Motorola Moto G85 5G review in romana – DISPLAY

Motorola Moto G85 5G review in romana
Ca de obicei, ne facem debutul in acest punct/segment al review-ului cu partea de caracteristici display. Va ‘avertizam’ ca dansele sunt excelente 🙂

FISA TEHNICA

# Panou OLED Endless Edge curbat, diagonala 6.67 inci

# Rezolutie 2400×1080 pixeli si 395PPI

# Refresh max 120Hz si rata touch sampling 240Hz

# Culori pe 10 bit si spectru culoare DCI-P3

# Luminozitate max de 1600 niti

# Certificare SGS (low blue light, low image blur)

# Format 20:9

# Raport ecran/corp de 92.70%

# Protectie Gorilla Glass 5

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Va mentionam ca noul Motorola G85 este primul terminal din seria Moto G care dispune de display curbat. Generatiile precedente Motorola Moto G84 5G (review) si Motorola Moto G82 5G (ambele testate de noi) dispun de panouri OLED cu suprafata plata.

Faptul ca Motorola a decis sa echipeze proaspatul Moto G85 cu ecran OLED curbat este semn clar ca producatorul vrea sa ‘impinga’ seria Moto G spre segmentul de premium. Noi nu avem nimic impotriva acestui aspect 🙂 Asteptam cu nerabdare viitoarele modele pentru a descoperi ce fel de surprize (din zona premium) are producatorul pentru utilizatori 🙂

Motorola Moto G85 5G review in romana
Display-ul ‘montat’ pe device este foarte bun (nu exageram deloc cand spunem asta). Dansul se comporta excelent la diverse aspecte: este luminos, are culori vii/intense, negrul redat arata superb, imaginea este una clara, diagonala generoasa (6.67 inci) + design-ul curbat este un ‘combo’ care provoaca satisfactie la utilizare, partea de touch este bine optimizata/implementata (raspuns prompt la atingeri) iar imaginea este una cursiva/fluenta (gratie refresh-ului 120Hz).

Ce ar mai fi de spus despre ecran ? Unghiurile de vizualizare sunt bune iar lizibilitatea in bataia directa a soarelui este buna (mai multe detalii despre acest aspect o sa descoperiti in cateva clipe).

Motorola Moto G85 5G review in romana

Motorola Moto G85 5G review in romana

Ca si design, observam ca in partile de sus si jos, ecranul etaleaza niste margini negre inguste.

Revenim la partea de lizibilitate display. In bataia directa a soarelui, chiar si pe fundal inchis, ecranul are lizibilitate buna. In ceea ce priveste utilizarea in lumina de afara, display-ul se vede excelent 🙂

Haideti sa ne intoarcem la partea de design. Display-ul poseda margini laterale curbate destul de pronuntat.

Acum va invitam sa admiram un pic mai de sus marginile curbate ale display-ului. Noi suntem de parere ca acest tip de design a fost, este si va fi intodeauna foarte, foarte cool 🙂

Motorola Moto G85 5G review in romana

Continuam cu partea de design display si va invitam sa aruncam o privire mai de aproape peste zonele de sus si jos ale ecranului.

In cazul afisarii unei imagini deschise (nuanta de alb) pe marginile curbate, la o privire de aproape cu display-ul inclinat, ecranul isi schimba usor nuanta (devine un pic mai deschis). Mentionam ca acest aspect nu este sesizabil cand display-ul este tinut/utilizat in pozitie normala.

In ceea ce priveste raspunsul la atingeri al zonelor curbate, noi nu am intampinat probleme (inregistrare touch accidental si/sau sensibilitate la atingeri) cu acest aspect.

Marginile curbate + formatul deja clasic tip 20:9 asigura la navigare pe net/scrolling de continut o experienta foarte placuta.

Notch-ul/perforatia sus de pe mijloc este de dimensiuni redusa.


Functia pentru luminozitate automata/adaptiva lucreaza/opereaza fix asa cum trebuie (ajustare fina si rapida).

Motorola Moto G85 5G review in romana

Modul dark implementat de Motorola este excelent (odihnitor pentru ochi, negru foarte inchis/profund).

In sectiunea culori a ecranului, gasim cateva optiuni interesante/utile.


In setari este prezenta optiunea pentru ajustare marime font si interfata.

Si uite ca am ajuns in sectiunea de refresh a display-ului. Aici ne sunt puse la dispozitie 3 optiuni: auto (refresh-ul este ajustat in functie de utilizare; atinge un max de 120Hz), 60Hz (refresh standard) sau 120Hz (refresh-ul este ‘blocat’ la valoare de 120Hz). Cu ecranul setat sa ruleze in modurile ‘Auto’ sau 120Hz, totul este cursiv/fluent si rapid.

