Uite Motorola Moto G30 review in romana si impresii. Continuam cu sirul de recenzii si va aducem la prezentare pe larg un terminal mid-range Motorola nou si interesant 🙂
Device-ul intitulat Moto G30 este echipat cu ecran LCD 90Hz, camera quad cu 64MP, un combo generos de stocare + memorie RAM, aspect elegant si… ne oprim aici.
Incheiem cu teasing-ul si va invitam cu drag sa descoperiti detalii si pareri despre cele enumerate si multe alte aspecte pe parcursul acestui lung review 🙂
Motorola Moto G30 review in romana – DESIGN
Smartphone-ul etaleaza un design elegant, bine lucrat/finisat si o constructie din plastic durabila si de calitate. In ceea ce priveste coloristica, partea din spate este o combinatie de gri cu argintiu care daca este privita din unghi, isi schimba complet nuanta atunci cand este expusa in lumina de afara.
Din imaginea de mai sus se poate observa ca partea din spate poseda o culoare care se apropie de mov. Remarcam faptul ca marginea stanga are o usoara tenta de albastrui. Interesant 🙂 Inca o data va precizam ca aceste nuante ies la iveala atunci cand telefonul este expus in lumina de afara.
Ce se mai poate spune despre design-ul partii din spate ? Suprafata semi-mata nu este un magnet de amprente si praf, plasticul lasa un feeling placut la atingere, spatele device-ului adera destul de bine in palma (nu este alunecos) iar terminalul se lauda cu protectie IP52 (durabilitate la stropiri cu apa). Excelent 🙂
Motorola Moto G30 review in romana
In aceasta imagine putem observa ca spatele din plastic are pana spre partea de jos o nuanta de mov spalacit. Partea de jos a capatat o culoare de gri inchis. Interesanta combinatia 🙂
Facem pasul catre elementele hardware dispuse pe spatele device-ului. Avem o camera principala quad (are design modern) si senzorul pentru amprente. Despre scanner-ul de amprente va mentionam ca se configureaza in cativa pasi iar ca si functionare, el se comporta bine. Deblocarea este una precisa si destul de rapida.
Ramanem in zona focusata pe deblocare si va precizam detalii despre cat de bine functioneaza tehnologia Face Unlock (deblocare faciala). Face Unlock-ul se comporta ok in conditii bune si medii de luminozitate. Deblocarea faciala nu merge pe intuneric si da rateuri in conditii de lumina slaba. Nimic surprinzator.
Ne indreptam atentia catre partea frontala iar aici gasim un ecran dotat cu format 20:9, diagonala de 6.5 inci si notch sub forma de V (notch-ul este greu de observat din aceste 2 imagini).
Motorola Moto G30 review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe marginea din partea de sus sunt insirate un microfon si jack-ul audio 3.5mm.
Pe dunga din partea de jos sunt pozitionate (de la stanga spre dreapta) difuzorul audio, portul USB C si un alt microfon. In ceea ce priveste difuzorul, el suna cel mai bine daca volumul este urcat un pic peste jumatate.
Daca se depaseste acest prag, difuzorul incepe sa distorsioneze. Cu volumul urcat la maxim, basul se pierde iar frecventele inalte sunt prea accentuate (deranjeaza auzul). Tinem sa va mentionam ca aceste aspecte sunt valabile atunci cand se asculta muzica de pe YouTube.
Daca se asculta piese MP3 utilizand un player audio, calitatea audio este ceva mai buna (in comparatie cu YouTube) iar volumul poate fi urcat ceva mai mult fara ca difuzorul sa distorsioneze. Cu toate acestea, la volum maxim sau daca te apropii de volumul maxim, difuzorul distorsioneaza.
In ceea ce priveste sunetele de notificari si sonerie, cu volumul urcat la maxim, acestea se aud destul de bine afara intr-un spatiu zgomotos. Sunetul redat in jocuri si filme este destul de bun.
Pe marginea stanga in partea de sus este amplasat slotul Dual SIM Hybrid.
Motorola Moto G30 review in romana
Pe marginea din partea dreapta avem (de sus in jos) butonul pentru Google Assistant, tasta de reglare a volumului si butonul de pornire/oprire/blocare/deblocare (daca se poate spune asa). Felul in care sunt pozitionate cele 3 butoane este unul comod si intuitiv.
