Uite Realme 13 Pro pareri si pret in Romania. In aceasta zi de weekend, va invitam sa va pregatiti ceaiul/cafeaua si sa savurati impreuna cu noi un nou articol ‘marca’ GadgetLab 🙂 Subiectul acestei zile este un noul terminal mid-range premium buget 13 Pro al brand-ului chinez Realme.

Device-ul este interesant din multe puncte de vedere. Are panou AMOLED excelent pus la punct, procesor destul de rapid, baterie potenta, design elegant, camera principala cu OIS etc. Cu aceste aspecte evidentiate, mergem mai departe si facem pasul catre partea de pret. Terminalul este listat pe site-ul evoMAG.ro pentru suma de 1640 lei (varianta 8GB RAM/256GB).

Tot ce ne mai ramane de facut aici este sa va uram o lectura cat mai placuta.

Realme 13 Pro pareri

CE NE PLACE

# Design – spate din sticla sau acoperit cu piele sintetica, protectie IP65 (durabilitate la apa si praf), durabilitate la socuri/caderi (cadru si placa de baza ramforsate)

# Panou OLED plat 6.7 inci, 2412×1080 pixeli, refresh max 120Hz, coloristica pe 10 bit, spectru culoare DCI-P3, tehnologii – HDR si PWM Dimming 2160Hz, luminozitate max 2000 niti, protectie Gorilla Glass 7i

# Configuratie – chipset Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 4nm, 8GB RAM LPDDR4X + 256GB stocare UFS 2.2

# Acumulator 5200mAh + incarcare rapida 45W

# Camera principala cu senzor Sony LYTIA-600 50MP (OIS, focus PDAF, video 4K 30fps)

Realme 13 Pro pareri – CATEVA OBSERVATII

Demaram cu partea de design. De ceva vreme, am observat un trend sanatos practicat de multi producatori pe telefoane mid-range (buget si premium). Este vorba despre capabilitatea device-urilor de a face fata cu brio la socuri/caderi/lovituri. Nimic in neregula cu asta 🙂

In acest moment, producatorul care a dus partea de durabilitate la un nivel foarte inalt este Motorola. Aici facem referire la terminalul premium Motorola Edge 50 Neo (testat de GadgetLab). Va mentionam ca Edge 50 Neo dispune de certificarile MIL STD 810H (durabilitate la caderi, vibratii, socuri, caldura, frig etc) si IP68 (durabilitate la praf si scufundari in apa).

Revenim la subiectul zilei de azi. Realme 13 Pro adera trend-ului mentionat mai sus si aduce un design destul de durabil (IP65, ramforsari, durabilitate la socuri/caderi). Un plus evident 🙂

Mergem mai departe si facem trecerea spre display. Observam ca dansul are niste caracteristici excelente (OLED 120Hz, 2000 niti, culori 10 bit etc). Aspectul interesant (si deloc surprinzator) este similaritatea display-ului cu cele care motorizeaza smartphone-urile premium Oppo Reno12 5G (review) si Oppo Reno11 5G (ambele testate de echipa GadgetLab).

Realme 13 Pro pareri

Continuam cu observatiile si spunem cateva vorbe si despre configuratie. Propulsorul Snapdragon 7s Gen 2 este per total unul solid. Chipset-ul o sa consume putina energie (are tehnologie 4nm) si o sa asigure performante multumitoare (in jur de 600.000 puncte in Antutu 9).

Ca si fapt divers, chipset-ul Snapdragon 7s Gen 2 are un nivel de performanta similar cu al imbatranitului procesor Snapdragon 7 Gen 1 (lansat Mai 2022). Apropo de acest aspect, va precizam ca noi am avut in teste modelul flip Motorola Razr 40 (are Snapdragon 7 Gen 1).

In ceea ce priveste comparatia SD7s Gen 2 cu propulsoare MediaTek Dimensity, avem cateva lucruri de precizat 🙂 Procesorul Qualcomm este superior motorizarii Dimensity 7050 si inferior chipset-ului Dimensity 8020.

Am scos in evidenta aceste aspecte fiindca noi am testat Realme 11 Pro Plus (review), Oppo Reno 10 (review) si Lenovo Tab P12 (review). Toate cele 3 device-uri dispun de Dimensity 7050. Apoi, Motorola Edge 40 (testat de noi) este telefonul care poseda performantul procesor Dimensity 8020.

Ultimul punct hardware pe care il abordam in acest segment al articolului este camera principala. Ne pare bine sa vedem ca device-ul are la bord potentul senzor mid-range Sony LYTIA 600 50-megapixeli (cu OIS). Putem spune acest lucru deoarece noi am avut la teste telefon echipat cu aceasta camera Sony. Este vorba despre Motorola Moto G85 5G (review romana).

Realme 13 Pro pareri

ALTE DOTARI INTERESANTE

# Camera selfie Sony 32MP, filmare 4K 30fps

# Sunet – boxe stereo, tehnologie OReality, certificare Hi-res, 2 microfoane cu noise cancellation

# Conectivitate – 5G, 4G, NFC, WiFi 802.11 ax, USB C 2.0, scanner amprente (in ecran), Bluetooth 5.2

# Sistem de operare – Android 14 cu interfata Realme UI 5.0

UN ASPECT DE LUAT IN SEAMA

Din pacate, camera ultra-wide este una slaba – 8MP, fixed focus, unghi mic filmare 112 grade si video 1080p.

Realme 13 Pro pareri – CONCLUZIE

Noul Realme 13 Pro este un mid-range atractiv 🙂 Terminalul arata placut, are destui cai putere, este bine echipat iar pretul de 1640 lei este decent. Mare pacat ca device-ul are la bord o camera ultra-wide slaba. Datorita acestui aspect, cel mai potrivit ar fi ca smartphone-ul sa nu sara de pragul 1550 lei.

Va mentionam ca la un pret apropiat (1700 lei) este disponibil Motorola Edge 50 Fusion (i-am compus articol). Device-urile sunt destul de similare. Cu toate acestea, camera ultra-wide de pe modelul Edge 50 Fusion este net superioara (13MP, unghi 120 grade, AF, video 4K 30fps).

UITE RESTUL DE CARACTERISTICI TEHNICE

  • Senzori – compas, lumina, proximitate, accelerometru, giroscop
  • Culori – auriu, mov, verde
  • 161.3 x 73.9 x 8.2 sau 8.4 mm si 183.5 grame sau 188 grame
  • Accesorii – incarcator, husa, folie

Sursa

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).