Uite Motorola Moto G9 Play review in romana si opinii personale. Astazi avem ceva cool pentru voi 🙂 In ultima perioada am butonat intens terminalul de buget Moto G9 Play al celor de la Motorola.

Azi am hotarat ‘sa punem pe hartie’ toate gandurile si impresiile cu care noi am ramas de pe urma testarii/butonarii terminalului Motorola.

Ca de obicei apelam la tactica/procedura de teasing si va spunem ca telefonul are o baterie potenta, performante bune in gaming, un aspect elegant, conectivitate bine pusa la punct si…. ne oprim aici 🙂

Incheiem cu partea introductiva si trecem la treaba. Va dorim sa aveti parte de o lectura placuta/relaxanta 🙂

Motorola Moto G9 Play review in romana

Motorola Moto G9 Play review in romana – DESIGN

Motorola Moto G9 Play review in romana

Avem de-a face cu un telefon dotat cu design elegant, coloristica atractiva (nuanta de verde) si constructie solida din plastic. Finisajele sunt de tip glossy iar ele retin urmele de amprente si praf. Ce surpriza 🙂

Plasticul nu lasa impresia de ieftin iar asta este important intr-un telefon de buget. Spatele glossy are o aderenta destul de ok in palma utilizatorului. Cu toate acestea, noi recomandam ca telefonul sa fie purtat cu husa oferita in dotarea standard.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Va precizam ca device-ul poate face fata la stropiri cu apa. Cand am facut poze telefonului, ne-a prins un pic ploaia si fara sa vrem am testat durabilitatea la stropiri cu apa. Va anuntam ca telefonul a trecut acest test cu brio 🙂

Pe spatele glossy al terminalului gasim incorporate in partea de sus camera principala tripla si scanner-ul de amprente. Apropo de senzorul pentru amprente, el poate fi configurat rapid iar deblocarea in sine este una bine pusa la punct (senzorul este precis si suficient de rapid).

Nu parasim partea focusata pe deblocare fara a preciza ca telefonul poseda si functie pentru deblocare faciala. Ea este interesant implementata. Practic se ridica telefonul, ecranul este activat iar face unlock-ul intra in actiune 🙂

Motorola Moto G9 Play review in romana

Va mentionam ca acea procedura poate fi configurata in meniul face unlock din setarile terminalului. Deblocarea faciala functioneaza bine in conditii de luminozitate buna. In conditii de lumina slaba, face unlock-ul uneori da rateuri iar pe intuneric, deblocarea faciala nu merge.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Ne indreptam atentia catre partea frontala iar aici gasim un ecran inalt dotat cu diagonala de 6,5 inci si format 20:9.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Va precizam ca telefonul este relativ usor de manevrat/butonat cu o singura mana.

Motorola Moto G9 Play review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Motorola Moto G9 Play review in romana

In partea de sus a ecranului gasim un notch in forma de V si difuzorul pentru apeluri. Ne-am angajat in cateva convorbiri iar calitatea audio este una buna.

Pe margini de jur imprejur, display-ul este inconjurat de o dunga neagra din plastic.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Spatele glossy este usor curbat inspre partile laterale. Spatele usor curbat si rama de pe margini sunt delimitate de o dunga subtire.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Pe marginea din partea de sus gasim incorporate jack-ul 3.5mm si un microfon. Din acest unghi putem observa ca sistemul tri-camera nu iese mult in afara corpului din plastic.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Motorola Moto G9 Play review in romana

Pe dunga din partea de jos sunt insirate urmatoarele elemente: difuzor audio, port USB C si un alt microfon. Apropo de difuzor, el are un volum destul de puternic iar calitatea audio este decenta pentru un terminal de buget. Va precizam ca la volum maxim, difuzorul distorsioneaza usor.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Pe marginea dreapta sunt aliniate (de sus in jos) butonul Google Assistant, tasta de reglare a volumului si butonul de pornire/oprire.

