Xbox One este consola de gaming a celor de la Microsoft care in acest moment este foarte populara la nivel global. Eu cred ca si la noi in tara consola are destul de mult succes. Xbox One inlocuieste celebrul Xbox 360, consola ce a fost lansata pe data de 22 Noiembrie 2005.

Noua consola de gaming Microsoft a aparut pe 22 Noiembrie 2013. Asta inseamna 8 ani distanta intre cele doua modele. Ca si parere personala, eu cred ca nu va mai dura atat de mult timp pana va aparea urmatoarea generatie. Prin 2018 sau poate chiar mai repede, Microsoft si Sony vor lansa noi variante ale consolelor actuale sau poate modele complet noi. Ramane de vazut.

xbox one 1

Revenind la Xbox One, consola in acest moment este un gadget deosebit de atractiv. Daca la data lansarii erau disponibile putine jocuri, in acest moment sunt multe jocuri de calitate exclusive pentru Xbox One sau jocuri de tip multi platforming (titluri ce pot fi jucate pe PC sau PS4). Din 2013 si pana acum, cei de la Microsoft au scos diverse update-uri care au imbunatatit foarte mult functionalitatea consolei.

In Noiembrie 2015, Xbox One a primit actualizarea la sistemul de operare Windows 10. Marele plus la acest update e faptul ca la un moment dat vom avea acces la toate aplicatiile din Microsoft Store. E posibil ca Microsoft sa introduca mii si mii de aplicatii pentru Xbox One chiar din vara acesta.

Pe langa asta, consola de gaming a primit update-ul prin care jocurile Xbox 360 sunt compatibile cu Xbox One. In acest moment sunt multe jocuri Xbox 360 ce pot fi jucate pe Xbox One. In fiecare luna Microsoft aduce noi titluri Xbox 360 compatibile.

Cand a aparut Xbox One, device-ul avea pret destul de ridicat. Odata cu trecerea timpului pretul a ajuns sa fie foarte bun. Pe magazinele online romanesti, gadget-ul costa intre 1400-1500 lei. Daca ai noroc de o reducere, poti sa o iei si mai ieftin.

Consola Xbox One poate fi cumparata de pe magazinul online eMAG.ro la pretul de 1289.16 lei.

Consola Microsoft este un gadget cu hardware puternic ce este capabil sa duca jocuri la rezolutia 1080p cu 30fps sa 60fps. Jocurile exclusive deosebit de bune precum Forza Motorsport 5, 6 ruleaza la 1080p cu 60fps. Alte titluri exclusive precum Rise of Tomb Rider sau Forza Horizon 2 merg in Full HD cu 30 frame-uri.

xbox one 12

Specificatii hardware pentru Xbox One

  • Procesor cu 8 nuclee AMD Jaguar 1.75GHz
  • 8GB RAM DDR3 2133MHz, 500GB/1TB spatiu stocare (5400rpm)
  • Placa video AMD Radeon APU cu frecventa la 853MHz
  • Unitate optica Blu-Ray/DVD
  • 3 porturi USB 3.0, port HDMI in, port HDMI out, iesire audio optica (S/PDIF)
  • Port Gigabit Ethernet, WiFi a/b/g/n dual band
  • Accesorii: Controller Wireless, cablu HDMI, casca pentru chat
  • Compatibilitate cu jocuri Xbox 360

Aspect

xbox one 17

Xbox One este un gadget cu design foarte atractiv care are carcasa realizata din plastic. Carcasa este o combinatie de plastic negru lucious si mat. Consola este destul de mica si usoara. Zonele cu plastic lucios arata bine insa sunt un magnet de praf, amprente si zgarieturi fine. In partile laterale, in spate si deasupra, consola are spatii pentru ventilare.

