Poco F4 GT review in romana – DISPLAY
Prima data haideti ca impreuna sa parcurgem caracteristicile ecranului. Va precizam ca ele sunt de top 🙂
FISA TEHNICA
# Panou AMOLED plat 6.67 inci
# Rezolutie Full HD Plus (2400×1080 pixeli)
# Format 20:9 si raport ecran/corp de 86 procente
# 395PPI densitate pixeli
# Rata refresh de 120Hz si rata touch sampling de 480Hz
# Luminozitate de 800 niti si rata contrast de 5.000.000:1
# Culori pe 10 bit (1 miliard de culori)
# Spectru culoare DCI-P3
# Tehnologie HDR10+, tehnologie MEMC (conversie continut 24fps la 48fps, 25fps la 50fps si 30fps la 60fps); functie Always On si functie PWM Dimming 1920Hz (reduce fenomenul de flicker cand ecranul este utilizat in conditii slabe de lumina ambianta)
# Protectie Gorilla Glass Victus
# Moduri: reading (pentru citire text) si sunlight (pentru utilizarea in bataia soarelui)
# Perforatie pozitionata sus pe mijloc
O SCURTA OBSERVATIE
Va precizam ca unele dintre specificatiile ecranului (diagonala, format, rezolutie, refresh) sunt similare cu ale smartphone-ului Redmi Note 11 Pro 4G.
Cum echipa GadgetLab a avut in teste device-ul, va invitam cu drag sa parcurgeti Xiaomi Redmi Note 11 Pro 4G review in romana.
Ecranul este unul foarte bun 🙂 Culorile afisate sunt vii si frumos intensificate, negrul redat este unul intunecos/profund, raspunsul la touch/scroll este foarte rapid (ecranul are folie preaplicata), imaginea este excelent pixelata, unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, luminozitatea este generoasa etc.
Era de preferat rezolutia Quad HD+ ? Nu. Noi suntem de parere ca setup-ul 6.67 inci + rezolutie FHD+ este unul foarte reusit 🙂 Ecranul dispune de aproape 400PPI (395), ceea ce este o valoare excelenta.
Tot ceea ce reusea sa faca panoul QHD+ era sa consume absolut fara rost energie in plus.
Poco F4 GT review in romana
Display-ul etaleaza niste margini negre cu profil slim.
Gratie formatului 20:9, ecranul este unul inalt si relativ ingust. Aceste 2 ‘caracteristici’ fac din afisaj companionul ideal in activitati care necesita scrolling din belsug (daca se poate spune asa).
Datorita ecranului impecabil, este o reala desfatare sa vizionezi continut media pe Youtube, Hbo Max, Netflix etc.
Perforatia pozitionata sus pe mijloc este una de mici dimensiuni.
Va precizam ca panoul AMOLED poseda suprafata plata. Trebuie spus faptul ca ecranul nu este ‘lipit’ de rama metalica. Display-ul este inconjurat jur imprejur de o dunga neagra subtire.
Poco F4 GT review in romana
Cu functia ‘Dark mode’ activata, display-ul este excelent pus in valoare in ceea ce priveste nuanta de negru.
Mentionam ca functia de luminozitate automata functioneaza bine.
Daca obisnuiesti sa petreci ore bune cu ochii in ecran pe timpul noptii, functia ‘Reading mode’ este una foarte utila. Ea ofera cateva optiuni de personalizare.
In sectiunea culori a ecranului avem disponibile 4 presetari: vivid, saturated, original color si advanced settings. Va informam ca in sectiunea ‘advanced settings’ se poate alege intre 2 tipuri de spectru culoare: DCI-P3 sau sRGB.
Acestea sunt insotite de cateva optiuni interesante de personalizare (rgb color space, hsv color space, ajustare contrast, ajustare gamma/luminozitate).
Alte functii interesante/utile prezente in sectiunea culori a display-ului sunt ‘adaptive colors’ (functie care ajusteaza culorile in functie de lumina ambianta) si optiunea de ajustare temperatura culoare (cald, rece etc).
Poco F4 GT review in romana
In sectiunea rata refresh a ecranului gasim 2 optiuni: mod default (ajusteaza refresh-ul automat in functie de utilizare) si custom. Daca se alege custom, ne sunt oferite 2 tipuri de refresh: standard 60Hz sau 120Hz. Cu ecranul setat la 120Hz, totul devine super cursiv si fluent.
In setarile ecranului este prezenta sectiunea ‘AI image engine’. Ea contine 4 functii pentru imbunatatirea imaginii: Super resolution, AI image enhancement, AI HDR enhancement si MEMC. Le detaliem un pic pe fiecare in parte.
Incepem cu functia ‘Super resolution’. Ni se precizeaza ca ea face upscale la rezolutia videoclipurilor. Noi am testat acest aspect cu un clip video 480p (852×480 pixeli) descarcat de pe net. La o privire atenta, putem spune ca video-ul arata ceva mai bine. Insa, sa nu va asteptati la o imbunatatire majora din partea functiei.
