am facut articol. Ar trebui sa luam masuri 🙂
UITE TOP 4 MOTIVE PENTRU ACHIZITIE
# POCO M3 pareri – Baterie
Aici situatia se prezinta foarte interesant. Terminalul poseda un acumulator de 6000mAh, ceea ce este impresionant 🙂 Daca stam sa ne ganim bine, POCO M3 are cea mai mare baterie montata vreodata de Xiaomi pe un smartphone. Nu stim cata relevanta are acest aspect, insa am considerat ca merita a fi precizat.
Bateria de 6000mAh are alaturi o tehnologie de incarcare rapida cu putere 18W. Daca punem la socoteala pretul dispozitivului, nu puteam avea pretentia la ceva mai mult in ceea ce priveste puterea fast charging-ului. Totusi, era bine daca bateria avea incarcare de macar 25W.
Cu 18W, o sa dureze destul de mult pana cand bateria de 6000mAh o sa fie incarcata complet. Ca sa va faceti o idee precisa despre ceea ce vrem sa spunem, noi am testat terminalul Xiaomi Redmi Note 9 (5000mAh, incarcare 18W), iar device-ul este incarcat full in 2 ore si 20 minute.
In acest context, probabil ca incarcarea full a lui POCO M3 va dura in jur de 3 ore (poate mai mult). Lasam asta de-o parte si va precizam ca in ciuda celor 6000mAh, carcasa are design de 9.6mm, ceea ce este suprinzator de slim 🙂
Inainte de a trece mai departe, va precizam ca si noul Moto G9 Power dispune de acumulator 6000mAh.
# POCO M3 pareri – Configuratie
Xiaomi a inchegat o platforma hardware destul de performanta. Ea este alcatuita din urmatoarele componente:
# Chipset Snapdragon 662
# Procesor grafic Adreno 610
# 4GB de RAM (LPDDR4X)
# 64GB ROM (UFS 2.1) sau 128GB ROM (UFS 2.2)
CATEVA OBSERVATII
# POCO M3 pareri – Remarcam faptul ca versiunea cu 128GB dispune de stocare cu tehnologie UFS 2.2. Va precizam ca Xiaomi a introdus pentru prima oara acest nou tip de stocare pe terminalul Mi 10T Lite 5G. Care sunt diferentele intre UFS 2.2 si UFS 2.1 ?
Din cate am citit pe net, tehnologia UFS 2.2 dispune de functia Write Booster iar aceasta ofera un plus de performanta in ceea ce priveste viteza de scriere. Cu ce ajuta asta utilizatorul ? Aplicatiile pornesc o idee mai repede, functia de cache este mai bine optimizata, web browsing-ul este mai stabil etc. Asta este binevenit 🙂
Intr-un telefon de acest gen (terminal de buget) prezenta stocarii UFS este un mare plus. Majoritatea telefoanelor de pana in 900 lei dispun de stocare tip eMMC 5.1.
Legat de chipset-ul Snapdragon 662 de pe dispozitiv, noi avem lucruri bune de spus despre el. Recent noi am avut pe mana atractivul terminal de buget Motorola Moto G9 Play (review).
Chipset-ul Snapdragon 662 de care dispune Moto G9 Play ofera performante decente in utilizarea de zi cu zi, in gaming si in benchmark-uri (peste 170.000 puncte in AnTuTu).
# POCO M3 pareri – Diverse dotari cool si utile
In acest punct al articolului nu ne facem viata grea cu fel si fel de explicatii si permitem specificatiilor sa relateze povestea pentru noi 🙂
# Difuzoare stereo si jack 3.5mm (certificare audio Hi-Res)
# Camera tripla 48MP + 2MP (macro) + 2MP (bokeh/adancime), night mode, filmare 1080p 30fps
# Slot triplu (Dual SIM + MicroSD max 512GB), Dual 4G, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5.0, USB C, Radio FM
# Senzor infrarosu, scanner amprente (pe lateral), face unlock
O SCURTA OBSERVATIE
Camera foto principala este similara cu cea de pe terminalul Moto G9 Play (48MP + 2MP + 2MP) . Interesant 🙂
# POCO M3 pareri – Display bun
Si despre afisaj avem lucruri pozitive de spus. Ne pare bine sa vedem ca Xiaomi nu a facut greseala in a echipa telefonul cu ecranul HD+. Avand in vedere cat costul telefonul, nu era ceva foarte surprinzator daca telefonul avea ecran HD+.
In configuratia actuala, POCO M3 poseda un ecran FHD+ (2340×1080 pixeli) echipat cu diagonala de 6.53 inci. Ne-am uitat cu atentie peste specificatiile ecranului si va mentionam ca acestea sunt foarte similare cu cele ale smartphone-ului Xiaomi Redmi Note 9. Nimic in neregula cu asta 🙂
UITE RESTUL DE SPECIFICATII PENTRU DISPLAY
# Panou IPS LCD
# Format 19.5:9 si 395PPI densitate pixeli
# Geam Corning Gorilla Glass 3
# Contrast de 1500:1
# Luminozitate de 400 niti
O SCURTA OBSERVATIE
# POCO M3 pareri – Diferenta dintre ecranele lui POCO M3 si Redmi Note 9 este forma notch-ului (perforatie in stanga sus pentru modelul Redmi si notch in forma de V pentru modelul POCO).
PACAT CA LIPSESTE NFC-ul
Avand in vedere nivelul generos de dotari, Xiaomi mai putea face un mic efort si sa echipeze telefonul cu functia NFC. Pacat de oportunitatea irosita 🙁
UITE RESTUL DE CARACTERISTICI PENTRU TERMINAL
- Sistem de operare Android 10 (interfata MIUI 12)
- Camera selfie 8-megapixeli
- Conectica si senzori – GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou/Galileo, proximitate, lumina ambianta, accelerometru, compas
- Culori – galben, albastru, negru
- Design – carcasa din plastic cu textura anti-amprente
- 162.3 x 77.3 x 9.6mm si 198 grame
- Accesorii – husa, incarcator 22.5W
- Altele – certificare Widevine L1
POCO M3 pareri – GANDURI DE FINAL
Hmmm…. Putem spune ca Xiaomi a creat din nou un best seller veritabil. Avand in vedere statutul de telefon buget al device-ului, POCO M3 ofera niste chestii care pur si simplu nu pot fi trecute cu vederea (baterie uriasa, stocare rapida, chipset bun, conectica ok, display bun etc).
Mare pacat ca Xiaomi nu a inclus pe telefon conectivitatea NFC. In rest, chiar nu avem ce sa-i reprosam device-ului.