Uite Panasonic RZ-S300W review romana si pareri personale. Celebram sosirea mult ravnitului weekend cu un articol special (era culmea sa fie altfel 🙂 ). In ultima saptamana am avut pe masa de testare niste casti Panasonic wireless de tip in-ear iar astazi vrem sa va prezentam pe larg impresiile noastre despre ele.

Este vorba despre modelul RZ-S300W, casti premium accesorizate cu Bluetooth, protectie la apa, senzor touch, aspect elegant, performante audio bune etc. Hmmm… Noi suntem increzatori ca am reusit sa va starnim interesul 🙂 Haideti sa incheiem partea introductiva si sa trecem la fapte. Va dorim sa aveti parte de o lectura placuta si captivanta 🙂

Panasonic RZ-S300W review romana

Panasonic RZ-S300W review romana – DESIGN

Panasonic RZ-S300W review romana

Ca si design, castile ne-au lasat o impresie pozitiva gratie aspectului elegant si gratie constructiei solide. Ele sunt confectionate dintr-un plastic durabil si placut la atingere.

In partea din fata gasim un inel din plastic vopsit in culoare argintie. Pe inel in partea care urca usor pe casca gasim o scobitura in care este inclus LED-ul ce indica functionarea. Cealalta scobitura gazduieste microfonul. Plasticul negru circular din partea frontala a ambelor casti incorporeaza senzor touch.

Panasonic RZ-S300W review romana

Carcasa este dintr-un plastic negru care ofera la atingere un feeling de soliditate.

Panasonic RZ-S300W review romana

Pe fiecare casca este inscriptionat logo-ul Panasonic.

Panasonic RZ-S300W review romana

Fiecare casca poseda inscriptie (L, R – stanga, dreapta). Deasupra acestor inscriptii gasim conectorii pentru incarcare. Cauciucul care imbraca fiecare casca este unul de buna calitate.

Panasonic RZ-S300W review romana

Dock-ul sau standul de incarcare arata destul de bine si este pus laolalta dintr-un plastic negru semi-mat. Plasticul este de calitate decenta, insa noi am fi dorit ceva cu o idee mai premium. Va precizam ca la manevrare, plasticul nu retine urmele de amprente.

Panasonic RZ-S300W review romana

Pacat ca in partea de jos nu exista mici pad-uri de cauciuc pentru pozitionarea dock-ului pe suprafete lucioase sau pe mobilier scump.

Panasonic RZ-S300W review romana

In partea din spate a dock-ului este pozitionat portul USB C.

Panasonic RZ-S300W review romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Panasonic RZ-S300W review romana

Castile vin ambalate intr-o cutie solida in care sunt incluse urmatoarele accesorii – cablu USB C, manuale de utilizare si 4 rezerve din cauciuc.

Panasonic RZ-S300W review romana

Va precizam ca partea cauciucata este usor de inlocuit.

Panasonic RZ-S300W review romana

Panasonic RZ-S300W review romana – SETARE SI INTERFATA SOFTWARE (aplicatia Panasonic Audio Connect)

 

Demaram acest capitol al review-ului prin a spune ca procedura de setare a castilor este usor complicata (atunci cand o faci prima oara). Pe smartphone se instaleaza aplicatia Panasonic Audio Connect. Se porneste aplicatia.

Se scot ambele casti din standul de incarcare iar apoi se face touch continuu (timp de 7 secunde sau mai mult) pe unul dintre senzorii touch pana cand LED-ul de functionare de pe ambele casti se aprinde in albastru si rosu.

Daca asta nu merge (prima data noi nu am reusit imperecherea castilor cu telefonul prin acea metoda), se scoate doar o casca din standul de incarcare si se face touch continuu pe senzorul touch (timp de 7 secunde sau mai mult) pana cand LED-ul de functionare se aprinde in rosu si albastru. De indata ce LED-urile se aprind in rosu si albastru, setarea castilor se face simplu si rapid.

Legat de setare, nu intelegem de ce este obligatorie bifarea ‘Pornire locatie’ si ‘Accesul la informatii despre locatie’ pe smartphone. Daca acestea nu sunt bifate, castile nu pot fi utilizate. Asta e complet aiurea.

# Panasonic RZ-S300W review romana

Panasonic RZ-S300W review romana

Aplicatia Panasonic Audio Connect are o interfata grafica destul de ok si ofera cateva functii interesante. In fereastra principala sus este afisat nivelul de incarcare al castilor.

Mai jos gasim functia Ambient Sound Control (care odata activata, iti permite sa percepi destul de clar zgomotele de afara) si functia Sound Enhancement, care ofera acces la setari audio precum bass, voce clara si egalizator.