Va precizam ca prin apasarea butonului pentru Google Assistant, functia este activata fara a mai fi nevoie sa deblochezi device-ul. Inainte de a trece mai departe, va mai spunem ca butoanele (sunt din plastic) lasa un feedback bun la apasare.
Deasupra camerei selfie este amplasat difuzorul pentru apeluri. Noi am testat cateva convorbiri telefonice iar calitatea sunetului este una buna (volumul este destul de generos iar vocile sa aud clar).
Display-ul este inconjurat pe margini de jur imprejur de catre o dunga negra din plastic.
Spatele terminalului etaleaza un design tip unibody iar marginile poseda finisaj similar cu al partii din spate.
Modulul camerei principale iese un pic in afara corpului din plastic.
Motorola Moto G30 review in romana – GALERIE FOTO
Motorola Moto G30 review in romana – DISPLAY
Demaram acest punct al review-ului prin a va preciza specificatiile ecranului.
FISA TEHNICA
# Panou TFT LCD cu diagonala de 6.5 inci
# Rezolutie HD+ (1600×720 pixeli)
# 269PPI si format 20:9
# Rata refresh de 90Hz
# Raport ecran/corp de peste 82 procente
# Notch in forma de V
CATEVA OBSERVATII
Moto G30 este cel de-al 3-lea mid-range Motorola care poseda ecran cu rata refresh de 90Hz. Celalalte 2 sunt performantele terminale care dispun de motorizare Snapdragon 765G, in speta smartphone-urile Motorola Moto G 5G Plus (review) si Motorola Edge (review).
Un alt aspect pe care vrem sa-l mentionam are legatura cu tehnologia HDR. Conform aplicatiei ‘Device Info HW’, display-ul de pe Moto G30 poseda tehnologie HDR10.
Cu toate acestea, noi credem ca este o eroare din partea aplicatiei. In primul rand, pe site-ul oficial Motorola nu este mentionat nimic legat de prezenta HDR10. Apoi, noi am rulat continut HDR10 (de pe YouTube) iar telefonul l-a redat ca si continut non-HDR10.
Motorola Moto G30 review in romana
Din start va precizam ca avem de-a face cu un panou LCD destul de luminos. Asta este important. Apoi, calitatea imaginii este una perfect decenta.
Culorile arata ok ca si intensitate, rezolutia HD+ se impaca bine cu diagonala de 6.5 inci (imaginea afisata este suficient de clara), nuantele de negru arata placut, raspunsul la touch este unul bun iar unghiurile de vizibilitate sunt decente.
Din punctul nostru de vedere, era de preferat un panou FHD+. Insa, telefonul dispune de motorizare Snapdragon 662, care nu este suficient de potenta pentru a face fata cu brio unui ecran cu rezolutie 1080p (asta este valabil in special pe partea de gaming). In acest context, putem intelege decizia Motorola de a nu echipa terminalul cu afisaj Full HD+.
Pe partea de design, remarcam faptul ca display-ul dispune de 3 margini negre destul de inguste (cea de sus si cele laterale). Legat de marginea neagra din partea de jos, noi consideram ca este o idee cam lata.
Datorita formatului 20:9, ecranul/telefonul este unul inalt si destul de ingust. Asta este potrivit atunci cand se ruleaza aplicatii care necesita mult scrolling. Pe langa asta, datorita celor 2 aspecte (ecran inalt si ingust), telefonul este relativ usor de manevrat/butonat cu o singura mana.
Motorola Moto G30 review in romana
Facem pasul catre notch si va precizam ca el are dimensiuni potrivite (nici prea mare, nici prea mic 🙂 ). Pe fundal de alb, va informam ca noi nu am sesizat in jurul notch-ului o tenta de negru. Asta indica faptul ca panoul LCD utilizat de Motorola este unul de calitate 🙂
O chestie interesanta si utila remarcata de noi este legat de functia auto-rotate a ecranului. Cand ea este dezactivata iar telefonul este orientat in mod landscape, in partea de jos isi face aparitia pentru cateva secunde icoana de ‘rotate’, care odata apasata pozitioneaza imaginea in mod landscape. O chestie utila 🙂
Gratie functiei ‘Peek Display’ (ecranul este activat prin simpla ridicare a telefonului), felul in care se interactioneaza cu notificarile si continutul media (cand ecranul este blocat) este unul placut si intuitiv.
