Uite Nokia XR21 pareri si pret in Romania. Incepem saptamana cu ceva cool si interesant pentru voi 🙂 In acest proaspat articol ne focusam pe un smartphone rugged ce este realizat de un brand cu renume.

Am mentionat acel lucru deoarece majoritatea terminalelor rugged sunt lansate de producatori chinezi de calibru mic (Blackview, Unihertz, Doogee etc). Este evident motivul pentru care acesti producatori nu investesc mult in realizarea de smartphone-uri normale (daca se poate spune asa).

Pe segmentul de smartphone-uri entry-level si mid-range au zero sanse in a concura cu marii producatori precum Samsung, Xiaomi, Motorola, Huawei, Oppo etc. Producatorii mentionati dispun de vaste resurse financiare. Asta nu este cazul atunci cand vine vorba de brand-uri mai mici. In fine. Deja deviem de la subiect.

Device-ul pe care vi-l prezentam astazi este realizat de Nokia si se numeste XR21. Avem de-a face cu un smartphone rugged elegant, surprinzator de slim si interesant echipat.

Dotarile care ies cel mai tare in prim plan sunt carcasa foarte durabila, display-ul bine pus la punct, chipset-ul decent, sistemul audio performant si conectivitatea atractiva.

Cum am compus o parte introductiva cam stufoasa, inchidem abrupt aceasta parte a articolului cu detalii despre pret. Va mentionam ca smartphone-ul XR21 este la vanzare pe site-ul Nokia Germania pentru suma de 599 euro.

Smartphone-ul va fi lansat curand in Romania pentru pretul cuprins intre 2900 – 3000 lei. Va tinem la curent in legatura cu acest aspect.

[UPDATE 17-06-2023] Terminalul XR21 este la vanzare pe site-ul evoMag.ro pentru suma de 2547 lei (6GB RAM/128GB).

[UPDATE 18-06-2023] Smartphone-ul XR21 este disponibil pe site-ul eMAG.ro pentru pretul de 2500 lei (6GB RAM/128GB).

Nokia XR21 pareri

Nokia XR21 pareri – CE NE PLACE LA DISPOZITIV

# Are o configuratie buna – Snapdragon 695 5G, 6GB RAM LPDDR4X, 128GB UFS 2.2 si acumulator de 4800mAh cu incarcare 33W

# Display-ul este perfect decent – panou LCD 6.49 inci, FHD+ (2400×1080 pixeli), 406PPI, refresh 120Hz, luminozitate 550 niti, functie brightness boost, protectie Gorilla Glass Victus, utilizare cu manusi si maini imbibate in apa

# Carcasa este foarte durabila – protectie IP68, IP69K, MIL-STD 810H, margini din TPU care absoarbe impactul, spate din policarbonat rezistent la impact, ecran protejat de Gorilla Glass Victus; 2 flash-uri LED de mare putere si functie semnal SOS

# Excelent pus la punct ca senzori si conectivitate – amprenta (pe lateral), barometru, accelerometru, busola, giroscop, lumina, proximitate; 5G, 4G, Dual SIM, jack 3.5mm, WiFi 802.11 ax, Bluetooth 5.1, NFC, USB C 2.0 (cu OTG), GPS/AGPS/Glonass/Galileo/Beidou/QZSS/NavIC

# Sistem audio surprinzator de bun – boxe stereo de 96 decibeli, tehnologie Nokia OZO, functie audio boost, 2 microfoane

CATEVA OBSERVATII

Inainte de toate, va precizam ca smartphone-ul inlocuieste modelul Nokia XR20. Bine de stiut 🙂

Nokia XR21 pareri – CARCASA

Avand in vedere ca proaspatul XR21 este un dispozitiv de tip rugged, prima data trecem in revista pareri/detalii despre carcasa.

Incepem prin a va spune ca device-ul are profil de 10.45mm si greutate de 231 grame. Pentru un smartphone rugged acestea sunt niste valori excelente 🙂 Avand in vedere tipul de device, am putea spune ca smartphone-ul Nokia este subtire si usor 🙂

Pe partea de constructie, va mentionam ca device-ul are la interior cadru metalic realizat din aluminiu. Bine de stiut 🙂

Gratie carcasei realizata din materiale durabile si diverselor protectii/certificari, terminalul face fata cu brio la o gama larga de intemperii. XR21 poate incasa trante de la 1.8m, praf, scufundari in apa, temperaturi extreme, vibratii, jeturi de apa etc.

Avand in vedere acele aspecte, smartphone-ul este companionul ideal atunci cand mergi in vacanta la mare sau la munte 🙂

De obicei, telefoanele rugged nu au nicio treaba cu partea estetica. Insa, smartphone-ul Nokia arata chiar elegant 🙂

Era sa uitam. Va mentionam ca pe lateral si pe marginea de sus, smartphone-ul are butoane fizice care pot fi utilizate pentru accesare de aplicatii sau functii (semnal SOS). O chestie foarte utila 🙂

Nokia XR21 pareri – PROCESOR

Parasim zona rugged si ne focusam pe cateva din dotarile hardware ce motorizeaza device-ul.

