Azi dorim sa va prezentam un smartphone foarte special. Este vorba despre flagship-ul Lenovo Moto Z. Smartphone-ul are specificatii hardware de top imbinate armonios cu un design foarte reusit si super-slim.

Terminalul masoara in grosime un impresionant 5.2 milimetri. In corpul subtire si zvelt regasim componente hardware puternice si un display de cea mai buna calitate.

‘Bolidul’ a fost testat impreuna cu 3 Moto Mods: JBL Soundboost Speaker (boxa de dimensiuni generoase), Hasselblad True Zoom (obiectiv foto) si Moto Insta Share Projector (proiector).

Lenovo Moto Z review – DESIGN

Smartphone-ul arata impecabil si se simte excelent in mana. Materialele folosite la constructia device-ului sunt de cea mai buna calitate. Partea din fata si cea din spate sunt din sticla, iar pe margine gasim o rama metalica subtire deosebit de solida.

Spatele device-ului imbina suprafata usor lucioasa cu doua insertii glossy de culoare neagra. In partea de sus este pozitionata camera foto principala iar jos avem pinii prin care se conecteaza Moto Mods.

Spatele telefonului arata excelent in bataia soarelui. Modulul camerei principale iese in afara si este inconjurat de o rama metalica.

Pe marginea dreapta gasim plasate butoanele de volum si pornire/oprire. Camera principala de 13-megapixeli este insotita de flash-ul LED dual. Sub camera, gasim inscriptionat logo-ul producatorului.

Zona frontala este acoperita cu sticla Corning Gorilla Glass 4 usor curbata inspre margini. Display-ul are margini slim iar sub acesta avem logo-ul ‘moto’ si un buton capacitiv care incorporeaza senzorul pentru amprente. Senzorul este usor de configurat si poate fi utilizat pentru a bloca si debloca smartphone-ul. Senzorul sade intre doua microfoane.

Desupra afisajului sunt expuse difuzorul audio si camera selfie de 5-megapixeli, care vine echipata cu flash LED. Difuzorul audio frontal este cam mic, insa reuseste sa scoata un sunet decent. Experienta audio in casti este insa la cel mai inalt nivel. Partea frontala dispune de insertii de culoare neagra pe laterale si in zonele de sus si jos.

Rama metalica se aliniaza perfect cu carcasa. Nu exista spatii intre metal si sticla. Telefonul este usor de manevrat in mana. Sticla nu este alunecoasa, avand o aderenta destul de buna.

ALTE DETALII DE DESIGN

Indiferent din ce parte este prins smartphone-ul, senzatia de soliditate nu dispare. Zona din spate semi-lucioasa reflecta usor lumina. Dezavantajul suprafetei glossy e ca retine usor amprente si pete.


Spatele poate fi ferit de eventualele amprente si zgarieturi prin acoperirea acestuia cu un capac magnetic care se monteaza usor si rapid. Partea de deasupra capacului este din material textil de culoare neagra. Capacul a venit inclus in pachetul produsului.

Pe marginea metalica de jos este plasat portul USB tip C. Jack-ul audio de 3.5 mm lipseste de pe device. In pachet, Lenovo a inclus un adaptor USB tip C – jack 3.5mm.

Pe banda metalica de sus gasim slotul Dual SIM, o linie subtire de antena si un alt microfon. Din acest unghi se observa cel mai bine modulul camerei principale care iese destul de mult in afara.

Pe total, smartphone-ul are un aspect deosebit. Combinatia de sticla si metal ofera device-ului un aspect ‘business’. Telefonul se simte foarte solid in mana si este cu mult mai ‘slim’ decat un creion.

Va invitam sa priviti galeria de mai jos (51 de poze) in care puteti admira device-ul in toata splendoarea lui. (click pe imagine pentru a o mari)

Lenovo Moto Z review – GALERIE FOTO

Lenovo Moto Z review – ECRAN

Lenovo Moto Z are la bord un ecran superb de tip Super AMOLED dotat cu diagonala de 5.5-inch si rezolutie Quad HD, in speta 2560×1440 pixeli. Imaginea redata pe display este de cea mai buna calitate. Avem culori foarte vii, un negru inchis si patrunzator si luminozitate excelenta.

Utilizarea acestui display este o adevarata placere. Fie ca navighezi pe net, instalezi aplicatii, te uiti la poze etc, vei ramane de fiecare data placut surprins de cat de clara si viu colorata este imaginea. Afisajul Quad HD este ideal pentru filme, clipuri de pe YouTube in rezolutie 2K si gaming.