Poco F4 GT review in romana
Trecem la ‘AI image enhancement’. Conform descrierii, functia aduce un plus de culoare si contrast pozelor/imaginilor accesate cu aplicatia ‘Gallery’ (preinstalata). La o privire atenta, parca pozele arata o idee mai bine 🙂
Acum este randul ‘AI HDR enhancement’. Conform descrierii, functia proceseaza videoclipurile folosind efecte HDR pentru a oferi un plus de culoare, contrast si luminozitate. Noi am testat functia cu videoclipuri de pe YouTube si cu un videoclip descarcat de pe net. La o privire atenta, imaginea arata ceva mai bine. Insa, sa nu va asteptati la o imbunatatire majora.
In ceea ce priveste tehnologie MEMC (imbunatateste fps-ul in videoclipuri), momentan ea nu poate fi utilizata. Se mentioneaza ca setarea merge doar atunci cand functia ‘Video toolbox’ este activata. Insa, aceasta functie nu este prezenta pe device.
Poco F4 GT review in romana
In screenshot-ul de mai sus, am pus in paralel smartphone-urile Mi Mix 3 si Poco F4 GT. La o simpla cautare in setarile Mi Mix 3 a termenului ‘toolbox’, la rezultate apare ‘Video toolbox’.
Am facut aceeasi cautare pe smartphone-ul Poco F4 GT si nu am gasit nimic legat de ‘Video toolbox’. Noi banuim ca functia urmeaza sa fie introdusa de Xiaomi (printr-un update).
Setarea ‘Text size’ ofere 6 presetari de ajustare dimensiune text. Cam putine 🙂
In sectiunea Always-on sunt incluse diverse optiuni cool de personalizare.
Temele Always-on disponibile arata foarte bine.
Notificarile sunt afisate clar si elegant in fereastra Always-on.
Poco F4 GT review in romana
Datorita functiei ‘Notification effect’, marginile display-ului sunt iluminate pentru cateva secunde in momentul in care intra notificari.
Va precizam ca ecranul poate fi activat prin simpla ridicare a device-ului si/sau utilizand deja clasicul dublu tap.
Meniul ‘Lock screen’ este minimalist si intuitiv. In setari gasim disponibile cateva teme de meniu lock screen.
Atunci cand telefonul este pus la incarcat, pe ecran isi face aparitia pentru cateva secunde o animatie cool 🙂 Va precizam ca se poate selecta ca animatia sa isi faca aparitia si atunci cand smartphone-ul este deblocat.
Poco F4 GT review in romana
In sectiunea ‘Control center style’, se poate alege intre 2 moduri de afisare a meniului cu notificari si setari rapide. Avem modul ‘Old version’, prin care meniul cu notificari si setari rapide este afisat prin swipe down.
Daca se alege modul ‘New version’, meniul cu notificari este afisat prin swipe down in stanga iar meniul cu setari rapide este afisat prin swipe down in partea dreapta.
In setari, avem 3 optiuni de afisare nivel incarcare baterie: buton fara procentaj, buton cu procentaj la interior si buton cu procentaj in afara.
Daca perforatia nu este pe placul tau, in setari exista optiune de mascare/ascundere perforatie. O chestie cool 🙂
Poco F4 GT review in romana
O alta optiune interesanta este ‘Backgrounds’. Ea permite afisarea meniului app drawer si altor catorva sectiuni pe fundal deschis sau inchis.
Pe langa asta, ‘Backgrounds’ permite ajustarea ‘app drawer background transparency’.
In sectiunea ‘Customize layout’ sunt incluse 2 optiuni cool: ajustare marime icoane si cate icoane sa fie afisate pe orizontala in meniul home screen.
Meniul App drawer ofera cateva optiuni interesante de personalizare.
In sectiunea Home screen avem cateva setari utile si interesante.
O functie foarte utila este ‘Double tab to lock screen’. Ea permite blocarea device-ului prin dublu tab pe ecranul Home (intr-un spatiu fara icoane).
Poco F4 GT review in romana
Pentru navigare, sunt disponibile gesturi (excelent optimizate) si clasicele taste software back, home si recent apps.
Meniul de oprire/restart este de tip full screen (daca se poate spune asa). El este minimalist si elegant. Pe langa butoanele de oprire si restart, mai avem mod avion si mod silent.
In setari la sectiunea ‘Special features’ este inclusa optiunea ‘Sidebar’. Prin activarea functiei, pe marginea stanga/dreapta a ecranului este afisat in partea de sus un buton pe care daca se face swipe, deschide o fereastra care ofera acces rapid la aplicatiile favorite.
Poco F4 GT review in romana
O functie foarte interesanta este ‘Back tap’. Prin apasarea rapida de 2 ori sau de 3 ori in partea din spate sus, se poate face un screenshot, se poate porni camera, se poate activa modul silent, se poate porni calculatorul etc.
Va precizam ca se poate seta ca fiecare mod de ‘tap’ (dublu sau triplu) sa porneasca o anumita aplicatie/activitate. Noi ne-am jucat destul de mult cu functia si va spunem ca este bine implementata/optimizata.
Apoi, functia dublu tap este implementata si pe senzorul de amprente. Se poate seta ca prin dublu tap pe amprenta sa realizezi un screenshot, sa pornesti lanterna/camera, sa activezi modul silent etc.
Va informam ca ecranul are lizibilitate buna atunci cand este utilizat in bataia directa a soarelui. Excelent 🙂