Azi avem placerea sa va aducem primul review GadgetLab de pe 2018. Este vorba despre review-ul pentru Philips Xenium X818, un device dotat cu hardware mid-range potent si constructie superba din sticla/metal.

DESIGN

De indata ce am scos telefonul din cutie, am ramas placut surprinsi de aspectul premium. Intreg device-ul este realizat dintr-o combinatie eleganta de sticla si metal. Sticla se regaseste pe spate si fata iar rama metalica inconjoara terminalul de jur imprejur.

Pe rama de sus putem observa cele doua linii negre de antena incorporate stilat in design. Sub linia de antena sade camera principala de 16-megapixeli si flash-ul LED tip dual-tone. Pe lateral avem 3 butoane, insa mai multe despre acestea in randurile de mai jos.

Sticla de pe spate este tip glossy iar aceasta arata foarte bine in bataia luminii. Din pacate, sticla este un super magnet pentru amprente si praf. Rama metalica este frumos rotunjita la colturi. In partea de jos avem din nou doua linii negre de antena dedicate receptiei semnalului. Pe spatele din sticla sunt inscriptionate logo-ul producatorului si gama Xenium de care apartine device-ul.

Partea frontala arata la fel de bine ca si cea din spate. Toata zona din fata este acoperita cu sticla 2.5D. Ecranul FHD este dotat cu diagonala de 5.5 inci iar sub afisaj isi face aparitia butonul fizic de Home, care incorporeaza scanner de amprente. Legat de tasta Home, ea este realizata dintr-un plastic negru mat care lasa impresia de ieftin. Era cu totul altceva daca plasticul avea tenta glossy.

In ceea ce priveste scanner-ul pentru amprente, acesta este relativ usor de setat, insa modul in care functioneaza este usor bizar. Cand telefonul este blocat, daca se atinge senzorul de amprente, nu se intampla nimic. Prima data trebuie apasat butonul de Home ca ecranul sa fie activat iar apoi atins scanner-ul pentru amprente ca telefonul sa fie deblocat.

Daca se doreste blocarea smartphone-ului, aceasta operatiune nu poate fi realizata prin atingerea scanner-ului, precum la alte telefoane gen Motorola Moto G5S Plus. Pentru a bloca smartphone-ul Philips, trebuie apasat butonul de pornire/oprire de pe lateral.

Telefonul arata foarte bine, insa sticla de pe fata/spate il fac sa fie foarte alunecos. Vrem sa mentionam ca in dotarea standard primim o husa din plastic, care odata ce este instalata, rezolva partial problema aderentei atunci cand dispozitivul este manevrat in mana.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Aspectul elegant se imbina perfect cu asamblarea de calitate. Device-ul se simte foarte solid indiferent din ce parte este prins. Rama metalica este usor rotunjita pe margini astfel incat sa nu creeze discomfort atunci cand smartphone-ul este tinut in mana pentru mult timp.

Vrem sa mentionam ca sticla de pe fata nu se umple de amprente asa usor ca cea de pe spate. Display-ul este acoperit cu sticla 2.5D care ofera un feeling placut la atingere.

Smartphone-ul are un design slim de doar 6.95 milimetri. In partea de sus a dungii metalice din dreapta gasim un buton fizic care odata miscat, activeaza modul de economisire al energiei. Cu acest mod activat, sunt oprite toate functiile de baza ale smartphone-ului (WiFi, Bluetooth, GPS etc) cu scopul de a mari durata de viata a bateriei.

Pe dunga metalica slim mai observam tasta de reglare a volumului si butonul pentru pornire/oprire/deblocare. Butoanele realizate din metal nu au joc iar la apasare ofera un feeling placut.

Pe dunga din partea stanga isi face aparitia o usa metalica care adaposteste slotul Dual SIM.

In partea de jos sunt incorporate liniile de antena, difuzorul audio, portul USB tip C 2.0 si microfonul. Difuzorul din dotare ofera un sunet clar, volum puternic, insa nu prea are bass.

Pe marginea metalica de sus sade jack-ul audio de 3.5mm. Am testat castile audio care vin cu telefonul iar acestea scot un sunet placut.

Philips Xenium X818 clar exceleaza pe partea de design. Smartphone-ul are profil slim, finisaje de cea mai buna calitate si o constructie super solida.

Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos pentru a admira terminalul in toata splendoarea lui.

GALERIE FOTO

ECRAN

Smartphone-ul foloseste un display LTPS IPS LCD dotat cu diagonala de 5.5 inci si rezolutie FHD (1920×1080 pixeli). Ecranul are o densitate pixeli de 401PPI iar raportul screen-to-body este de 71.57%. Afisajul este invelit cu un strat de sticla 2.5D.

Dupa o perioada destul de indelungata petrecuta cu Xenium X818, putem spune fara nici o retinere ca ecranul este excelent. Display-ul chiar nu iti lasa impresia ca ai de-a face cu un panou tip IPS.

Culorile sunt vii, icoanele se vad foarte bine, imaginea este clara iar negrul are nuanta inchisa. Pe langa asta, unghiurile de vizualizare sunt bune iar ecranul raspunde prompt la atingeri.