Motorola Moto G30 review in romana
Si iata-ne ajunsi la elefantul din camera, in speta rata de refresh. Display-ul poate fi setat sa ruleze in 3 moduri: Auto (refresh-ul este ajustat automat in functie de continutul rulat), 60Hz si 90Hz.
Cu ecranul setat la 90Hz, totul devine cursiv si fluent (scrolling prin aplicatii si sistem de operare, animatii/tranzitii etc). Insa, va precizam ca apar momente cand hardware-ul intern nu poate tine pasul cu refresh-ul de 90Hz. Ce vrem sa spunem cu asta ?
De exemplu, atunci cand se deschide un site slab optimizat sau incarcat cu reclame si continut (multe poze), chipset-ul Snapdragon 662 al device-ului este cam depasit de evenimente iar ceea ce rezulta este un scrolling usor sacadat in care refresh-ul de 90Hz nu este prezent.
Daca punem la socoteala acest aspect, noi consideram ca Motorola trebuia sa opteze pentru un chipset ceva mai performant. Mai multe detalii despre cum performeaza smartphone-ul gasiti in sectiunea ‘PERFORMANTA’ a acestui review.
Din meniul cu setari, se poate alege pentru navigare prin gesturi sau prin utilizarea clasicelor taste software (back, home, recent apps). Datorita refresh-ului de 90Hz, noi va recomandam sa alegeti navigarea prin gesturi. Experienta este una placuta 🙂
Motorola Moto G30 review in romana
Display-ul poate fi setat sa afiseze culorile in 3 moduri: natural, boosted si saturated. Din testele facute de noi, culorile arata cel mai bine atunci cand ecranul este setat pe ‘saturated’.
Cand telefonul este incarcat, acest aspect este frumos semnalat in meniul ‘Peek Display’.
O alta chestie interesanta este meniul de oprire si restart. Cand butonul de pornire/oprire este apasat indelung, ecranul devine negru iar meniul de oprire si restart este afisat in partea de sus.
Pe timpul testarii, noi am prins o vreme cu destul de mult soare. In aceste conditii, lizibilitatea ecranului a fost una decenta.
Motorola Moto G30 review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Smartphone-ul poseda o configuratie mid-range compusa din cateva elemente interesante.
FISA TEHNICA
# Chipset Snapdragon 662
# Procesor grafic Adreno 610 de 950MHz
# 6GB de memorie RAM (LPDDR4X)
# 128GB de stocare (tip eMMC 5.1)
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Cei 6GB de RAM suna bine, insa noi consideram ca pentru un device mid-range de acest gen, 4GB de RAM erau mai mult decat suficienti. Pe langa asta, cei 4GB de RAM aveau o contributie destul de importanta la pretul final al terminalului.
Din punctul nostru de vedere, in locul combo-ului 6GB RAM + 128GB ROM tip eMMC 5.1, Motorola trebuia sa echipeze device-ul cu 4GB RAM si 128GB ROM tip UFS. In fine.
Tinem sa va precizam ca terminalul Poco M3 dispune de combo-ul 4GB de RAM + 128GB ROM tip UFS 2.2. Va reamintim ca noi am testat Xiaomi Poco M3.
Motorola Moto G30 review in romana – PERFORMANTA
Per total, chipset-ul Snapdragon 662 livreaza un nivel de performanta bun. Insa, precum v-am spus si la partea de display a acestui review, apar momente cand chipset-ul nu are suficienta putere pentru a tine pasul cu refresh-ul de 90Hz al display-ului.
Acest aspect poate fi sesizat atunci cand se deschid site-uri slab optimizate sau incarcate de poze, reclame si continut. Practic, chipset-ul Snapdragon 662 nu mai are suficienta forta iar refresh-ul de 90Hz este ca si inexistent (scrolling-ul devine sacadat). Din punctul nostru de vedere, Motorola trebuia sa opteze pentru un chipset mai performant.
Apoi, pe partea de gaming, atunci cand vine vorba de jocuri tari ca si cerinte hardware (gen Aphalt 9), chipset-ul se descurca decent, insa un plus de fps-uri era binevenit atunci cand actiunea pe ecran devine ceva mai intensa.
