Uite Cubot Max 5 pareri si pret in Romania. Cum aceasta saptamana a fost cam saracacioasa cu aparitiile interesante de pe online-ul romanesc, publicatul de articole a avut un ritm lent 🙁 Din fericire, reusim sa inchidem saptamana in mare stil si va aducem la prezentare un terminal chinezesc (brand categorie B) foarte interesant 🙂
Subiectul acestei zile il reprezinta smartphone-ul Max 5 al micutului brand Cubot (mic in comparatie cu Huawei, Xiaomi, Oppo etc). Demaram cu detaliile despre pret. Va precizam ca device-ul este disponibil pe site-ul dualstore.ro pentru suma de 1500 lei (12GB RAM/256GB).
Acum va mentionam cateva detalii despre dotarile dispozitivului. Smartphone-ul poseda chipset mid-range puternic (spre foarte puternic), stocare rapida, panou LCD cu refresh inalt, conectivitate interesanta si carcasa cu look focusat pe gaming.
Tot ce ne mai ramane de facut este sa va uram o lectura cat mai placuta.
PUNCTE FORTE
# Configuratie – chipset MediaTek Dimensity 8200, 12GB RAM LPDDR5 + 256GB stocare UFS 3.1
# Display – panou LCD 6.95 inci, 2460×1080 pixeli, refresh max 144Hz, ratie ecran/corp 84%
# Conectivitate – 5G, WiFi 802.11 ax, Bluetooth 5.3, NFC, USB C 3.1 cu DisplayPort
Cubot Max 5 pareri – CATEVA OBSERVATII
Hmmm… trebuie sa recunoastem ca producatorul a ales pentru device un procesor excelent 🙂 Chipset-ul Dimensity 8200 este o motorizare care depaseste lejer sfera de pur mid-range. Spunem asta in contextul in care propulsorul scoate in benchmark-ul Antutu 9 scorul de peste 825.000 puncte. Foarte tare 🙂
Acest nivel excelent de performanta se datoreaza ‘arhitecturii’ moderne. Dimensity 8200 este un chipset premium cu tehnologie 4nm (consum redus de energie), frecventa max de 3.1GHz (1 nucleu Cortex A78 3.1GHz + 3 Cortex A78 3.0GHz + 4 Cortex A55 2.0GHz), suport stocare UFS 3.1 + RAM LPDDR5, GPU Mali G610 MC6, captura video 4K etc.
Ca si fapt divers, echipa GadgetLab a avut in teste telefon motorizat de procesor din gama MediaTek Dimensity 8000. Este vorba despre smartphone-ul Motorola Edge 40 (Dimensity 8020).
Mergem mai departe si spunem cateva vorbe si despre ecran. Din pacate, pe site-ul oficial sunt mentionate cam putine detalii despre display (rezolutie FHD+, 6.95 inci, refresh 144Hz). Nu stim ce luminozitate are ecranul, daca suporta sau nu HDR (probabil ca nu), ce tehnologie multitouch foloseste (in 5 sau 10 puncte) etc.
Fiind vorba de un producator chinez cu resurse financiare limitate, sa nu va asteptati la ‘minuni’ din partea display-ului. Caracteristicile listate sunt bune, insa Cubot a mers prea departe cu diagonala. Practic, device-ul este cat o tableta mica (7 inci).
Cubot Max 5 pareri
Si acum facem pasul spre conectivitate. Aspectul care ne-a atras atentia este portul USB C 3.1 (cu DisplayPort – iesire video 4K 60Hz ). Ne-am uitat pe mai multe site-uri de profil si toate confirma faptul ca telefonul dispune de asa ceva. Foarte tare 🙂
Cu toate acestea, trebuie spus ca in momentul lansarii (Iulie 2024), functia de iesire video prin USB C nu era activata (mentionat de site-uri care au compus review pentru device). Avand in vedere ca deja suntem in Noiembrie, noi speram ca producatorul a activat pe device aceasta functie.
Ce alte dotari interesante mai are device-ul ?
# Sistem de operare Android 14
# Acumulator 5100mAh cu fast charging 33W
# Camera principala 100MP + macro 5MP, captura video 4K
# Camera selfie 32MP, tehnologie autofocus
CATEVA OBSERVATII
Ne pare bine sa vedem ca device-ul ruleaza o versiune actuala de Android. Banuim ca avem de-a face cu Android stock.
In ceea ce priveste acumulatorul, setup-ul 5100mAh + incarcare 33W este bun. Insa, aici producatorul putea face mult mai mult. Va spunem ca telefonul are profil de 9.2mm si greutate de 223 grame. Avand in vedere aceste aspecte si cei 7 inci, clar se putea face un efort pentru includerea unei baterii de 6000mAh.
Legat de camere, fiind vorba de un telefon chinezesc realizat de brand mic, asteptarile trebuie sa fie realiste.
Aspecte de luat in seama
# Smartphone-ul nu are boxe stereo
# Fara protectie la apa/praf
# Carcasa este destul de groasa si grea – 9.2mm si 223 grame
# Partea de update-uri sufera
Cubot Max 5 pareri – CATEVA OBSERVATII
Pentru un telefon de acest gen, lipsa boxelor stereo este clar un minus. Insa, putem intelege motivul pentru care acestea nu sunt prezente (resurse financiare limitate). Noi banuim ca o mare parte din fondurile alocate pentru device au fost cheltuite de Cubot pe chipset-ul Dimensity 8200.
Apoi, aspectul care probabil o sa cauzeze ignorarea device-ului este partea de update-uri. Avem indoilei ca smartphone-ul o sa receptioneze patch-uri frecvente de securitate si update-ul la Android 15.
CONCLUZIE
Cubot Max 5 este clar un device interesant 🙂 Nivelul de dotari este bun, avem un design placut, chipset puternic si un panou LCD cu refresh inalt. Toate bune si frumoase. Hmmm… nu chiar. Pe langa aspectele mentionate mai sus in articol, pretul de 1500 lei nu este pe placul nostru.
Trebuie spus ca terminalul Motorola Edge 40 poate fi gasit online pentru 1350 lei. Intradevar, telefonul are chipset mai slab (Dimensity 8020). Insa, restul de dotari sunt net, net superioare (OLED 144Hz, protectie IP68, incarcare wireless si fast charging 68W, camera UW capabila de video 4K, boxe stereo etc).
Avand in vedere cele spuse, noi consideram ca un prag de pret corect pentru modelul Cubot este de 1100 – 1150 lei.
UITE RESTUL DE SPECIFICATII TEHNICE
- Conectivitate – Dual SIM, GPS/GPS/GLONASS, scanner amprente (in butonul power)
- Senzori – proximitate, accelerometru, compas, giroscop, lumina
- Altele – 2 microfoane
- Design – carcasa din plastic
- Accesorii – incarcator