Luminozitatea este excelenta in spatii inchise. Afara, ecranul este destul de lizibil, insa apar probleme de vizibilitate cand lumina soarelui bate in ecran.

Deoarece avem de-a face cu un telefon Philips, bineinteles ca nu lipseste tehnologia SoftBlue care micsoreaza intensitatea luminii de culoare albastra pentru a proteja vederea utilizatorului. Tehnologia functioneaza deoarece ecranul nu oboseste ochii atunci cand smartphone-ul este utilizat pe timp de noapte.

Pentru navigare, este disponibil trio-ul de butoane software (incorporate in ecran): back, home si recent apps. Afisajul are margini laterale inguste. Rama neagra de jos care integreaza senzorul de amprente este si ea destul de ingusta, insa cea de sus este o idee cam groasa.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Philips Xenium X818 este motorizat de procesorul octa-core MediaTek Helio P10 MT6755 tactat la 1.95GHz. Procesorul este ajutat in jocuri si aplicatii de chipset-ul grafic ARM Mali T860 MP2 (dual-core). In zona de memorie primim combinatia generoasa de 3GB RAM + 32GB ROM. Pentru un plus de stocare, ne este pus la dispozitie slotul MicroSD (compatibil cu maxim 128GB).

Terminalul are conectivitate 4G LTE Cat 6 300/50Mbps si slot Dual SIM care se poate utiliza in urmatoarele configuratii: card Micro SIM + card Nano SIM sau card MicroSIM + card MicroSD.

PERFORMANTA

Procesorul octa-core pe 64-biti MediaTek Helio P10 impreuna cu cei 3GB de memorie RAM se descurca bine in fel si fel de ‘scenarii’: multitasking, instalarea de programe, gaming, browsing pe net, YouTube etc.

Telefonul se descurca ok in multitasking, fiind capabil sa ruleze in background 10-15 aplicatii. Apar momente cand device-ul incepe sa incetineasca, insa telefonul inca ofera un nivel bun de performanta. In ceea ce priveste multitasking-ul, trebuie sa recunoastem ca chip-ul Snapdragon 625 (care echipeaza smartphone-ul Lenovo P2) se descurca ceva mai bine decat procesorul Helio P10.

Atat timp cat in background nu se ruleaza multe aplicatii, Philips Xenium X818 descarca si instaleaza rapid aplicatiile de pe Google Play.

VEZI SI – Philips X586 review

In gaming, placa video ARM Mali T860 MP2 are suficient de multa putere pentru a rula cursiv jocuri pretentioase gen Real Racing 3.

Navigarea pe internet a fost testata cu ajutorul browser-ului Google Chrome. Site-urile sunt deschise repede iar scrolling-ul prin pagini este suficient de cursiv. In Chrome, telefonul poate duce fara probleme pana la 5-6 site-uri deschise simultan.

Celebra aplicatie YouTube ruleaza bine pe smartphone. Clipurile video se incarca repejor iar scrolling-ul este cursiv si lipsit de lag.

Per total, noi ne declaram multumiti de felul in care se misca telefonul. Daca se merge pe o utilizare intensa, apar urme de incetineala, insa daca telefonul este folosit normal, totul merge cursiv.

TESTE SINTETICE

1.Speedtest

Telefonul dispune de conectivitate WiFi care livreaza viteze bune atat in utilizarea reala cat si in benchmark-ul Speedtest. Avem functie WiFi 802.11 a/b/g/n dual band 2.4GHz+5GHz. Banda de 2.4GHz a scos 47.15MB pe secunda iar banda 5GHz de mare viteza a obtinut peste 90MB pe secunda.

2.AnTuTu

In super popularul program de testare AnTuTu, terminalul a obtinut punctajul bun de 58208. Va reamintim ca telefonul are la bord procesorul octa-core Helio P10, iar scorul de aproape 60000 puncte este comparabil cu cel obtinut de procesorul Snapdragon 625.

3. CPU-Z

Aplicatia CPU-Z ne aduce diverse informatii interesante legat de hardware-ul care motorizeaza smartphone-ul Philips Xenium X818:

Philips Xenium X818 review – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Philips Xenium X818 ruleaza sistemul de operare Android 6.0 Marshmallow in versiune usor customizata. In mare parte avem de-a face cu stock Android. Sunt insa doua exceptii: functiile de baza (apelare, browser internet, mesaje, player audio, galerie media etc) au icoane diferite fata de ceea ce ofera Android-ul stock si nu avem un meniu dedicat care sa afiseze separat toate aplicatiile instalate pe smartphone. Practic, programele sunt insirate pe mai multe ecrane.

Remarcam faptul ca lipsesc aplicatiile tip bloatware, ceea ce este de apreciat. Practic, memoria RAM si cea interna nu sunt utilizate inutil cu fel si fel de aplicatii iar asta duce la un rulaj cursiv fara urme sesizabile de lag.

Sistemul de operare este bine optimizat. Pe parcursul testului, smartphone-ul nu s-a blocat iar interfata grafica a rulat tot timpul natural si fluent.