Refresh-ul de 90Hz isi face simtita prezenta in jocuri ? Depinde de ceea ce se ruleaza. Daca se opteaza pentru jocuri light, da. Insa, in cazul titlurilor pretentioase (ca si cerinte hardware), nu prea. Chipset-ul SD662 nu este suficient de rapid.
GAMING
Motorola Moto G30 review in romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
DEVICE INFO HW
Motorola Moto G30 review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Tinem sa va spunem ca terminalul este primul Motorola testat de noi care poseda sistemul de operare Android 11. Inainte de a va preciza ce functii noi a incorporat Motorola pe aceasta versiune de Android, va spunem ca interfata si sistemul de operare sunt excelent optimizate (functionare rapida si fara crash-uri).
Nu absenteaza clasicele Moto Actions care aduc un plus binevenit de functionalitate (screenshot cu trei degete, lanterna rapida, peek display, quick capture etc).
Si acum haideti sa facem pasul catre noutati. Incepem prin a va spune ca terminalul nu duce lipsa de noua functie ‘Live caption’ (subtitrari live). Noi ne-am intersectat pentru prima oara cu functia ‘Live caption’ atunci cand am compus Moto G9 Power review.
Motorola Moto G30 review in romana
Pe langa asta, nu absenteaza noile functii precum ‘Multi volume’ (ajustare volum per aplicatie media) si ‘Swipe to split (impartire ecran pentru rulaj simultan de 2 aplicatii).
Pentru a descoperi detalii despre functia ‘Swipe to split’, noi va lansam invitatia de a citi review-ul nostru pentru Motorola Moto G 5G.
Aaaa… sa nu uitam. Daca sunteti dornici sa aflati informatii despre functia ‘Multi volume’, o puteti face citind recenzia noastra compusa pentru atractivul mid-range Motorola Moto G9 Plus. Avand in vedere recomandarile pe care vi le-am facut, tot ce putem face este sa va dorim lecturi placute 🙂
Daca stam sa ne gandim bine, pana in acest punct, nu avem nici o functie noua. Acum trecem la ele 🙂
FUNCTII NOI
# SCREEN RECORD
O functie noua si interesanta este cea de inregistrare ecran. O chestie utila 🙂 Va precizam ca se poate opta pentru inregistrare la rezolutie 480p sau 720p.
INCARCARE BATERIE
Ne pare bine sa vedem ca Motorola a inclus functii pentru protejarea bateriei atunci cand ea este incarcata. Avem protectie la supraincarcare si functie de optimizare incarcare. Acestea sunt binevenite 🙂
PARTEA DE MEDIA
O alta functie cool si utila este legata de partea de media. De exemplu, atunci cand se ruleaza muzica prin intermediul unei aplicatii audio, daca se bifeaza optiunea ‘Hide player when the media session has ended’, player-ul audio este pozitionat in partea de jos a meniului cu notificari.
Asta este util deoarece player-ul nu sta in calea optiunilor rapide (wifi, bluetooth, nfc) si a notificarilor receptionate. Interesant 🙂
TIME TO TAKE ACTION
Aceasta este o functie utila in cazul mesajelor de tip reminder, in cazul alarmelor etc. Mesajele/alarmele care de obicei sunt afisate pe ecran temporar pentru o durata scurta de timp (si care necesita actiune/confirmare din partea ta) pot fi setate sa fie afisate pe ecran pentru o durata de pana la 2 minute. Asta este util 🙂
Inainte de a trece mai departe, va invitam cu caldura sa descoperiti in capturile de ecran de mai jos setarile si cum arata interfata grafica a device-ului. Sa aveti o vizionare placuta 🙂
INTERFATA
SETARI
Motorola Moto G30 review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzori – 64MP (tehnologie quad-pixel, F1.7) + 8MP (ultra-wide 118 grade, F2.2) + 2MP (macro, F2.4) + 2MP (bokeh/adancime, F2.4)
# Functii/dotari – focalizare PDAF, HDR, mod macro, mod ultra-wide, fotografii active, timer, tehnologie AI (auto smile capture, smart composition, shot optimization, low light AI etc), functie Google lens, filtre imagine, mod portret, mod night vision, mod panorama, group selfie, mod 64MP Ultra-Res, mod pro, captura video 1080p 60fps, 1080p 30fps cu stabilizare, 1080p 30fps ultra-wide cu stabilizare etc
Pornim la drum cu partea de pareri si impresii despre camera prin a va mentiona cum se comporta modul de pozare de inalta rezolutie, in speta cel de 64-megapixeli. Va precizam ca fotografiile de acest gen etaleaza rezolutia nativa de 9248×6944 pixeli. Destul de impresionant 🙂
Pozele 64MP se prezinta bine (spre foarte bine) atunci cand vine vorba de 3 aspecte: detaliu, claritate si culoare. Tinem sa va spunem ca pe timpul testarii, noi am prins afara conditii mixte (uneori soare, uneori cer innorat). Indiferent de aceste conditii, camera a scos niste poze 64MP de calitate buna.