# Panasonic RZ-S300W review romana – Va informam ca ne-am jucat destul de mult cu setarile audio iar ele chiar au efect asupra auditiei.

Functia de Bass Enhancer accentueaza usor basul, functia de Clear Voice scoate in evienta vocile si dialogurile iar egalizatorul este util pentru ajustarea sunetului dupa bunul plac. Nu-i rau 🙂

In sectiunea focusata pe setari, se poate opri LED-ul care indica functionarea castilor, se poate seta durata de timp dupa care castile sa se opreasca automat, se poate alege intre 3 asistenti vocali (Google Assistant, Amazon Alexa si Apple Siri) pentru utilizare cu castile, se poate alege optiunea de Find headphones (castile emit un sunet care ajuta la gasirea lor) etc.

Panasonic RZ-S300W review romana – UTILIZARE SI PERFORMANTE AUDIO

Panasonic RZ-S300W review romana

Demaram acest punct al review-ului prin a va spune ca perechea de casti se fixeaza bine in urechi si sunt comode la purtat/utilizare. In timp ce alergi sau te deplasezi normal nu trebuie sa-ti faci griji ca acestea pot sa cada.

Datorita protectiei IPX4, castile pot incasa fara probleme apa sau stropiri cu apa (transpiratie, averse de ploaie etc). Asta este un plus evident 🙂

Functionarea castilor este indicata de catre un LED albastru, care palpaie. Cand castile au un nivel scazut de energie, LED-ul se transforma in rosu. Va mentionam ca LED-ul poate fi dezactivat din setari.

# Panasonic RZ-S300W review romana

Inainte de a va prezenta parerile noastre despre cum performeaza castile, vrem sa va mentionam cateva detalii tehnice. Panasonic RZ-S300W poseda urmatoarele:

# Conectivitate Bluetooth 5.0 si senzor touch de control

# Difuzoare de 6mm si magnet tip Neodimium

# Banda de frecventa 20Hz – 20kHz

# Microfoane MEMS pentru suprimarea zgomotelor din exterior

# Compatibilitate cu asistentii vocali Siri, Google Assistant si Amazon Alexa

# Functionare la distanta de pana la 10 metri de device-ul la care castile sunt conectate

Facem pasul catre ceva cu mult mai interesant si va mentionam ca per total, castile performeaza bine. Calitatea audio din timpul convorbirilor si din timpul sesiunilor de ascultat muzica este una buna. In timpul convorbirilor, vocile se aud clar iar volumul este unul puternic.

Va mentionam ca zgomotul exterior este foarte bine filtrat (daca se poate spune asa) de catre casti. Odata ce acestea sunt fixate bine in urechi, esti practic in lumea ta 🙂

Nu se mai aude aproape nimic iar asta este excelent daca te afli intr-un spatiu zgomotos si aglomerat. Insa, daca doresti sa auzi si zgomotele de afara, ai la dispozitie functia ‘Ambient Sound Control’ (disponibila in aplicatia Panasonic Sound Control instalata pe smartphone/tableta).

# Panasonic RZ-S300W review romana

Cu functia Ambient Sound Control activata, zgomotele din exterior sunt percepute bine si subtil. Ne place faptul ca exista un balans echilibrat intre volumul sunetului emis de casti si zgomotele care sunt percepute gratie functiei ‘Ambient Sound Control’. Functia in sine este foarte utila atunci cand traversezi strada, o trecere de pietoni, cand te afli la cursuri etc.

Prima data cand am inceput sa ascultam muzica, oricat de tare am dat castile din telefon si aplicatie, volumul era decent pentru domiciliu, insa slabut pentru spatii exterioare aglomerate si zgomotoase.

Dupa ce ne-am uitat cu atentie peste manualul de utilizare, am descoperit ca volumul poate fi urcat prin atingerea rapida de 3 ori pe senzorul touch de pe casca stanga marcata cu L (pentru scaderea volumului se atinge rapid de 2 ori senzorul de pe casca stanga) . Mai multe detalii despre senzorii touch ve-ti descoperi in cateva clipe.

Odata ce ne-am lamurit cum se ajusteaza volumul, experienta audio a devenit una satisfacatoare. Banda de volum disponibila este generoasa (spre foarte generoasa). Va mentionam ca la volum maxim (ceea ce este prea mult pentru urechile noastre), in piesele cu mult bass castile incep sa distorsioneze.

In ceea ce priveste calitatea audio atunci cand se asculta muzica, castile emit un sunet placut (basul este bine redat, sunetul este clar).