La prima vedere pare ca cele 3 butoane sunt prea apropiate unele de celalalte si exista sansa ca sa le incurci. Insa, va asiguram cu nu este asa. Layout-ul tastelor este invatat rapid iar dupa ce te obisnuiesti cu ele, pozitionarea lor ti se pare chiar la indemana.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Pe marginea stanga in partea de sus sade slotul Dual SIM Hybrid.

Motorola Moto G9 Play review in romana – GALERIE FOTO

Motorola Moto G9 Play review in romana – DISPLAY

Motorola Moto G9 Play review in romana

Prima data va invitam sa aruncati o privire peste caracteristicile ecranului.

FISA TEHNICA

# Panou IPS LCD 6.5 inci

# Format 20:9 si rezolutie HD+ (1600×720 pixeli)

# 269PPI densitate pixeli si raport ecran/corp de 82 procente

# Notch in forma de V

# Refresh standard de 60Hz

Motorola Moto G9 Play review in romana

Datorita combinatiei de diagonala 6.5 inci + panou HD+, afisajul nu rupe gura targului in ceea ce priveste calitatea imaginii. Insa, pentru un telefon care poate fi gasit online pentru 600 lei, noi consideram ca display-ul este unul perfect decent.

Culorile arata placut, imaginea este suficient de clara, raspunsul ecranului la atingeri este unul bun iar afisajul se descurca rezonabil la afisarea nuantelor de negru (negrul arata binisor cu sistemul de operare setat pe dark mode).

Ca si design, ecranul poseda pe laterale si in partea de sus margini negre slim. Marginea neagra de jos este o idee mai groasa.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Notch-ul in forma de V este unul de dimensiune destul de redusa, ceea ce este un plus 🙂

Motorola Moto G9 Play review in romana

Motorola Moto G9 Play review in romana

Felul in care se interactioneaza cu notificarile este unul placut si intuitiv.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Luminozitatea ecranului in lumina de afara este decenta. In ceea ce priveste luminozitatea display-ului in bataia directa a soarelui, noi nu am reusit sa testam acest aspect (am prins vreme inchisa pe timpul testarii). Cu toate acestea, noi nu credem ca afisajul se descurca prea grozav ca si lizibilitate in bataia unui soare de vara puternic.

Motorola Moto G9 Play review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Motorola Moto G9 Play review in romana

Smartphone-ul poseda un propulsor compus din componente mid-range destul de performante.

FISA TEHNICA

# Chipset Snapdragon 662

# Procesor grafic Adreno 610

# 4GB de RAM (configuratie dual channel)

# 64GB de stocare interna (tip eMMC 5.1)

O SCURTA OBSERVATIE

Propulsorul Snapdragon 662 are performante similare cu ale motorizarii Snapdragon 665. Nu putem rata ocazia ivita si va precizam ca noi am avut la review doua terminale Motorola accesorizate cu chipset-ul SD665. Este vorba despre Moto G8 Power si smartphone-ul cu stylus incorporat Motorola Moto G Pro.

Motorola Moto G9 Play review in romana – PERFORMANTA

Telefonul se misca multumitor de repede in utilizarea de zi cu zi (mesaje, apeluri, web browsing, multitasking, camera, youtube, download si instalare aplicatii etc).

GAMING

In ceea ce priveste gaming-ul, situatia se prezinta interesant. Smartphone-ul Moto G Pro testat de noi recent dispune de combo-ul chipset SD665 + ecran FHD+.

Datorita ecranului 1080p, in gaming, procesorul grafic Adreno 610 de pe terminalul Moto G Pro este un pic suprautilizat si nu poate rula cursiv jocuri cu cerinte hardware mari precum Asphalt 9.

Cu smartphone-ul Moto G9 Play situatia este diferita. Datorita display-ului HD+, stresul asupra procesorului grafic Adreno 610 este mai mic. Datorita acestui aspect, jocurile pretentioase ca si cerinte hardware sunt jucabile.