In zona de focalizare si captura foto, modul 64MP se descurca bine. La captura foto, dureaza putin pana cand acest aspect este realizat. Ce se mai poate spune despre acest mod foto ? Chipset-ul SD662 asigura performante bune in modul 64-megapixeli. In regula.
Motorola Moto G30 review in romana
Mergem mai departe si va spunem ca noi am testat modul 64MP si cu functia de zoom 2X aplicata. In comparatie cu modul 64MP standard, exista o usoara scadere in calitate, insa per total fotografiile arata perfect ok 🙂
Facem pasul catre modul foto standard. El se comporta excelent pe partile de focalizare si viteza captura foto. Cum se prezinta pozele din punct de vedere calitativ ? Bine 🙂
Fotografiile poseda rezolutie destul de generoasa (4608×3456 pixeli), HDR-ul nu exagereaza cu accentuarea culorilor si a contrastului, nivelul de detaliu este bun, luminozitatea este buna (in cazul pozelor capturate pe vreme inchisa) iar culorile sunt frumos nuantate. Nu-i rau 🙂
Si acum este momentul propice sa aruncam o privire (sau mai multe) peste modul foto ultra-wide. Per total, pozele captate prin acest mod foto arata decent. Insa, din poze nu lipseste aspectul caracteristic unei camere ultra-wide de buget, in speta imagine blurata/distorsionata inspre extremitatile laterale.
Bine macar ca acel ‘fenomen’ nu este foarte accentuat. In rest, calitatea pozelor ultra-wide este destul de buna (rezolutie/claritate ok, detaliu frumos redat, culori bine nuantate).
Motorola Moto G30 review in romana
Parasim modul ultra-wide si ne indreptam atentia catre modul foto pentru pozare pe timp de noapte, in speta Night Vision. Cu un pic de rabdare, cu acest mod foto se pot captura niste poze de calitate destul de buna. De ce spunem cu un pic de rabdare ? Apar momente cand camera capteaza fotografii blurate.
Apoi, pentru ca pozele Night Vision sa arate bine, conditiile de lumina din jur trebuie sa fie destul de bune (lampi stradale, banere luminoase, cladiri iluminate etc). Va mentionam ca zgomotul nu lipseste din poze, insa spre bucuria noastra el nu este foarte accentuat. Aspectul care ar putea fi imbunatatit de catre Motorola este viteza de captura foto. Dureaza ceva pana cand poza este realizata.
Acum haideti sa ne focusam pentru cateva momente pe modul foto macro. Din start va spunem ca el se descurca bine atunci cand vine vorba de focalizare. Pentru o camera de acest gen acest aspect este important.
Apoi, ceea ce rezulta in urma capturii foto sunt niste poze macro frumos detaliate, destul de intens colorate si cu rezolutie/claritate perfect decenta. Daca lumina din jur are intensitate generoasa, modul macro poate capta niste poze cu adevarat aspectuoase.
Motorola Moto G30 review in romana
Mergem mai departe si spunem cateva cuvinte despre modurile foto portret si panorama. De cele mai multe ori, modul portret captureaza niste imagini reusite (obiectul focalizat este bine scos in evidenta, culorile arata placut). Insa, trebuie sa va precizam ca uneori apar momente cand background-ul nu este blurat uniform.
Legat de modul foto panorama, smartphone-ul realizeaza niste poze panoramice de calitate (obiectivul camerei capteaza mult decor, luminozitatea este buna, detaliu generos, culori frumoase).
Si acum este momentul sa analizam un pic partea de filmare. Va precizam ca smartphone-ul poate filma la rezolutie 1080p 60fps (fara stabilizare), 1080p 30fps cu stabilizare si 1080p 30fps ultra-wide cu stabilizare. Haideti sa o luam treptat.