Butonul de pornire si butonul pentru ejectare disc sunt de tip touch. Cand consola merge, butonul de pornire este iluminat in alb. Pe timp de noapte acesta arata special si nu este deranjant la ochi. Deasupra unitatii Blu-Ray/DVD pe zona lucioasa gasim logo-ul Xbox de culoare argintie. La manevrare, aparatul se simte destul de solid in mana. Plasticurile scrasnesc putin cand se prinde de consola, insa nu e nimic super deranjant.

Pozitia normala a consolei este pe orizontala. Sub ea s-au pus picioruse de cauciuc care ofera o aderenta excelenta pe suprafetele alunecoase. Adaptorul de curent care se conecteaza la Xbox are design in ton cu consola. Adaptorul are zone de plastic negru lucios si mat si are bec care se aprinde in alb cand consola este pornita. Cablurile de curent care se conecteaza la adaptor si consola au lungime suficienta.

Multa lume pe internet compara design-ul cu cel al unui player vechi de casete video. In opinia mea e chiar stupid sa compari design-ul consolei cu asa ceva. Eu cred ca arata extrem de bine si se potriveste pe orice tip de mobilier sau langa orice fel de scula HiFi.

Functionare si Hardware

xbox one 5

Xbox One este o consola puternica care functioneaza foarte silentios. Ea devine putin zgomotoasa cand se instaleaza jocuri de pe disc. In rest gadget-ul face foarte putin zgomot. Chiar si dupa multe ore de gaming, nivelul de zgomot al ventilatoarelor este scazut. Dupa parerea mea, consola este la fel de silent ca si un laptop.

Aparatul sta ceva timp pana incarca sistemul de operare, insa timpul de incarcare eu zic ca e decent. Sistemul de racire se descurca de minune. Sunt spatii de ventilare aproape in toate zonele consolei iar aceasta nu se incalzeste tare nici dupa multe ore de gaming.

Introducere de discuri in unitatea optica se face foarte simplu. Discul trebuie impins usor in unitatea optica care mai apoi „inghite” discul automat fara a fi nevoit ca tu sa mai faci ceva. Acest sistem mi se pare mult mai ok fata de unitatea optica care se gaseste pe Xbox 360.

Punerea in functiune a consolei dupa ce aceasta a fost scoasa din cutie se face usor si rapid. Trebuie conectat cablul HDMI intre televizor si consola, adaptorul de curent si esti gata. Consola poate fi pornita apasand butonul X de pe partea frontala sau apasand butonul X de pe controller.

Gadget-ul poate fi setat sa functioneze in doua moduri: Power Saving sau Instant On. In modul Power Saving consola este oprita complet. De fiecare data cand ea este pornita, trebuie asteptat ca sistemul de operare sa fie incarcat. Prin activarea modului Instant On, consola este oprita partial. La pornirea consolei, sistemul de operare se incarca foarte rapid, aproape instant.

xbox one 3

Xbox One este excelent echipat. Modelul testat de mine este fara Kinect si are hard disk de 500GB. Gadget-ul are doua porturi HDMI: HDMI in si HDMI out. Portul HDMI out este pentru a conecta consola la televizor iar portul HDMI in este pentru a conecta box pentru cablu TV.

Aparatul are in total 3 porturi USB 3.0. 2 din ele sunt asezate in spatele consolei iar cel de-al treilea in stanga pe partea laterala. Daca stocarea interna de 500GB nu iti este de ajuns, Xbox One permite conectarea de hard disk extern pentru stocarea de jocuri si aplicatii. Se poate lega insa si un hard disk extern pentru a urmari continut media precum filme, poze, etc.

Conectarea la internet se poate face wireless sau prin cablu. Conexiunea WiFi este de tip a/b/g/n dual band. Asta inseamna ca Xbox-ul se poate conecta atat pe banda WiFi de 2.4GHz cat si pe banda WiFi rapida de 5GHz.