Noi am testat acelasi Asphalt 9 iar cu jocul setat la detalii grafice ‘DEFAULT’, numarul de fps-uri este bun iar experienta de gaming este una placuta. Excelent 🙂

Telefonul nu duce lipsa de aplicatia Moto Gametime, care porneste automat atunci cand un joc este lansat. Aplicatia iti permite sa faci capturi de ecran, sa blochezi apeluri si notificari pentru a te bucura de un gaming continuu si fara intreruperi etc.

Motorola Moto G9 Play review in romana – TESTE SINTETICE

ANTUTU

GEEKBENCH

ANDROBENCH

SPEEDTEST

DEVCHECK

Motorola Moto G9 Play review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Terminalul functioneaza cu sistemul de operare Android 10 iar in buna traditie Motorola, avem o versiune de Android curata (fara bloatware) si foarte apropiata de stock.

Experienta stock Android este personalizata si imbunatatita cu binecunoscutele Moto Actions (peek display, attentive display, screenshot cu trei degete, lanterna rapida, deblocare ecran prin ridicare telefon si initializare functie face unlock etc).

Pe partea de interfata grafica, o aditie binevenita este functia ‘Styles’. Ea iti permite sa personalizezi simplu si rapid aspecte precum font, culoarea icoanelor din meniul cu notificari, forma icoanelor din meniul Home etc.

Interfata si sistemul de operare ruleaza destul de fluent/cursiv iar optimizarea este una buna (pe timpul testului nu am avut de-a face cu bug-uri/crash-uri).

Aaaa… si inca o chestie. In setarile de sunet ale device-ului este prezenta functia ‘Multi-volume’. Ea iti permite sa ajustezi volumul per aplicatie media (player audio, youtube etc), ceea ce este o chestie utila 🙂 Va precizam ca noi ne-am intersectat prima oara cu functia ‘Multi-volume’ atunci cand am testat excelentul smartphone Motorola Moto G9 Plus.

Noi va invitam cu multa caldura sa descoperiti in capturile de ecran de mai jos cum arata interfata si care sunt cele mai cool functii/setari ale lui Moto G9 Play. Sa aveti o vizionare placuta 🙂

INTERFATA

SETARI

Motorola Moto G9 Play review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

SPECIFICATII PENTRU CAMERA

# Senzori – 48MP (quad pixel, F1.7) + 2MP (adancime/bokeh, F2.4) + 2MP (macro, F2.4)

# Functii/dotari – focalizare PDAF, mod portret, mod macro, mod night vision, mod panorama, filtre live, HDR, flash LED, timer, fotografii active, mod manual, fotografiere RAW, functie Google Lens, tehnologie AI (detectie zambet, smart composition, shot optimization), video 1080p 60fps, video 1080p 30fps cu stabilizare, video macro 720p 30fps etc

Pornim cu partea de pareri si impresii despre sistemul tri-camera prin a va mentiona cum se comporta el atunci cand este setat in modul foto standard. Spargem gheata si va precizam ca din toate modurile foto disponibile, cel standard este cel mai bine optimizat si cel mai bine pus la punct ca si calitate poze.

Noi am facut destul de multe fotografii si va putem spune ca ceea ce rezulta sunt niste imaginii de calitate surprinzator de buna (pe timp de zi in conditii favorabile de luminozitate).

Avem culori naturale si frumos scoase in evidenta gratie HDR-ului, claritate si rezolutie multumitoare si un nivel destul de generos de detaliu. Despre viteza de focalizare va informam ca este un buna iar captura foto este efectuata destul de repede.

Tinem sa va mentionam ca senzorul de 48MP poseda tehnologie quad pixel iar datorita acestui aspect, fotografiile au rezolutia efectiva de 12-megapixeli.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Mergem mai departe si va precizam ca sistemul tri-camera nu poseda senzor foto ultra-wide, in speta mod foto ultra-wide. Ca sa fim sinceri, asta pe noi nu ne deranjeaza.