Filmarea 1080p 60fps se prezinta surprinzator de bine pe partile de claritate si detaliu. Insa, apar mici probleme cu focalizarea iar imaginea ‘tremura’ destul de tare.
In ceea ce priveste captura video 1080p 30fps cu stabilizare, avem lucruri bune de spus 🙂 In primul rand, imaginea este stabila (spre foarte stabila). Apoi, nu apar probleme cu focalizarea, rezolutia este decenta, luminozitatea este buna iar calitatea imaginii e in regula.
Motorola Moto G30 review in romana
Aspectul care pe noi ne-a luat prin surprindere este filmarea ultra-wide (1080p 30fps cu stabilizare). Clipurile video poseda o imagine destul de clara, suficient de stabila, decent detaliata si binisor colorata. In conditii de lumina nu prea grozave (pe timp de zi), imaginea capata o usoara nuanta de maroniu, insa nu este ceva care sa deranjeze.
Referitor la filmarea pe timp de noapte, ea este slaba. Clipurile video 1080p 60fps intampina probleme cu focalizarea, imaginea este blurata (datorita problemelor de focalizare) iar zgomotul este prezent.
Filmarea 1080p 30fps cu stabilizare are screen tearing destul de accentuat, zgomotul este prezent iar pe alocuri apar probleme cu focalizarea.
In ceea ce priveste filmare ultra-wide pe noapte (1080p 30fps cu stabilizare), imaginea are mult zgomot iar datorita acestui aspect, calitatea imaginii nu este prea grozava.
Va mentionam ca in randurile de jos gasiti o galerie foto cuprinzatoare si cateva video sample. Va dorim vizionare placuta 🙂
Motorola Moto G30 review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII
# Senzor – 13MP (F2.2)
# Dotari/functii – HDR, infrumusetare, fotografii active, timer, mod portret, spot color, night vision, cinemagraph, group selfie, filtre live, mod pro, video 1080p 30fps etc
Suntem sinceri si admitem ca noi nu am pus mult focus pe testarea camerei selfie (camera principala a avut prioritate). Insa, din cele cateva teste facute de noi au rezultat niste fotografii de calitate ok (realizate pe timp de zi).
INTERFATA CAMERA FOTO
Motorola Moto G30 review in romana – GALERIE FOTO
MOD 64MP
MOD 64MP ZOOM 2X
MOD STANDARD
MOD ULTRA-WIDE
MOD PANORAMA
MOD PORTRET
MOD MACRO
MOD NIGHT VISION
MOD FILTRE IMAGINE
FILMARI
1080P 60FPS
1080P 30FPS CU STABILIZARE
1080P 30FPS ULTRA-WIDE CU STABILIZARE
720P 30FPS MACRO CU STABILIZARE
1080P 60FPS (NOAPTE)
1080P 30FPS CU STABILIZARE (NOAPTE)
1080P 30FPS ULTRA-WIDE CU STABILIZARE (NOAPTE)
Motorola Moto G30 review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul terminalului (masoara 9.14mm) este inclus un acumulator echipat cu incarcare rapida 15W si capacitate generoasa de 5000mAh.
Prima data trecem in revista detalii despre timpii de incarcare
# 3% – 50% in 44 minute
# 50% – 100% in 93 minute
# Incarcare full in 137 minute ( 2 ore si 17 minute)
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Noi consideram ca incarcarea pana la 50 procente se putea face ceva mai repede. Incarcarea full este si ea cam lenta. Avand in vedere aceste aspecte, noi suntem de parere ca terminalul trebuia sa aiba un fast charging ceva mai potent.
Si acum haideti sa ne indreptam privirea catre autonomie. Va spunem inca de pe acum ca telefonul se comporta bine (spre excelent).
Cu ecranul setat la 90Hz si cu bateria incarcata full, dupa 13 ore de utilizare intensa si continua, din baterie au mai ramas 10 procente. Nu-i rau deloc 🙂 Avand in vedere cat de ok este autonomia in modul 90Hz, noi nu am mai testat autonomia in modurile auto si 60Hz.
Aaaa… si inca o chestie. Cu bateria la 100%, dupa 3 ore de utilizare destul de intensa a camerei principale, din acumulator a mai ramas 62%.
