Uite HP 255 G8 pareri si pret in Romania. Daca va aflati in misiunea de cautare a unui notebook media/office dotat cu hardware potent si cost destul de bun, atunci avem un model interesant pentru voi 🙂

Articolul de pe ziua de azi este focusat pe portabilul 255 G8 al brand-ului HP. De ce am ales acest model ? El dispune de un procesor performant (spre foarte performant). Am putea spune ca CPU-ul prezent pe device este overkill pentru un laptop cu profil media/office.

Ne deranjeaza acel aspect ? In niciun caz 🙂 Practic, prezenta pe orice laptop a unui procesor foarte performant este garantia faptului ca device-ul va putea fi utilizat in conditii optime cu mult peste perioada de garantie. Asta este important.

Mergem mai departe si facem pasul catre partea de pret. Va mentionam ca portabilul HP 255 G8 este la vanzare pe site-ul pcgarage pentru suma de 2200 lei.

HP 255 G8 pareri

PUNCTE BUNE

# Procesor AMD Ryzen 5 5500U

# Display IPS FHD, 15.6 inci, refresh 60Hz, luminozitate 250 niti

# Posibilitate upgrade SSD

# Camera web HD cu 2 microfoane digitale

CATEVA OBSERVATII

HP 255 G8 pareri – PROPULSOR

Demaram cu procesorul. Ryzen 5 5500U practic este componenta ‘vedeta’ in configuratia device-ului. Daca va vine sa credeti, nivelul sau de performanta este similar cu al procesorului pentru desktop Ryzen 5 2600.

Suntem constienti de faptul ca Ryzen 5 2600 este un CPU relativ vechi (lansat in 2018), insa cu cativa ani in urma era ceva de neconceput ca un procesor de laptop sa tina piept cu brio unui CPU pentru desktop.

In acest context, nu exageram deloc cand spunem ca CPU-ul de pe laptop-ul HP este destul de impresionant. Probabil va intrebati de unde provine performanta excelenta ?

Precizam ca Ryzen 5 5500U dispune de 6 nuclee, 12 thread-uri (fire de executie), frecventa turbo de pana la 4GHz (frecventa standard de 2.1GHz), tehnologie 7nm si suport pentru memorie DDR4 3200MHz.

Continuam cu partea de caracteristici si va spunem ca procesorul are un TDP de doar 15W. In acest context, este chiar foarte impresionant faptul ca performanta este similara cu a Ryzen 5 2600 (TDP 65W). Asta inseamna progres tehnologic in cea mai pura forma 🙂

Inca nu am terminat cu partea de propulsor. Ryzen 5 5500U vine la pachet cu procesorul grafic integrat Radeon RX Vega 7.

Ne-am uitat pe YouTube iar conform clipurilor video gasite, putem spune ca Vega 7 performeaza perfect decent. Jocuri precum Fortnite, CS:GO, Forza Horizon 4, GTA 5 ruleaza in 1080p detalii low cu un numar decent de fps-uri. Nu-i rau 🙂

HP 255 G8 pareri

ECRAN

Despre display nu putem spune ca este oau. Insa, caracteristici precum panou IPS, rezolutie FHD, 15.6 inci sunt perfect in regula pentru un laptop de acest gen. Ca si design, se fac remarcate cele 2 margini laterale, care sunt slim.

HP 255 G8 pareri – STOCARE

Precizam ca laptop-ul dispune de stocare SSD M.2 PCIe 256GB. Ne-am uitat pe site-ul oficial iar aici se precizeaza ca slotul M.2 accepta SSD de pana la 1TB. Excelent 🙂 Inca nu am terminat cu vestile bune.

Device-ul dispune de slot SATA pentru montare HDD clasic de pana la 1TB. Insa, trebuie specificat faptul ca atunci cand laptop utilizeaza configuratie dual-storage (stocare duala), slotul M.2 suporta SSD de maxim 256GB.

IN CEEA CE PRIVESTE RAM-UL, SITUATIA ESTE UN PIC NECLARA

Va informam ca laptop-ul dispune de un modul 8GB RAM DDR 3200MHz. Pe site-ul oficial se precizeaza ca laptop-ul poseda un slot de memorie.

Aspectul neclar este legat de upgrade. Noi nu am reusit sa gasim detalii despre cata memorie RAM suporta laptop-ul (noi banuim ca pana la 16GB RAM).

Partea usor nasoala este ca RAM-ul prezent pe device este in configuratie single channel. Pentru a scoate maximum de performanta din procesorul Ryzen 5 5500U, cei 8GB RAM trebuiau sa fie in dual-channel (2x4GB).

Trebuie spus faptul ca cei 8GB de RAM o sa fie suficienti pe intreaga durata de viata a laptop-ului. Pentru activitati media/office, nu o sa fie nevoie de upgrade.

Daca intentionezi sa te joci, cei 8GB RAM nu or sa fie suficienti. Spunem asta in contextul in care grafica integrata Vega 7 utilizeaza din memoria RAM. In aceasta situatie, laptop-ul trebuia sa aiba cel putin 12GB RAM.

HP 255 G8 pareri

HP 255 G8 pareri – PUNCTE SLABE

# 3 porturi USB este decent, insa se putea mai bine

O SCURTA OBSERVATIE

Daca luam in calcul dimensiunile generoase ale portabilului (15.6 inci), cele 3 porturi USB (2 tip A 3.0, 1 USB C 3.1) sunt cam putine.

Noi consideram ca pe device trebuia sa fie prezent si un port USB 2.0. El putea fi utilizat pentru conectare de mouse (spunem asta in contextul in care multe persoane vor utiliza laptop-ul pe o masa de birou).

In acest fel, cele 3 porturi erau tot timpul libere pentru a conecta un HDD extern, gamepad sau orice alt accesoriu.

Ce-i drept ca acest inconvenient poate fi remediat cu un hub USB.

UITE RESTUL DE SPECIFICATII TEHNICE

  • Conectivitate – WiFi 802.11 ac, Bluetooth 4.2, cititor de carduri, combo jack 3.5mm/microfon, HDMI 1.4, port LAN Gigabit,
  • Audio – boxe stereo
  • Baterie – 41Wh si adaptor de 45W
  • Altele – touchpad cu suport pentru gesturi multi-touch, carcasa din plastic, tastatura numerica
  • Culoare – negru
  • 358 x 242 x 19.9 mm si 1.74kg

HP 255 G8 pareri – CONCLUZIE

Prima data ne legam de pret. Ne-am uitat pe cateva magazine online iar in cei 2200 lei (cat costa modelul HP), majoritatea laptop-urilor dispun de procesorul Ryzen 3 3250U/i3-1005G1 (2 nuclee, 4 thread-uri).

Am mai gasit cateva modele cu Ryzen 5 3500U, insa precizam ca acest procesor are 4 nuclee si 8 thread-uri. Avand in vedere aceste aspecte, 2200 lei pe un laptop cu Ryzen 5 5500U (6 nuclee, 12 thread-uri) este un pret bun (spre foarte bun).

Legat de partile slabe (RAM single channel, putine port-uri USB), ele sunt importante, insa nu decisive (daca se poate spune asa).

Sursa

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).