Uite IIIF150 Air2 Ultra pareri si pret in Romania. Dupa cateva zile in care nu am reusit sa publicam articole pe site (suntem prinsi cu testarea de device-uri), azi revenim in forta si va aducem ceva interesant (spre foarte interesant). Este vorba despre un terminal rugged echipat cu hardware premium (aici facem referire la partea de smartphone). Singura problema a dispozitivului este brand-ul. Gata cu atata mister. Despre cine este vorba ?
Smartphone-ul este intitulat Air2 Ultra si este realizat de catre brand-ul chinezesc IIIF150. Lasam de-o parte denumirea ciudata si va precizam cateva detalii despre brand (publicate pe site-ul oficial). IIIF150 a luat nastere in 2020 iar in 2023, compania participa in premiera la festivalul de tehnologie mobila MWC (mobile world congress, tinut in Spania, Barcelona).
Ca si fapt divers, in Decembrie 2021, noi am publicat pe site articol despre terminalul IIIF150 R2022. Revenim in prezent si va mentionam ca produsele brand-ului sunt prezente pe magazine online mari precum Amazon, Aliexpress si Etoren. Pe langa asta, compania are store online ce comercializeaza produse. Va mentionam ca site-ul/store-ul oficial are un look profi (daca se poate spune asa) ce inspira incredere.
Apoi, brand-ul are 65.000 de urmaritori pe Facebook si peste 8000 de subscriberi pe Youtube. Nu stim cata relevanta are acest aspect. La noi in tara, site-uri precum eMAG si dualstore vand terminale IIIF150.
IIIF150 Air2 Ultra pareri
Hmmm… asa la prima vedere, brand-ul pare a fi in regula. Problema majora care poate fi intampinata cu un device no name (no name in comparatie cu Huawei, Xiaomi, Oppo etc) este sistemul de operare. Avem mari indoilei ca update-urile de OS si securitate vor fi lansate regulat.
Dupa aceasta lunga introducere (speram ca interesanta), revenim la subiectul zilei. Demaram cu detaliile despre pret. Va mentionam ca terminalul Air2 Ultra este la vanzare pe site-ul dualstore.ro pentru suma de 2000 lei (versiune 16GB RAM/512GB).
Ca si dotari, lucrurile se prezinta foarte interesant. Avem de-a face cu un rugged cu panou AMOLED de refresh inalt, chipset mid-range performant, profil iesit din comun de slim (pentru un rugged), diverse protectii/certificari, acumulator potent etc.
Inchidem aici segmentul introductiv si facem trecerea spre partea de prezentare. Tot ce ne mai ramane de facut este sa va uram o lectura cat mai placuta.
PRIMA DATA ABORDAM PARTEA DE SMARTPHONE (cele mai cool dotari)
# Panou AMOLED 6.8 inci, 2436 x 1080 pixeli, refresh max 120Hz, luminozitate max 2600 niti, spectru culoare DCI-P3, protectie cu sticla Gorilla Glass Armor, tehnologii – HDR10+, PWM dimming 1920Hz, scanner amprente in ecran, dynamic island
# Configuratie – chipset MediaTek Dimensity 7050 5G, 12GB RAM LPDDR5 + 512GB stocare UFS 3.1
# Acumulator 5000mAh cu fast charging 65W si wireless charging 15W
# Conectivitate si senzori – 5G, NFC, Bluetooth 5.2, MicroSD, barometru
IIIF150 Air2 Ultra pareri – CATEVA OBSERVATII
Este evident faptul ca cea mai atractiva dotare este panoul AMOLED. Nu exageram cand spunem ca dansul este excelent (spre impresionant). De obicei, telefoanele de acest gen (tip rugged) sunt echipate cu panouri LCD nu suficient de luminoase.
Avand in vedere cum este utilizat un rugged (de obicei afara in diverse scenarii vitrege), este usor inexplicabil acest aspect. Este evident faptul ca se opteaza pentru LCD cu scopul de economisire costuri. Insa, iata ca se poate si altcumva 🙂 Suntem bucurosi sa vedem ca producatorul chinez a motorizat terminalul Air2 Ultra cu panou AMOLED foarte luminos (max 2600 niti). Asa da 🙂
Mergem mai departe si facem trecerea spre configuratie. Si aici avem parte doar de lucruri bune 🙂 Propulsorul Dimensity 7050 este eficient (consuma putina energie) si multumitor de performant (peste 500.000 puncte in benchmark-ul Antutu 9).