Motorola Moto G30 review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
In sectorul focusat pe conectivitate, va informam ca smartphone-ul este bine pus la punct 🙂
FISA TEHNICA
# NFC, Bluetooth 5.0, NFC, 4G LTE Cat 4, Dual SIM Hybrid, WiFi 802.11 ac, USB C
# Jack 3.5mm, MicroSD (max 512GB), GPS/AGPS/GLONASS/Galileo, Radio FM, WiFi Direct, WiFi Hotspot
# Senzori – proximitate, accelerometru, lumina ambianta, giroscop, pedometru
Motorola Moto G30 review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII
In cutia dispozitivului gasim incluse urmatoarele: incarcator 20W, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM, documentatie si husa.
Legat de husa, avem de-a face cu una de calitate si care se ataseaza usor pe device.
Motorola Moto G30 review in romana – CONCLUZIE SI PRET
Noul Motorola Moto G30 este un device mid-range bun care ofera multe dotari interesante: design placut, ecran bun, configuratie suficient de potenta, baterie mare cu autonomie buna, camere ok, conectivitate bine pusa la punct si asa mai departe.
Principala problema a acestui telefon este pretul. 900 lei (pe Altex) ni se pare mult. In acesti bani, chipset-ul trebuia sa fie mai performant, ecranul sa fie unul FHD, fast charging-ul sa fie mai potent si camera principala sa fie capabila de filmare 4K.
Va precizam ca pentru 100 lei in plus, se poate achizitiona smartphone-ul Motorola Moto G9 Plus, care din punctul nostru de vedere este net superior.
Intradevar, Moto G9 Plus are ecran de 60Hz, insa noi preferam fara a sta pe ganduri dotarile mid-range potente oferite de G9 Plus in locul ecranului de 90Hz furnizat de Moto G30. Avand in vedere aceste aspecte, noi va recomandam sa va uitati peste review-ul pentru Motorola Moto G9 Plus.
Motorola Moto G30 review in romana
Apoi, la 950 lei este disponibil (pe Altex) atractivul mid-range Redmi Note 9 Pro al celor de la Xiaomi, telefon care este net superior in comparatie cu Moto G30. In acest context, noi va invitam cu mult drag sa aruncati o privire peste review-ul compus de noi pentru smartphone-ul Xiaomi Redmi Note 9 Pro.
Cu toate acestea, situatia poate fi remediata foarte usor de catre Motorola. Solutia este o scadere de pret. Noi consideram ca Moto G30 trebuie sa fie pozitionat in pragul de 750-800 lei. Ca sa fim sinceri, noua si 800 lei ni se pare un pic cam mult.
Spunem asta in contextul in care Motorola One Fusion Plus costa 900 lei (pe site-ul Motorola Romania) iar device-ul este net superior. Profitam de ocazia ivita si va invitam cu multa caldura sa va delectati cu review Motorola One Fusion Plus (articol stufos compus de catre echipa GadgetLab).
Hmmm… Daca stam sa ne gandim bine, 750 lei ar fi un pret corect pentru noul Moto G30.
PRO
- Design placut, constructie solida si protectie IP52
- Display bun cu rata refresh de 90Hz
- Configuratie suficient de performanta – chipset Snapdragon 662, 6GB RAM
- Stocare nativa de 128GB
- Sistem de operare Android 11 excelent optimizat si bogat in functii
- Camere principala de calitate; senzor ultra-wide decent si filmare 1080p reusita (standard sau ultra-wide cu stabilizare)
- Camera selfie ok
- Baterie de 5000mAh; autonomie buna cu ecranul setat la 90Hz
- Conectivitate excelent accesorizata – MicroSD, jack 3.5mm, Dual SIM, NFC, USB C etc
- Scanner de amprente precis si destul de rapid
- Deblocarea faciala functioneaza ok in conditii bune si medii de luminozitate
- Husa de calitate in dotarea standard
CONTRA
- Pret mare
- Chipset-ul Snapdragon 662 are momente cand nu poate tine pasul cu refresh-ul de 90Hz
- Ecran HD+ (acest aspect este un minus datorita pretului mare)
- Stocare eMMC (asta este un minus gratie pretului mare)
- Camera principala nu este capabila de filmare 4K
- Modul Night Vision mai are nevoie de ceva optimizare
- Incarcare lenta
Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G30 review in romana gratie partenerului nostru Motorola Romania.