Daca un telefon de buget are camera ultra-wide, de obicei acel senzor este punctul slab al sistemului quad sau tri-camera. Decat un senzor ultra-wide cu performante slabe, mai bine deloc. Cel putin asa credem noi. In regula.

Si acum haideti sa facem pasul catre modul foto night vision. Din pacate, acest mod foto dezamageste. De cele mai multe ori, fotografiile realizate sunt blurate sau usor blurate. Apoi, calitatea imaginii este asa si asa. Pozele au tenta de galbui iar culorile arata rezonabil, insa nimic mai mult.

Ca si parti bune, viteza de captura + procesare in modul night vision este ok (dureaza cateva secunde pana cand fotografia este finalizata). Va precizam ca in poze zgomotul este prezent, insa nu exagerat.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Acum haideti sa facem pasul spre modul foto portret. Ne pare bine sa va informam ca telefonul poate realiza niste fotografii bokeh reusite (uneori spre foarte reusite).

Pozele sunt frumos colorate, obiectul pe care s-a focalizat este bine scos in evidenta iar fundalul blurat arata bine (nivelul de blur din background este ajustabil).

Parasim modul potret si ne indreptam atentia catre cel macro. El nu este la fel de bine optimizat ca cel portret. Focalizarea este lenta si instabila. Ce inseamna ca e ‘instabila’ ?

Senzorul are momente cand focalizeaza, defocalizeaza, focalizeaza din nou, defocalizeaza din nou…. Asta se cam repeta si poate fi usor enervant. Cand focusul devine stabil si se apasa butonul de captura foto, ceea ce rezulta sunt niste fotografii macro de calitate decenta.

Si acum este momentul sa aruncam o scurta privire peste modul foto panorama. Va anuntam ca telefonul capteaza usor si destul de rapid niste panorame largi, detaliate si destul de bogate in detaliu.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Pe partea de filmare, camera terminalului se descurca decent. Device-ul poate filma in maxim 1080p 60fps. Va precizam ca daca se comuta pe filmare 1080p 30fps, este disponibila functia de stabilizare. Si acum haideti sa o luam treptat.

Captura video 1080p 60fps este una de calitate ok, insa in lipsa stabilizarii, imaginea joaca si tremura destul de tare. Filmarea 1080p 30fps cu stabilizare se prezinta bine in ceea ce priveste stabilitatea imaginii.

Insa, ce am remarcat este ca imaginea scade in calitate (in comparatie cu 1080p 60fps). Am testat si filmarea pe timp de noapte (1080p 60fps) iar calitatea video este una decenta. Mentionam ca lipseste screen tearing-ul, ceea este un plus.

Va precizam ca atunci cand se filmeaza in dreptul unor surse de lumina, isi face aparitia efectul de stroboscop. Lumina emisa de lampile stradale clipoceste (daca se poate spune asa). In cazul filmarii 1080p 30fps cu stabilizare pe timp de noapte, screen tearing-ul isi face aparitia iar efectul de stroboscop parca este ceva mai intens.

In randurile de mai jos gasiti o galerie foto cuprinzatoare si cateva clipuri video. Va dorim vizionare placuta 🙂

Motorola Moto G9 Play review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

Motorola Moto G9 Play review in romana

SPECIFICATII PENTRU CAMERA SELFIE

# Senzor 8-megapixeli, mod portret, filtre live, selfie in grup, HDR, display flash, infrumusetare, timer, fotografii active, mod manual, video 1080p 30fps etc

Pe timp de zi in diverse conditii de luminozitate, camera secundara are un comportament bun. Selfie-urile arata placut (detaliu bun, rezolutie ok, culori naturale). Captura selfie este realizata repede iar dupa ce se face touch pentru vizualizare poza, dureaza putin pana cand imaginea este procesata.

INTERFATA CAMERA FOTO

Motorola Moto G9 Play review in romana – GALERIE FOTO

MOD STANDARD

MOD NIGHT VISION

MOD PORTRET

MOD MACRO

MOD PANORAMA

FILMARI

Motorola Moto G9 Play review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE

Motorola Moto G9 Play review in romana

In corpul terminalului (are 9.2mm in grosime) este incorporata o baterie performanta care dispune de 5000mAh si tehnologie fast charging cu putere 15W.