Noi personal am fi dorit sa vedem pe smartphone sistemul de operare Android Nougat. Telefonul a fost lansat catre finalul lui 2016 iar producatorul a avut timp berechet pentru a actualiza device-ul la Nougat. Oricum, speram ca telefonul va primi in curand mult asteptatul update.

CAMERE FOTO

Smartphone-ul poseda o camera principala de 16-megapixeli dotata cu flash LED dual-tone si tehnologie PDAF pentru focalizare rapida. Camera poate captura poze la rezolutia maxima de 4608×3456 pixeli si filmari video in 1080p cu 30 fps.

Din testele facute, putem spune ca senzorul de 16-megapixeli scoate poze de calitate cand lumina din jur are o intensitate mare sau medie. Imaginile capturate sunt clare, destul de colorate, bogate in detaliu si in majoritatea cazurilor lipsite de blur. Functia PDAF este bine implementata deoarece dureaza putin pana cand imaginea afisata pe display este focalizata.

Per total, camera performeaza excelent in spatii deschise unde este multa lumina. Intr-un apartament nu foarte luminat, pozele realizate fara flash LED arata intunecat. Camera trebuie orientata inspre o sursa de lumina pentru a scoate poze atractive. Cu flash-ul activat, imaginile arata destul de ok. Pe timp de noapte, flash-ul LED este indispensabil.

Captura foto este realizata aproape instant iar meniul aplicatiei pentru camera este foarte usor de folosit.

Pentru poze selfie avem la dispozitie o camera frontala dotata cu senzor foto de inalta rezolutie, in speta 8-megapixeli. Asta isi lasa amprenta asupra fotografiilor realizate. Pozele arata bine, avand claritate si suficient de mult detaliu. Camera frontala se descurca decent atunci cand in jur lumina nu are intensitate prea grozava. Camera selfie dispune de HDR, functie care aduce un plus de culoare si lumina pozelor. HDR-ul este util in spatii inchise.

Va invitam sa urmariti galeria foto de mai jos, care a fost realizata cu ajutorul camerei principale.

BATERIE SI AUTONOMIE

Terminalul ascunde in corpul din sticla si metal un acumulator inzestrat cu un generos 3900mAh. Bateria se comporta excelent indiferent de felul in care este utilizat smartphone-ul. Daca se merge pe mana unei utilizari ceva mai usoare (cateva ore pe zi de browsing pe net, mail si alte activitati care nu au nevoie de multe resurse hardware) telefonul rezista fara probleme intre 4-5 zile.

Daca se recurge la un stil de utilizare ceva mai intens (cateva ore pe zi de instalare aplicatii, poze cu camera, gaming, Youtube, Facebook etc), telefonul rezista cu usurinta intre 1-2 zile. Daca terminalul este ‘forjat’ la maxim, bateria depune armele cam dupa 14-15 ore de ‘chin’, ceea ce este impresionant.

Pentru un plus de autonomie fara a afecta performantele device-ului, se poate activa functia Xpower, Acumulatorul este incarcat prin intermediul portului USB tip C 2.0, iar din masuratorile facute de noi, o incarcare completa dureaza un pic peste doua ore. Avand in vedere capacitatea mare, timpul este bun.

AMBALAJ SI ACCESORII

Philips Xenium X818 este ambalat intr-o cutie solida cu dimensiune medie. Conform rezultatelor obtinute de noi in testele de autonomie, nu punem la indoiala spusele celor de la Philips inscriptionate pe cutie: 19 zile de autonomie in standby.

In interiorul cutiei regasim urmatoarele accesorii: casti audio, cablu USB tip C, incarcator, manuale, cheita pentru slotul Dual SIM si husa din plastic.

Philips Xenium X818 review – CONCLUZIE SI PRET

Philips Xenium X818 este fara indoiala un device interesant. Smartphone-ul este poate cel mai reusit model lansat de Philips. Asta se datoreaza constructiei impecabile si dotarilor hardware performante. Exista cateva aspecte hardware si software mai putin reusite, insa pana la urma nici un gadget nu este perfect.

Din punctul nostru de vedere, singurul aspect care te poate impiedica sa cumperi acest telefon este pretul ridicat de 1400 lei. In aceasta suma de bani exista alternative mai performante.

PRO

  • Design slim superb, constructie solida din sticla si metal
  • Display Full HD de calitate excelenta
  • Configuratie potenta (Helio P10, 3GB RAM, 32GB ROM)
  • Camere cu performante bune
  • Scanner amprente relativ usor de setat
  • Port USB tip C, WiFi dual-band
  • Difuzor audio decent
  • Sistem de operare bine optimizat
  • Acumulator de 3900mAh care asigura o autonomie foarte buna
  • Buton fizic dedicat care activeaza modul extrem de economisire al energiei
  • In dotarea standard este inclusa o husa din plastic

CONTRA

  • Nu are Android 7.0 Nougat; device-ul inca ruleaza ‘batranul’ Android 6.0 Marshmallow
  • spatele din sticla este magnet de amprente si praf
  • scanner-ul de amprente nu poate bloca smartphone-ul
  • Pret piperat

Smartphone-ul Philips Xenium X818 ne-a fost furnizat pentru review de catre noul nostru partener Philips Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).