Motorola Edge 20 Pro review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Motorola Edge 20 Pro review in romana

SPECIFICATII PENTRU CAMERA

# Senzori – 108MP (F1.9, tehnologie ultra pixel) + 8MP (periscop telephoto zoom optic 5X, OIS, F3.4) + 16MP (ultra-wide, F2.2, unghi 119 grade)

# Functii/dotari – focalizare rapida PDAF, mod macro, mod portret, Super Zoom 50X (zoom digital), mod ultra-wide, timer, flash LED dual, fotografii active, tehnologie AI (smart composition, shot optimisation, Google Lens), HDR, watermark, mod cutout, mod spot colour, night vision, cinemagraph, panorama, ultra-res 108MP

# filtre live, mod pro, fotografiere RAW, scanare documente, dual-capture, video 4K 60fps, video 8K 24fps, video ultra-wide 1080p 30fps, video 1080p 30fps zoom optic 5X, video macro 4K 30fps, stabilizare EIS, audio zoom, portrait video, super slow-motion FHD 960fps, timelapse, AR stickers, video spot colour, dual-capture video etc

Demaram acest segment al review-ului prin a va spune ca terminalul Edge 20 Pro este cel mai bine pus la punct Motorola pe partea de camera pentru zoom. Smartphone-ul poseda senzor periscop telephoto de 8-megapixeli cu zoom optic 5X.

Pana la aparitia acestui device, Edge Plus a fost terminalul Motorola cu cel mai potent zoom (senzor telephoto 8MP cu zoom optic 3X). Apropo de acest device, va reamintim ca noi am realizat Motorola Edge Plus review in romana.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Revenim la noul smartphone Edge 20 Pro. Suntem convinsi ca vreti sa aflati cat de repede cum se comporta camera periscop telephoto a device-ului. Acum pe partea de inceput ingnoram celalalte moduri foto si ne focusam exclusiv pe cum performeaza camera de zoom a terminalului. Va dorim o lectura placuta ­čÖé

Functia de zoom optic 5X poate fi activata rapid si simplu din interfata camerei foto. Dupa destul de multe teste, putem afirma ca fotografiile captate cu zoom optic 5X arata excelent (fara nici o exagerare). Asta este valabil atunci cand pozele sunt capturate pe timp de zi in conditii bune/medii de luminozitate.

Imaginile capturate poseda detaliu, claritate si culori placute. Pe partea de stabilizare, functia OIS isi face bine treaba. La zoom optic 5X, imaginea are o buna stabilitate (daca se poate spune asa). Hardware-ul high-end din dotare (Snapdragon 870) livreaza o experienta cursiva atunci cand se captureaza poze cu zoom optic 5X.

Exista o usoara scadere in calitate atunci cand lumina din jur nu are intensitate prea grozava, insa in continuare pozele arata foarte bine. Tinem sa va spunem ca in aceste conditii, pe timpul testarii, camera a capturat cateva poze in care exista blur si distorsionare. Partea buna este ca din 35 – 40 de poze capate, doar 4-5 au avut parte de asa ceva.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Noi am fost foarte curiosi sa vedem cum se comporta modul zoom optic 5X si pe timp de noapte. Daca in jur exista multe surse de lumina, ceea ce rezulta in urma capturii sunt niste fotografii care arata destul de bine.

Spre surprinderea noastra, in poze zgomotul este greu sesizabil, ceea ce este excelent. Trebuie sa va spunem ca pe timp de noapte, la zoom optic 5X, camera si interfata se misca destul de greoi.

Daca in jur exista putine surse de lumina, majoritatea pozelor realizate cu zoom optic 5X arata asa si asa (imagine blurata/usor blurata, culori spalacite, ceva zgomot).

Si acum probabil va intrebati cum se comporta senzorul telephoto atunci cand se trece peste zoom-ul optic 5X. Va precizam ca zoom-ul care depaseste acea valoare este zoom digital. El urca pana la valoarea de 50X. Noi am testat 3 moduri de zoom digital: 10X, 20X si 40X.

Pe timp de zi in conditii bune de lumina, pozele captate cu zoom 10X arata decent (uneori spre bine). Daca se urca la valoarea de zoom 20X, pozele scad considerabil in calitate. Va informam ca la zoom 20X, imaginea afisata de obiectivul camerei nu este stabila. Datorita acestui aspect, de cele mai multe ori, pozele arata asa si asa.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Daca se face trecerea spre zoom 40X, pozele sunt de calitate slaba (spre foarte slaba). Nimic surprinzator. Acest mod foto poate fi util atunci cand vrei sa vizualizezi de la departare un numar de telefon, panou publicitar, logo scris cu litere mari etc.

Noi am testat si valoarea maxima de zoom 50X iar pozele realizate sunt practic niste picturi in ulei. Din nou spunem, nimic surprinzator.