Chipset-ul Snapdragon 695 prezent pe telefon este unul bun (performante multumitoare la utilizarea de zi cu zi, gaming decent). Spunem asta in contextul in care noi am testat cateva telefoane dotate cu procesorul Snapdragon 695: Motorola G82 5G (review), Realme 9 5G si Poco X4 Pro 5G (review).

Cu toate acestea, era de preferat ca Nokia sa aleaga un chipset mid-range ceva mai puternic gen Dimensity 920/1080 sau Snapdragon 778/778G Plus. Pe langa faptul ca aceste propulsoare sunt notabil mai rapide decat SD695, fiecare din ele este capabil de captura video 4K 30fps (Snapdragon 695 este limitat la filmare 1080p).

Tinem sa va mentionam ca noi am testat telefoane cu fiecare din procesoarele mentionate putin mai sus. Avem Redmi Note 12 Pro Plus (review) si Redmi Note 12 Pro 5G (ambele au Dimensity 1080) si Motorola Edge 30 (SD778G Plus).

Nu trebuie sa uitam de Xiaomi 12 Lite (are procesor SD778G). In ceea ce priveste device-ul cu Dimensity 920 testat de noi, acesta este Redmi Note 11 Pro Plus (review).

Ca tot am adus aminte de procesoare performante, va precizam ca foarte recent noi am testat si realizat Motorola Edge 40 review in romana (dispune de puternicul Dimensity 8020).

Intelegem ca Nokia XR21 este un telefon rugged iar in cazul unui astfel de device, hardware-ul cade pe plan secundar. Insa, daca punem la socoteala pretul dispozitivului si nivelul de performanta al procesoarelor mentionate, un CPU mid-range potent era alegerea cea mai potrivita.

Nokia XR21 pareri – ECRAN SI CONECTIVITATE

In ceea ce priveste ecranul de pe XR21, el este destul de bun pentru un rugged. Va precizam ca ecranul ne aduce aminte de panoul LCD prezent pe Motorola Moto G73 5G (testat de noi).

Partea de conectivitate este excelent pusa la punct. Avem un numar generos de senzori si cam tot ce trebuie ca si conexiuni (inclusiv jack 3.5mm). Singurul nostru repros este absenta slotului MicroSD. Probabil ca Nokia a renunat la el din rationamente de durabilitate/protectie la apa.

Nokia XR21 pareri

# Camera principala este una simpla de tip dual, ceea ce este excelent 🙂

Ca sa fim sinceri, telefoanele cu camere quad sau triple echipate cu ‘excelentii’ senzori de 2-megapixeli sunt complet aiurea/fara rost. Rolul acelor senzori este de a permite producatorului sa spuna ca device-ul are camera tripla sau quad. Nu mersi.

In conextul celor precizate, ne pare bine sa vedem ca Nokia nu a cazut in capcana camerei principale echipata cu ‘100’ de senzori. Producatorul a optat pentru un setup foto dual, in speta 64MP (autofocus, F1.79) + 8MP ultra-wide (fixed focus, 112 grade).

Insa, aici avem cateva critici. Nokia putea face un efort si sa puna pe telefon o camera ultra-wide ceva mai buna. Aspecte precum fixed focus, unghi relativ mic de filmare/pozare (112 grade) si senzor de doar 8-megapixeli nu sunt deloc incurajatoare 🙁

Va precizam ca si Motorola G73 dispune de camera ultra-wide 8MP, insa ea are dotari ok precum autofocus si unghi destul de larg, in speta 118 grade.

Nokia XR21 pareri – GANDURI DE FINAL

Noua ne place noul Nokia XR21. Smartphone-ul este slim/elegant (pentru un rugged), are carcasa foarte durabila, are dotari hardware perfect decente si este realizat de catre un brand care nu are nevoie de nici o prezentare 🙂 Misiune indeplinita! Hmmm… nu chiar.

Pretul de 600 euro este mare iar pentru un device atat de scump, anumite dotari nu sunt ceea ce trebuie sa fie (camera ultra wide 8MP cu fixed focus, chipset ok insa nimic iesit din comun).

Avand in vedere cele mentionate, noi suntem de parere ca un pret situat in pragul 2300 – 2400 lei este cel mai potrivit.

[UPDATE 18-06-2023] Pretul actual de 2500 lei este destul de bun.

UITE RESTUL DE CARACTERISTICI TEHNICE

  • Sistem de operare Android 12 (3 ani de upgrade-uri OS, pana la 4 ani de actualizari de securitate)
  • Culori – verde, negru
  • Altele – deblocare faciala
  • Accesorii – incarcator

Sursa 1 , Sursa 2

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).