Ecranul livreaza o densitate de pixeli per inch cu valoarea impresionanta de 535 ppi. Ecranul raspunde prompt la comenzi si este acoperit cu sticla Corning Gorilla Glass 4 usor curbata inspre margini. Unghiurile de vizualizare sunt excelente iar afisajul se vede foarte bine in bataia directa a soarelui.

In spatii inchise, bara de luminozitate a display-ului trebuie doar putin ridicata pentru a atinge nivelul de ‘brightness’ dorit. Combinatia de 5.5-inch in diagonala si rezolutie de 2560×1440 pixeli este fara indoiala unul dintre aspectele forte ale acestui smartphone.

DOTARI HARDWARE

Aspectul impecabil al smartphone-ului Lenovo Moto Z se imbina de minune cu platforma hardware foarte puternica. Terminalul ascunde sub capota celebrul procesor quad-core pe 64-biti Qualcomm Snapdragon 820. Procesorul quad-core este tactat la frecventa de 1.82GHz.

Chip-ul Snapdragon 820 lucreaza in tandem cu 4GB de memorie RAM. Aceste componente ofera performante de top in gaming, teste sintetice si utilizarea de zi cu zi.

PERFORMANTA

Pentru a va face o idee legat de performantele de top ale device-ului, in timp ce se instalau in background diverse aplicatii de pe Google Play, faceam browsing pe net, in fundal rula aplicatia de radio online Tunein Radio si in background erau deschise cel putin 20 de aplicatii. Smartphone-ul a rulat tot timpul cursiv si nu a dat semne de oboseala.

Jocurile si programele sunt ‘depozitate’ pe memoria nativa de 32GB. Daca este nevoie de mai mult loc pentru stocare, va sta la indemana slotul MicroSD (compatibil cu 256GB).

Multitasking-ul este „floare la ureche”, instalarea de aplicatii de pe Google Play se face foarte rapid iar browsing-ul pe net este super cursiv si natural. Navigarea prin meniuri este fluenta iar programele instalate se deschid instant.

Pentru gaming, procesorul Snapdragon 820 apeleaza la placa video Adreno 530. Chip-ul video potent in combinatie cu procesorul rapid furnizeaza multe fps-uri chiar si in cele mai pretentioase jocuri precum Real Racing 3. Timpi de incarcare in jocuri sunt redusi.

Daca telefonul este „forjat” cu jocuri si alte aplicatii mari consumatoare de resurse, spatele device-ului se incalzeste, insa nu deranjant. La cat de subtire este telefonul, eu unul ma asteptam sa se incalzeasca mai tare.

TESTE SINTETICE

Lenovo Moto Z dispune de conectivitate WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band. Pentru testarea conexiunii WiFi, am apelat la populara aplicatie Speedtest.net.

Vitezele inregistrate de device impresioneaza. Pe conexiunea de 2.4GHz s-a obtinut rezultatul ‘neverosimil’ de aproape 90Mbps. Conexiunea mai rapida de 5GHz a scos putin peste 142Mbps.

In binecunoscutul program de testare AnTuTu, smartphone-ul s-a descurcat exemplar. Avem un scor de aproape 130.000 puncte. Acest punctaj pozitioneaza terminalul pe locul 24 in AnTuTu.

In prima fereastra a aplicatiei CPU-Z sau identificat urmatoarele date: procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996 de 1.82GHz si placa grafica Adreno 530.

In cea de-a doua fereastra CPU-Z gasim urmatoarele informatii: display de 5.46 inch cu rezolutie de 2560×1440 pixeli si 537 dpi, memorie RAM in cuantum la 3780MB si stocare interna de 23.63GB.

Terminalul incorporeaza slot Dual SIM si conectivitate 4G LTE Cat 9 450/50 Mbps (benzi 4G – 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600).

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Smartphone-ul dispune in acest moment de sistemul Android 7.0 Nougat. Telefonul a fost lansat cu versiunea de Android 6.0.1 Marshmallow. Sistemul Android vine in versiune stock, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv.

Pe langa faptul ca interfata software este fluenta, cursiva si fara urme sesizabile de lag, lipsesc aplicatiile de tip bloatware. Asta inseamna ca memoria RAM nu este incarcata degeaba iar telefonul va rula tot timpul conform asteptarilor.