Incheiem cu segmentul de camera pentru zoom prin a spune ca noi suntem destul de impresionati de modul zoom optic 5X. Motorola a optimizat excelent camera iar datorita acestui aspect, ea poate capta poze de calitate atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Trebuie specificat ca pe timp de noapte, pentru ca pozele sa arate decent, este obligatoriu sa existe multe surse de lumina in jur.

Din punctul nostru de vedere, camera periscop telephoto de pe Edge 20 Pro nu este cu nimic mai prejos in comparatie cu cele de pe terminalele Huawei Mate 40 Pro si Huawei P40 Pro.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Mergem mai departe si ne indreptam atentia catre modul foto Ultra Res 108MP. Precum era de asteptat, fotografiile capturate prin acest mod exceleaza atunci cand vine vorba de claritate, rezolutie si detaliu. Pe partea de culoare, in modul 108MP, functia HDR nu este disponibila.

In ciuda acestui aspect, fotografiile Ultra Res poseda niste culori naturale placute ochiului. Trebuie spus ca acest mod foto performeaza cel mai bine atunci cand in jur sunt conditii bune de lumina. Ca si viteza focalizare si captura foto, camera se misca bine.

Si acum haideti sa ne focusam pe modul foto ultra-wide. Ne pare bine sa va anuntam ca senzorul 16MP ultra-wide este unul de calitate. In conditii bune de luminozitate (pe timp de zi), camera realizeaza niste poze care de cele mai multe ori arata bine (spre foarte bine).

Distorsionarea imaginii inspre extremitatile laterale este greu sesizabila, detaliul este generos, culorile sunt frumos redate iar imaginea are rezolutie buna.

Daca afara prinzi o vreme inchisa, camera performeaza destul de bine, insa exista o scadere in calitate. Apar momente cand camera capteaza poze cu extremitati laterale usor blurate/sterse. Apoi, camera are tendinta de a accentua usor nuantele de negru.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Si acum este momentul sa aruncam cateva priviri peste modul foto standard. El performeaza excelent. Focalizarea se face repede iar captura foto este realizata instant. Din punct de vedere al calitatii imaginii, pozele sunt bogate in detaliu, au culori frumoase/intense, claritate si rezolutie foarte ok.

Parasim modul foto standard si facem pasul spre modul de fotografiere pe timp de noapte, in speta Night Vision. Ca sa fim sinceri, modul Night Vision dezamageste. Atunci cand in jur sunt multe surse de lumina, camera le accentueaza prea mult in poze. Ceea ce rezulta sunt niste imaginii care nu arata prea grozav.

Cand in jur exista putine surse de lumina, sunt dese cazurile cand camera captureaza fotografii blurate/usor blurate. Camera poate capta poze de calitate decenta, insa trebuie rabdare si conditii potrivite.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Purcedem mai departe si ne oprim in dreptul modului foto macro. Camera are o viteza buna de focalizare iar ceea ce iese in urma capturii sunt niste poze in care plantele/obiectele sunt frumos colorate si bogate in detaliu.

Facem trecerea spre modul foto portret si va spunem ca el are un comportament bun. Obiectul pe care s-a focalizat este bine/clar scos in prim plan, fundalul este blurat uniform iar per total, imaginea arata placut.

Legat de celalalte moduri testate de noi (panorama, filtre imagine, spot color, dual-capture), prin intermediul lor se pot face niste fotografii cool si interesante ­čÖé

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Si iata-ne ajunsi la partea de filmare. Aici va precizam pareri/impresii despre principalele moduri: 4K 60fps (zi si noapte), 4K 60fps zoom 2X, 1080p 30fps ultra-wide (zi si noapte), 1080p 30fps cu zoom optic 5X, 8K 24fps (zi si noapte) si super slow-motion FHD 960fps.

Filmare 4K 60fps (pe timp de zi) este una de calitate. Captura video este clara, cursiva, frumos colorata si destul de stabila (exista functie de stabilizare EIS). Va informam ca uneori pot aparea mici probleme de focalizare.

Filmarea 4K 60fps (pe noapte) este decenta. Daca in jur exista multe surse de lumina, captura este una ok. Zgomotul este destul de redus iar culorile si detaliul arata placut.

Daca in jur sunt prezente putine surse de lumina, in captura video isi face aparitia zgomotul (nu exagerat). Trebuie specificat ca la fimarea pe timp de noapte, problemele cu focalizarea apar ceva mai des (in comparatie cu filmarea pe timp de zi).

Legat de filmarea 4K 60fps cu zoom 2X, ea este destul de ok. Insa, trebuie spus ca imaginea ‘joaca’ destul de mult si apar probleme de focalizare.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Aspectul dezamagitor este faptul ca filmarea ultra-wide e limitata la 1080p 30fps. Avand in vedere hardware-ul prezent pe device, terminalul trebuia sa fie capabil de filmare ultra-wide la 4K 30fps. Noi speram ca Motorola va remedia acest aspect printr-un update software.