# Panasonic RZ-S300W review romana

Apropo de senzorul touch, el este incorporat pe ambele casti in partea frontala (pe plasticul negru sub forma de cerc). In afara de volum, prin atingerea zonei touch se pot performa diverse operatiuni. Din punctul nostru de vedere, una dintre cele mai utile este legata de music playback.

Daca senzorul este atins o data, muzica care ruleaza este pauzata. Daca senzorul este atins din nou, muzica isi da drumul. Va mentionam ca functia de pauza/play merge chiar si atunci cand te uiti la clipuri video pe YouTube. In cazul pauza/play, nu conteaza daca senzorul este atins pe casca dreapta sau stanga.

Alte gesturi suportate de senzorul touch sunt urcarea volumului (touch rapid de 3 ori pe senzorul de pe casca stanga), scaderea volumului (touch rapid de 2 ori pe casca stanga), raspuns la apel (touch o data), activarea functiei ‘Ambient Sound Control’ (touch indelungat) etc. Gesturile sunt destul de bine implementate, insa dureaza un pic pana te obisnuiesti cu ele.

Legat de pozitionarea frontala a senzorului touch, la inceput o sa ai parte de multe apasari accidentale. Insa, odata ce te-ai obisnuit cu castile, din instinct o sa prinzi de marginea argintie astfel incat touch-ul sa nu fie perceput.

Aaaa… si inca o chestie. Pe timpul testarii noi nu am intampinat probleme cu conexiunea. In timpul auditiei sau a convorbirilor nu apar intreruperi sau pierderi de semnal. Excelent 🙂

Panasonic RZ-S300W review romana – INCARCARE SI AUTONOMIE

Dock-ul in care sunt stocate si incarcate castile are la randul sau un acumulator (nu se stie cati mAh are) care este alimentat complet in aproximativ 90 de minute. Cand dock-ul este pus la incarcat, acest aspect este indicat de catre un LED alb care palpaie.

Panasonic RZ-S300W review romana

Cand dock-ul este inchis, LED-urile pentru incarcare nu dispar.

Panasonic RZ-S300W review romana

Incarcarea completa a dock-ului este semnalata de catre aprinderea celor 3 LED-uri albe. Va mentionam ca dock-ul sau statia de incarcare permite cel putin 4-5 incarcari complete ale castilor.

# Panasonic RZ-S300W review romana – Pe partea de autonomie, castile se descurca bine. Din masuratorile facute de noi, autonomia in cazul rulajului continuu de fisiere audio FLAC este de aproximativ 6 ore.

Apoi, am testat autonomia si prin rulajul de radio online (calitate 128kpbs). Castile au ramas fara energie dupa aproximativ 8 ore, ceea ce nu este rau deloc 🙂

In ceea ce priveste alimentarea castilor, incarcarea 0-100 procente se face in cam 35-40 minute, ceea ce este in regula. Va precizam ca atunci cand castile sunt descarcate, LED-ul albastru care indica functionarea se face rosu.

CONCLUZIE

Panasonic RZ-S300W review romana

Panasonic RZ-S300W sunt niste casti wireless reusite. Sunetul emis este de calitate (bass suficient, claritate, volum puternic), suprimarea zgomotului ambiental este buna (spre foarte buna) iar autonomia este una multumitoare. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt niste atuuri care nu pot fi ignorate la niste casti de acest gen.

Exista mici aspecte mai putin reusite (listate la CONTRA), insa noi credem ca acestea pot fi trecute cu vederea. Ce nu poate fi trecut cu vederea este pretul piperat de 600 lei (pe Altex, eMAG).

PRO

  • Design elegant si constructie solida; certificare IPX4 (durabilitate la apa)
  • Calitate audio buna (volum generos, bass suficient, claritate)
  • Convorbirile se aud bine
  • Castile suprimeaza excelent zgomotul exterior
  • Functia Ambient Sound Control
  • Conexiune stabila
  • Incarcare destul de rapida si autonomie buna
  • Senzorul touch si gesturile sunt destul de bine implementate
  • Sunt comode la purtat/utilizare
  • Castile au LED care indica functionarea, cand sunt la incarcat si cand au putina baterie ramasa
  • Aplicatia Panasonic Sound Connect este usor de utilizat; pune la indemana cateva functii interesante/utile

CONTRA

  • Standul de incarcare nu are constructie si aspect premium
  • Setarea castilor este usor complicata
  • Castile nu pot fi conectate fara activarea locatiei pe telefon/tableta
  • Pana te obisnuiesti cu pozitionarea frontala a senzorului touch, o sa ai parte de multe apasari accidentale
  • Pret piperat

Am avut ocazia sa va aducem Panasonic RZ-S300W review romana gratie noului nostru partener Panasonic Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).