Sistemul Android pune la dispozitie diverse optiuni de personalizare. Avem o selectie apreciabila de widget-uri, cateva fundaluri de ecran aratoase si o multitudine de setari. Pe ecranul Quad HD, icoanele si interfata arata extrem de bine.

CAMERA PRINCIPALA

Lenovo Moto Z „se lauda” cu o camera foto principala de 13-megapixeli. Camera dispune de flash LED dual, autofocus cu laser, OIS (stabilizator optic de imagine) si apertura F 1.8 (luminozitate). Camera poate filma clipuri video in rezolutie 4K cu 30 fps si in Full HD cu 60 fps.

Camera de 13MP performeaza excelent. In conditii bune de iluminare, pozele realizate sunt bogate in detaliu si culoare. Imaginea este focusata repede iar pozele sunt capturate fara nici un pic de intarziere. Gratie stabilizatorului de imagine, pozele blurate foarte rar isi fac aparitia.

Cand lumina din jur scade in intensitate, nivelul calitativ al pozelor capturate scade si el putin. Cu toate acestea, pozele arata in continuare foarte ok. Flash-ul LED dual este de real ajutor atunci cand se fac poze pe timp de noapte. Flash-ul emite o lumina puternica.

CAMERA SECUNDARA

Camera secundara a receptionat un senzor de 5-megapixeli destul de capabil. Camera este acompaniata de flash LED. Selfie-urile capturate sunt de calitate. Imaginea este suficient de clara si de bogata in detaliu si culoare. Flash-ul LED isi face treaba cu brio atunci cand se fac poze pe timp de noapte sau in locuri cu lumina slaba.

Meniul software al ambelor camere este simplist si permite accesarea rapida a functiilor si setarilor.

Va invitam sa aruncati o privire peste pozele de mai jos, care au fost realizate prin camera foto principala (click pe imagine pentru a o mari).

BATERIE SI AUTONOMIE

Smartphone-ul este dotat cu un acumulator non-removable de 2600mAh. Ca si capacitate bateria este mica daca punem la socoteala super configuratia hardware.

Insa in mod surprinzator bateria este destul de greu de descarcat. Telefonul duce o zi intreaga atunci cand este ‘forjat’ moderat cu benchmark-uri, youtube, poze, web browsing si ceva jocuri.

Bateria de 2600mAh dispune de tehnologie fast charging. Din masuratorile facute, incarcarea pana la 100 de procente se face in aproximativ o ora.

MOTO MODS review

Moto Mods sunt niste accesorii care aduc un plus de functionalitate smartphone-ului. La test am avut la dispozitie 3 Moto Mods: JBL Soundboost Speaker (boxa), Moto Insta Share Projector (proiector) si Hasselblad True Zoom (obiectiv foto).

Moto Mods-urile se conecteaza foarte usor la smartphone. Partea metalica cu pini si forma de cerc dispuse pe un Moto Mod trebuie aliniate cu pinii si modulul camerei foto de pe smartphone.

Moto Mod-ul are suprafata magnetica, asa ca odata apropiat de telefon, imbinarea se va face usor si rapid.

MOTO INSTA-SHARE PROJECTOR review

Moto Insta-Share Projector este un proiector mobil. Acesta proiecteaza o imagine cu rezolutia de 854×480 pixeli si diagonala maxima de 70 inch. Proiectorul dispune de baterie incorporata cu capacitatea de 1100mAh si port USB tip C pentru incarcarea bateriei.

Imaginea proiectata se vede destul de bine. Intr-o camera intunecata se poate urmari in conditii mai mult decat decente clipuri video, poze, filme etc.

Proiectorul este pornit prin apasarea indelungata a butonului dedicat, ce poate fi localizat in partea stanga a obiectivului de proiectare. In partea dreapta a obiectivului avem o rotita care se foloseste pentru a face imaginea proiectata mai clara.

In interiorul device-ului sunt montate mici ventilatoare care isi dau drumul cand proiectorul incepe sa se incalzeasca. Chiar si cu ventilatoarele pornite, dupa un timp indelungat, proiectorul si smartphone-ul se incalzesc destul de mult.

Proiectorul vine cu suport metalic incorporat care poate fi ajustat pentru a proiecta imaginea din diverse unghiuri.

HASSELBLAD TRUE ZOOM review

Hasselblad True Zoom este un accesoriu foto dotat cu senzor BSI CMOS de 12-megapixeli, zoom optic 10x si flash LED de tip Xenon. Camera poate filma in rezolutie Full HD cu 30 de cadre pe secunda.