Captura video ultra-wide la 1080p 30fps lasa o impresie destul de placuta. Imaginea este stabila, senzorul ultra-wide capteaza mult decor iar calitatea video este decenta. Insa, se vede clar ca filmarea este doar la 1080p. Ea trebuia sa fie 4K.

Daca se filmeaza ultra-wide 1080p 30fps pe timp de noapte, ceea ce rezulta este asa si asa. In filmare este prezent zgomotul iar inspre extremitati imaginea este usor blurata/stearsa.

Si acum este randul filmarii 1080p 30fps cu zoom optic 5X. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand se filmeaza stand pe loc. Daca se filmeaza atunci cand te afli in miscare, imaginea ‘joaca’ destul de tare. In ceea ce priveste calitatea imaginii, acest tip de filmare arata destul de bine.

Am testat si filmarea 8K 24fps. Noi am putut vizualiza acest tip de filmare doar pe telefon. In biroul nostru nu avem device-uri capabile sa ruleze cursiv captura video in 8K.

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Pe telefon, filmarea 8K arata foarte clar, insa in lipsa unei functii de stabilizare, filmarea tremura tare (daca se poate spune asa). Filmarea 8K pe noapte arata destul de bine (in conditii de lumina buna).

Incheiem cu segmentul de captura video prin a spune cateva vorbe despre filmarea super slow moton FHD 960fps. Trebuie sa recunoastem ca ea este impresionanta.

Va precizam ca dupa ce s-a terminat cu filmarea efectiva, urmeaza partea de procesare ce dureaza in jur de 24 secunde. Ceea ce rezulta in urma procesarii este o filmare slow-motion cu durata totala de 19 secunde.

In randurile de jos gasiti o galerie foto (cuprinde toate modurile foto testate de noi) si destul de multe filmari. Va dorim vizionare placuta ­čÖé

CAMERA FOTO SECUNDARA

Motorola Edge 20 Pro review in romana

SPECIFICATII

# Senzor de 32-megapixeli (F2.25, tehnologie quad pixel)

# Functii/dotari – HDR, display flash, timer, fotografii active, infrumusetare, mod portret, mod spot colour, night vision, cinemagraph, selfie in grup, filtre live, mod pro, dual capture, tehnologie AI (detectie zambet, selfie prin gest, low light AI), video 4K 30fps, video dual capture, functie de stabilizare etc

Motorola Edge 20 Pro review in romana

Suntem sinceri cu voi si va relatam ca noi nu am petrecut mult timp cu testarea camerei selfie (am acordat prioritate camerei principale). Insa, din cele cateva probe facute de noi au rezultat niste selfie-uri aratoase si niste filmari de calitate. Apropo de filmare, camera frontala este capabila de captura video 4K 30fps. Un plus evident ­čÖé

INTERFATA CAMERA FOTO

Sectiunea cu setarile generale ale camerei foto a receptionat un ‘refresh’ binevenit. Acum setarile camerei sunt grupate in 4 mari categorii: AI SETTINGS, PHOTOS, VIDEOS, CAPTURE SETTINGS. Asta face ca ‘umblarea’ prin setari sa fie o activitate intuitiva.

Motorola Edge 20 Pro review in romana – GALERIE FOTO

MOD 108MP

MOD STANDARD

MOD ULTRA-WIDE

MOD NIGHT VISION

MOD PORTRET

MOD MACRO

MOD PANORAMA

MOD SPOT COLOUR

MOD FILTRE IMAGINE

MOD DUAL CAPTURE

MOD ZOOM OPTIC 5X

MOD ZOOM OPTIC 5X (pe timp de noapte)

MOD ZOOM 10X (digital)

MOD ZOOM 20X (digital)

MOD ZOOM 40X (digital)

FILMARI

4K 60FPS

4K 60FPS PE TIMP DE NOAPTE

4K 60FPS ZOOM 2X

1080P 30FPS ZOOM OPTIC 5X

8K 24FPS

8K 24FPS PE TIMP DE NOAPTE

ULTRA WIDE 1080P 30FPS

ULTRA WIDE 1080P 30FPS PE TIMP DE NOAPTE

SUPER SLOW MOTION FHD 960FPS

MACRO 4K 30FPS

PORTRAIT 1080P 30FPS

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
ABOUT THE AUTHOR:

Imi plac gadget-urile, in special cele echipate cu Android. Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele mid-range si high-end de peste 6 inci. Recent am facut pasul catre smartphone-ul Xiaomi Mi Mix 3, un fost flagship care inca arata si se misca excelent.