La interior s-a instalat hardware performant. Procesorul AMD este octa core si are frecventa de 1.75GHz. Memoria RAM este de 8GB DDR3 iar ca si placa video avem AMD Radeon.

xbox one 15

Controller

xbox one 11

Controller-ul de Xbox One este deosebit de comod la folosire si raspunde extrem de bine in jocuri. Gamepad-ul este fabricat dintr-un plastic solid rezistent. Butoanele sunt asezate inteligent pe controller si ofera un feedback bun la apasare. In total sunt 14 butoane. La prima vedere poate parea mult, insa va asigur ca se invata foarte repede ce face fiecare din ele.

Gamepad-ul include doua stick-uri analog acoperite cu material cauciucat. In jocuri gen Forza Motorsport 6 stick-ul din stanga l-am folosit pentru directie si pot spune ca raspunde foarte bine. Butonul de tip D-Pad este util cand se navigheaza prin meniurile sistemului de operare si meniurile jocurilor. Butonul D-Pad poate fi apasat in 4 locuri iar la apasare parca faci click pe butoan de mouse. Feedback-ul oferit de D-Pad este excelent.

La capatul controller-ului pot fi gasite butoane de tip „Impulse Triggers”. Acestea sunt un fel de manetute ce pot fi actionate progresiv. Eu am folosit butoanele Impulse Triggers pentru acceleratie si frana.

Pe controller mai avem buton Xbox argintiu care poate fi folosit pentru a porni/opri consola sau pentru a iesi afara din aplicatii sau jocuri. Controller-ul are efecte de vibratie reusite si este extrem de comod la o utilizare indelungata.

xbox one 10

Gamepad-ul oferit standard merge cu baterii. Din pacate bateriile nu tin mult. Cateva zile de gaming intens si esti nevoit sa cumperi altele. Eu am rezolvat acest mare inconvenient prin cumpararea kit-ului Play and charge. Kit-ul este compus dintr-o baterie reincarcabila de tip Li-Ion si cablu USB de incarcare cu lungime generoasa (2.8m).

Bateria reincarcabila se introduce in locasul unde se pun bateriile de unica folosinta. Incarcarea se face simplu: un capat al cablului USB se conecteaza in gamepad iar celalalt capat in Xbox. Capatul cablului care intra in controller are luminita care indica cand bateria este incarcata la 100%. Te poti juca in timp ce controller-ul este pus la incarcat.

xbox one 9

Interfata si Gaming

xbox one 18

Sistemul de operare folosit pe Xbox One este o varianta speciala de Windows 10. Interfata si meniurile au o grafica excelenta si ruleaza cursiv. Meniul principal este impartit in trei mari categorii: Home, Community si Store.

Din meniul Home poti accesa foarte rapid toate jocurile si programele instalate. In fereastra principala din Home intodeauna apare ultimul program, joc care a fost rulat. Setarile consolei sunt la indemana si se acceseaza usor. Acestea permit personalizarea interfetei, setarea retelei de internet, setarea sunetului si a rezolutiei si multe alte optiuni.

Meniul Community este un fel de comunitate sociala online. Din acest meniu se pot posta mesaje catre prietenii din reteaua Xbox Live, poti adauga noi prieteni, poti sa te uti la cele mai noi clipuri incarcate de diversi utilizatori, se poate urmari ce titluri joaca prietenii tai, poti urmarii ultimele mesaje postate etc.

Ultima sectiune este Store. Aici practic ai ocazia sa faci download la jocuri gratis si jocuri demo, poti cumpara din sutele de jocuri disponibile, poti descarca diverse aplicatii etc. Cumpararea de jocuri se face usor.

Eu personal cumpar coduri digitale (Xbox Gift Card Digital Code) ce pot avea valoare de 10, 25 sau 50 euro. Aceste coduri le cumpar cu card bancar romanesc de pe site-ul Microsoft Store Irlanda. Odata ce plata este efectuata, pe mail o sa primesti codul digital pentru care ai optat. Dupa ce ai primit codul, pe consola Xbox One intri in store si accesezi „Use a code”. Aici introduci codul digital de 10, 25 sau 50 euro pe care l-ai primit pe mail.

xbox one 29

Am ajuns la partea cea mai importanta a consolei Xbox One: gaming-ul. Sunt disponibile multe jocuri exclusive pentru Xbox One care au o grafica superba, gameplay impecabil si care ruleaza super cursiv precum: Forza Motorsport 6, Forza Horizon 2, Halo 5 Guardians, Sunset Overdrive, Rise of Tomb Rider, Quantum Break, Gears of War Ultimate Edition. Mai sunt si altele foarte ok insa aceste jocuri mi se par a fi cele mai interesante.