Camera este usor de operat, fiind dotata cu buton fizic pentru captura foto si buton pentru pornire/oprire. Flash-ul LED Xenon este de dimensiune mare si vine asezat langa obiectiv. Flash-ul are lumina puternica si poate fi activat sau dezactivat din interfata software.

Camera nu dispune de baterie incorporata. Camera este alimentata cu energie de catre bateria smartphone-ului.

Pozele pot fi realizate si prin simpla atingere a display-ului. Meniul camerei afisat pe ecranul smartphone-ului este simplu si ofera acces rapid la diverse functii si setari.

Senzorul de 12-megapixeli beneficiaza de luminozitate excelenta (apertura F3.5-6.5). Luminozitatea imaginii ce urmeaza a fi capturata poate fi ajustata direct din interfata afisata pe display.

Imaginile capturate pot spune ca depasesc cu mult cele realizate de camera principala a smartphone-ului. Pozele sunt colorate, bogate in detaliu si foarte aratoase.

Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos realizata cu Moto Mod-ul Hasselblad True Zoom (click pe imagine pentru a o mari)

JBL SOUNDBOOST SPEAKER review

Cel de-al treilea Moto Mod este o boxa audio marca JBL dotata cu doua difuzoare puternice a cate 3 wati fiecare. Boxa are in distributie baterie de 1000mAh si port USB tip C pentru incarcare.

Ca si design, boxa are aspect placut. Are dimensiuni generoase iar difuzoarele sunt acoperite cu grilaje din metal.

Dintre cele trei Moto Mods, mie personal acesta mi se pare cel mai interesant. Fie ca se asculta muzica de pe YouTube, piese in format MP3 sau se urmareste un film, calitatea audio impresioneaza. Sunetul este clar, de calitate si are volum foarte puternic. Difuzoarele nu distorsioneaza atunci cand sunt date la volum maxim.

Boxa suna cel mai bine cand este asezata cu difuzoarele in sus. Daca se foloseste display-ul smartphone-ului si boxa este orientata cu difuzoarele in jos, sunetul este in continuare bun, insa calitatea audio scade.

MOTO MODS review – CONCLUZIE

Moto Mods sunt fara indoiala niste accesorii foarte interesante. Toate 3 mi se par utile, insa preferatul meu este boxa JBL Soundboost Speaker.

Singura problema a acestor accesorii este pretul. Moto Mod-ul Hasselblad True Zoom costa peste 1200 lei iar proiectorul Moto Insta-Share Projector are pret de aproximativ 1400 lei. Dintre cele trei Moto Mods, boxa JBL are pretul cel mai mic, in jur la 500 lei.

AMBALAJ SI ACCESORII

Lenovo Moto Z este ambalat intr-o cutie destul de mare cu design elegant si culori alb/mov. Capacul din carton se ridica in sus iar in cutie gasim urmatoarele accesorii: incarcator USB tip C cu cablu non-removable, adaptor audio USB tip C – jack de 3.5mm, manuale si capac pentru protejarea partii din spate a smartphone-ului.

Lenovo Moto Z review – CONCLUZIE

Lenovo Moto Z este un smartphone impresionant. Avem in fata o „nava amiral” dotata cu design impecabil, configuratie hardware puternica, carcasa din sticla si metal deosebit de solida si display superb.

Smartphone-ul are pret destul de piperat (aproximativ 2400 lei), insa daca punem la socoteala specificatiile hardware de top si design-ul superb, pretul este justificat.

PRO

  • aspect impecabil, constructie foarte solida din sticla si metal
  • design super slim, 5.2 milimetri
  • display Quad HD superb cu protectie Corning Gorilla Glass 4
  • configuratie hardware puternica: procesor Snapdragon 820 + 4GB de RAM
  • senzor de amprente usor de setat
  • sistem de operare Android 7.0 Nougat in versiune stock
  • interfata software rapida si fara urme sesizabile de lag
  • camere foto performante
  • baterie dotata cu tehnologie quick charge; autonomie destul de buna
  • port USB tip C
  • adaptor USB tip C – jack audio de 3.5mm

CONTRA

  • difuzor audio decent, insa se putea mai bine
  • lipseste jack-ul audio de 3.5mm
  • baterie de doar 2600mAh

Smartphone-ul Lenovo Moto Z + Moto Mods ne-au fost furnizate pentru review de catre noul nostru partener Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).