Terminalul dispune de functie ‘Edge Lights’, care atunci cand intra apeluri, notificari etc, ilumineaza pentru cateva momente marginile curbate ale display-ului. Functia ofera cateva optiuni cool pentru personalizare.

Motorola Moto G85 5G review in romana

Mentionam ca efectul de iluminare al marginilor este cel mai vizibil in spatii inchise (lumina ambientala de intensitate redusa) sau pe timp de noapte.


Probabil ca ati sesizat tenta de galbui prezenta in imaginile captate. Datorita deficientelor de vedere pe care le avem, lumina galbuie afisata de catre functia ‘Night Light’ este de mare, mare ajutor (foarte odihnitoare pentru ochi).

Un alt aspect util integrat de Motorola este tehnologia ‘Flicker prevention’ (display-ul nu palpaie in conditii de luminozitate foarte redusa).

Producatorul a redenumit tehnologia ‘Ready For’ in ‘Smart Connect’. Functia pune la dispozitie diverse chestii utile – experienta Android tip desktop (in mod wireless), transfer fisiere (telefon – PC si viceversa), rulaj aplicatii Android pe desktop etc. Gratie functiei ‘Smart Connect’, conectarea smartphone-ului la TV, PC sau laptop se face rapid si usor.

Motorola Moto G85 5G review in romana

Display-ul poate fi activat printr-un simplu tap si/sau prin miscarea device-ului. Pe langa asta, nu absenteaza functia dublu tap (put display to sleep, jump to lock screen) pentru activare/blocare display.

Notificarile sunt afisate clar si elegant in fereastra lock screen. Aaa… sa nu uitam. Cu sistemul de operare Android 14, Motorola a inlocuit fereastra ‘Peek display’ cu meniul ‘Lock screen’ (daca se poate spune asa). Odata ce se face tap pentru activare ecran, meniul lock screen este activat partial (sunt afisate data, ora, notificarile, nivelul de incarcare al bateriei etc). Mentionam ca fereastra ‘Lock screen’ permite interactiunea cu notificarile primite.

Pentru navigare/utilizare device, putem alege intre gesturi (bine optimizate) sau clasicele butoane software (back, home, recent apps).

Pe terminal gasim inclusa functia ‘Sidebar’. Ea permite accesul rapid la aplicatiile de pe device.

Motorola Moto G85 5G review in romana

Adaugarea de aplicatii in fereastra ‘Sidebar’ se face simplu si rapid.

Aplicatiile accesate din fereastra ‘Sidebar’ sunt deschise sub forma de ferestre plutitoare.

Din meniul ‘Recents’ se poate capta screenshot, aplicatiile pot fi deschise sub forma de ferestre plutitoare etc.

Smartphone-ul ofera un sistem de gesturi bogat si bine pus la punct (screenshot cu 3 degete, lanterna rapida etc).

Tasta fizica de power poate fi setata pentru a porni Google assistant sau pentru a lansa meniul power (oprire, restart, blocare, apel de urgenta). Apoi, gratie functiei ‘Media controls’, cu ecranul blocat, tasta de volum poate fi utilizata pentru a controla player-ul audio (next, previous track).

Motorola Moto G85 5G review in romana

Configurarea scanner-ului de amprente (incorporat in display) se face usor si rapid. In ceea ce priveste partea de functionare (deblocare device), scanner-ul de amprente este precis si destul de rapid.

Aplicatiile de pe device pot fi grupate/aranjate sub forma de ‘App tray’ (sau app drawer) sau in mod ‘Open’ (toate aplicatiile pe ecranul/ecranele Home).

O chestie noua introdusa de Motorola este ‘Curated content’. Functia permite customizarea/personalizarea rapida si foarte convenabila a interfetei (font, teme, widgets, wallpapers etc).

Motorola Moto G85 5G review in romana

Din setari este nelipsita ‘bara’ pentru ajustare marime icoane aplicatii.

Functia ‘Swipe Acces’ (disponibila in setarile Home) permite afisarea prin swipe dreapta din ecranul Home a feed-ului Google news.

Motorola Moto G85 5G review in romana

O alta chestie noua si interesanta introdusa de Motorola este ‘Control center’. Optiunea pune la indemana 2 tipuri de panou control (atunci cand se face swipe down din partea de sus a ecranului) – classic style (comenzile rapide si notificarile sunt pozitionate in aceeasi fereastra) sau modern style (prin swipe in dreapta sus sunt accesate comenzile rapide si prin swipe in stanga sus este accesata pagina/fereastra cu notificari).

O alta noutate interesanta este posibilitatea de customizare/personalizare a ferestrei Lock screen (teme de ceas, scurtaturi/shortcuts, alegerea modului de afisare notificari etc).

Terminalul poseda certificare DRM Widevine L1. Asta permite rulajul in HD sau mai mult a continutului de pe Youtube si diverse platforme de filme (netflix, amazon prime, hbo, disney etc).

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).