Motorola Moto G9 Play review in romana

Va informam ca incarcatorul din dotare este unul capabil de maxim 20W. Haideti sa vedem daca asta are un impact asupra timpilor de incarcare.

# 1% – 50% in 47 minute

# 50% – 100% in 1 ora si 34 minute

# Incarcare full in 2 ore si 21 minute

O SCURTA OBSERVATIE

Ca sa fim sinceri, aveam asteptari mai mari din partea incarcatorului 20W. Conform timpilor obtinuti, pare ca incarcarea este realizata la 15W. De altfel, pe site-ul oficial se mentioneaza ca telefonul dispune de incarcare rapida la 15W.

Per total, pentru o baterie de 5000mAh, timpii de incarcare sunt in regula.

Si acum haideti sa aruncam o privire peste autonomie. Ne pare bine sa va anuntam ca autonomia este una excelenta (fara nici o exagerare). Cu smartphone-ul incarcat full, dupa 12 ore de utilizare intensa si continua, din baterie au mai ramas 9 procente.

Motorola Moto G9 Play review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Motorola Moto G9 Play review in romana

Facem trecerea spre sectorul de conectivitate si va precizam ca smartphone-ul este bine pus la punct. Suntem intampinati de urmatoarele dotari:

# Port USB C, Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 ac, WiFi Hotspot, WiFi Direct 4G LTE

# Slot Dual SIM Hybrid, MicroSD (max 512GB), jack 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS/Galileo

# Senzori – proximitate, accelerometru, lumina ambientala, giroscop, gravitatie, pedometru

Motorola Moto G9 Play review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Terminalul vine ambalat intr-o cutie solida in care sunt incluse urmatoarele accesorii: incarcator 20W, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM, documentatie si husa.

Apropo de husa, avem de-a face cu una de calitate. Husa este usor de montat si asigura o buna protectie partii din spate si marginilor.

Motorola Moto G9 Play review in romana – CONCLUZIE SI PRET

Motorola Moto G9 Play review in romana

Si iata-ne ajunsi la finalul acestui review. Ca sa fim sinceri, este destul de usor sa ajungem la o concluzie precisa legat de terminalul Moto G9 Play. Telefonul este unul reusit. El ofera un atractiv raport pret/dotari iar asta este foarte important intr-un smartphone de buget.

Punctele forte ale acestui terminal sunt bateria, performantele bune atinse in gaming, aspectul elegant si pozele captate de camera principala in modul standard. Restul de dotari (ecran, camera selfie, conectivitate etc) sunt perfect decente pentru un astfel de device.

Apropo de pret, telefonul este disponibil online (Altex) pentru suma de 600 lei. Nu-i rau 🙂

PRO

  • Aspect elegant si constructie solida; durabilitate la stropiri cu apa
  • Display bun cu format 20:9
  • Configuratie suficient de potenta: SD662, 4GB RAM, 64GB ROM; chipset-ul SD662 se descurca bine in gaming
  • Baterie de 5000mAh cu autonomie excelenta
  • Sistem de operare Android 10 bine optimizat (foarte apropiat de stock)
  • Camera tripla destul de potenta; pozele realizate in modurile standard sau portret arata bine (spre foarte bine)
  • Camera selfie are un comportament bun
  • Scanner de amprente rapid si precis; face unlock-ul este rapid in conditii de lumina buna
  • Conectivitate bine pusa la punct – NFC, USB C, MicroSD, Dual SIM, jack 3.5mm etc
  • Husa de calitate in dotarea standard
  • Pret bun

CONTRA

  • Modul foto Night Vision (pozare pe timp de noapte) este slab optimizat
  • Senzorul macro are functie de focalizare lenta si instabila
  • Incarcarea putea fi ceva mai rapida

Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G9 Play review in romana gratie partenerului nostru Motorola Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).