Eu am testat ultimele jocuri Forza si anume, Forza Motorsport 6 si Forza Horizon 2. Forza 6 merge pe Xbox One la rezolutia Full HD (1920×1080) cu 60 de fps. Forza 6 arata nemaipomenit de bine, grafica fiind realista si plina de detaliu.

xbox one 25

Efectele de lumina si umbra arata incredibil iar unele trasee din joc sunt copie fidela dupa cele din realitate. Fiecare masina arata aproape indentic cu cea din lumea reala iar controlul bolizilor este perfect. Jocul se incarca rapid fie ca e vorba de incarcarea de noi curse sau de simpla navigare prin meniuri.

Forza Horizon 2 este un alt joc de curse incredibil de bun pentru consola Xbox One. Jocul este de tip open world si are o grafica impresionanta ce ruleaza la rezolutia 1080p cu 30fps. Actiunea jocului are loc pe sosele din regiuni precum Franta si Italia. Peisajele pur si simplu iti taie respiratia iar felul in care suna si se conduc bolizi precum Ferrari si Lamborghini este realist si care creeaza dependenta.

Jocurile de tip multi platforming (pot fi jucate si pe PC, PS4) merg excelent. Poate nu ruleaza la fel de bine ca pe consola PlayStation 4, insa diferentele la calitatea imaginii si fps dintre cele doua console de gaming este mica. Dintre jocurile de tip multi platform eu am avut ocazia sa testez Need For Speed Rivals si Trials Fusion. Ambele jocuri au o grafica de calitate, gameplay foarte bun (in cazul lui Trial Fusion) si un numar de frame-uri pe secunda mai mult decat decent.

Concluzie

xbox one 13

Cele cateva zile petrecute alaturi de Xbox One m-au convins ca trebuie neparat sa cumpara aceasta consola. Este performanta, super silentioasa, foarte bine dotata, are un gamepad super precis si extrem de comod, jocurile exclusive Xbox One se vad si merg incredibil de bine iar pretul in acest moment este unul tentant.

Pret

Consola Xbox One este disponibila la vanzare pe site-ul eMAG.ro la pretul de 1289.16 lei.

Pro

  • Design atractiv
  • Carcasa destul de solida
  • Hardware puternic
  • Sistem de racire eficient
  • Foarte silentioasa
  • Controller solid, precis in jocuri si deosebit de comod
  • Jocurile exclusive au grafica superba si merg la 1080p cu 30/60fps
  • Sunt disponibile multe jocuri exclusive si multi platform
  • Butoane pe consola de tip touch
  • Sistem de operare rapid, usor de folosit si cu interfata aspectuoasa
  • Consola este compatibila cu jocuri Xbox 360
  • Consola poate fi folosita pe post de media player
  • Se poate conecta hard disk extern pentru stocarea de jocuri, aplicatii
  • Usor de instalat si setat
  • Pret atractiv

Contra

  • Zonele lucioase sunt magnet de praf, amprente, zgarieturi fine
  • La manevrare plasticurile scrasnesc
  • Controller-ul oferit standard nu include baterie reincarcabila, este oferit doar cu baterii de unica folosinta
  • Bateriile de unica folosinta sunt consumate foarte repede (la gaming intens tin doar cateva zile)

xbox one 2

xbox one 4

xbox one 6

xbox one 7

xbox one 8

xbox one 14

xbox one 16

xbox one 19

xbox one 20

xbox one 21

xbox one 22

xbox one 23

xbox one 24

xbox one 30

xbox one 31

xbox one 32

xbox one 33

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).