Putem spune toate acestea fiindca noi am testat cateva device-uri motorizate de chipset-ul Dimensity 7050. Aici evidentiem Lenovo Tab P12 (review), Oppo Reno 10 (review), Oppo Reno 11 F (review) si Realme 11 Pro Plus.
In ceea ce priveste setup-ul 12GB RAM LPDDR5 + 512GB UFS 3.1, RAM-ul este overkill pentru performantele CPU-ului. Insa, stocarea rapid (UFS 3.1) si de capacitate foarte generoasa este un mare, mare plus 🙂
IIIF150 Air2 Ultra pareri – ACUM ESTE RANDUL SEGMENTULUI RUGGED
# Profil slim de 8.55mm; conform site-ului oficial – cel mai slim smartphone rugged; device-ul este si destul de usor – 230 grame
# Cadru/frame realizat din aluminiu, ramforsari la colturi si partile de sus/jos; parte frontala cu protectie Gorilla Glass Armor si spate acoperit cu TPU si insertii din metal
# Protectii/certificari – IP68, IP69K, MIL STD 810H (durabilitate la praf, scufundari in apa, socuri, caderi, impact, temperaturi extreme, vibratii etc)
# Altele – cele 2 module ale camerei principale dispun de iluminare LED (pentru notificari, incarcare, muzica etc); display-ul AMOLED dispune de margini (bezels) foarte inguste (1.6mm); camera principala suporta pozare/filmare sub apa (pana la 6 metri adancime)
CATEVA OBSERVATII
Nu exageram cand spunem ca device-ul este poate cel mai elegant si mai frumos rugged al momentului 🙂 Pentru un telefon de acest gen, profilul slim de sub 9mm (8.55) este cu adevarat impresionant.
Insa, design-ul slim inseamna si acumulator de capacitate oarecum ceva mai redusa (5000mAh). Spunem capacitate ceva mai redusa in comparatie cu telefoanele rugged ‘traditionale’ (profil gros 13-16mm, acumulator de cel putin 9000 – 10000mAh).
Apropo de telefoane rugged, echipa GadgetLab a avut la testare cateva astfel de dispozitive 🙂 Aici aducem in prim plan Unihertz Tank 2 (review), Nokia XR21 (review) si Cat S75 (review).
IIIF150 Air2 Ultra pareri – TERMINALUL ‘SCHIOAPATA’ CA SI OS/SOFTWARE
# Sistem de operare Android 13
CATEVA OBSERVATII
Nasol 🙁 Sansele ca device-ul sa receptioneze update la Android 15 (macar 14) sunt foarte reduse. Spunem asta in contextul in care compania producatoare este una mica (resurse financiare limitate).
Hmmm… device-ul urmeaza reteta deja tipica pentru un producator chinez mic. Pe site-ul oficial avem o super prezentare a hardware-ului iar OS-ul cade in plan secundar (nu este mentionat absolut nimic despre sistemul de operare).
GANDURI DE FINAL
Asa pe hartie, IIIF150 Air2 Ultra arata foarte bine (AMOLED excelent, chipset rapid, stocare foarte buna, incarcare vitezista, constructie durabila, profil slim etc). Problema este partea de software. In 2025, avem pretentia ca un telefon sa ruleze minim Android 14. Preferabil Android 15.
Daca in cazul producatorilor consacrati (Samsung, Motorola, Xiaomi etc), cateodata update-urile sa lasa asteptate, oare cum este in cazul unui brand precum IIIF150 ? Datorita acestui aspect, noi nu avem cum sa va recomandam device-ul. Ce sa mai zicem de faptul ca terminalul costa 2000 lei. Nu mersi.
UITE RESTUL DE SPECIFICATII TEHNICE
- Camera principala 108MP + senzor infrarosu 64MP
- Camera frontala 32MP
- Conectivitate – WiFi 802.11 ac, Dual SIM, GPS/GLONASS/BeiDou
- Senzori – proximitate, lumina, accelerometru, giroscop
- Culoare – negru
- Accesorii – incarcator, folie sticla
- Difuzor pe marginea de jos