Continuam cu seria de review-uri si va aducem smartphone-ul Coolpad Cool 1 Dual. Terminalul imi apartine mie, el fiind cumparat cu cateva saptamani in urma de pe magazinul online Lightinthebox. Device-ul ‘l-am prins’ la pretul foarte accesibil de un pic peste 100 dolari (in jur la 440 lei cu taxe incluse).

Trebuie sa recunosc ca la acesti bani, terminalul este unul foarte impresionant (fara nici o exagerare). Sunt cateva aspecte ciudate (in special pe partea de software), insa mai multe despre acestea in randurile de mai jos.

DESIGN

Odata ce device-ul a fost scos afara din cutie, am ramas placut impresionati de design-ul metalic elegant. Carcasa nu este in intregime din metal, avand pe spate in partile de sus si jos ‘rame’ din plastic.

Acestea sunt vopsite frumos in culoarea device-ului. Apropo de culoare, avem un argintiu cu tenta de ‘gold’. Marginile sunt metalice si nu deranjeaza atunci cand telefonul este manevrat in mana.

Daca terminalul este expus la o sursa intensa de lumina, tenta de gold dispare. Pe zona din spate, in partea de jos, gasim logo-urile producatorului si inscriptia ‘LeEco inside’.

Telefonul este realizat de firma chineza Coolpad in parteneriat cu un alt brand chinez, in speta LeEco. Contributia LeEco la acest telefon este interfata grafica EUI (in versiune 5.8) aplicata peste sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow.

Spatele partial metalic are forma usor curbata inspre laterale, ceea ce ofera un grip bun dispozitivului.

In partea frontala suntem intampinati de un display FHD cu diagonala de 5.5 inci. Aparent, afisajul nu are margini. Insa, daca se priveste cu atentie, in locul unei margini metalice sau din plastic se pot observa dungile negre ale panoului IPS LCD.

In partile de sus si jos, panoul dispune de ‘rame’ vopsite in ton cu spatele terminalului. Dupa diverse cautari pe net, am descoperit faptul ca partea frontala contine protectie cu sticla Corning Gorilla Glass 3.

Deasupra ecranului pot fi zarite camera selfie de 8-megapixeli (asezata in dreapta difuzorului) si senzorul de lumina. LED-ul pentru notificari este ascuns langa camera secundara.

Partea din spate contine multe elemente hardware interesante. Atrage atentia sistemul dual-camera, care dispune de un look atractiv. Cei doi senzori de origine Sony sunt aranjati in pozitie verticala. Modulul camerei foto este inconjurat de un inel metalic lucios. Langa camera sade flash-ul LED tip dual-tone.

Sub sistemul dual-camera apare scanner-ul pentru amprente, care include o suprafata lucioasa. Scanner-ul este simplu de configurat si identifica amprenta destul de rapid. El poate fi utilizat pentru a debloca smartphone-ul. Scanner-ul nu poseda functie pentru blocare. Pe insertia de plastic din partea de sus este inclus microfonul.

CONSTRUCTIE

Putem spune cu toata convingerea ca smartphone-ul Coolpad Cool 1 Dual are un design reusit si constructie cu adevarat premium. Spatele metalic se simte excelent in mana si nu ramai deloc cu impresia ca ai de-a face cu un device care a costat putin.

Zona frontala este imbracata complet cu sticla Gorilla Glass. Privit din fata, smartphone-ul arata atractiv. In poza pare ca ramele ‘gold’ de sus si jos sunt cam groase.

Insa va asiguram ca pe ‘viu’, acestea sunt destul de subtiri. Era ideal daca lipseau marginile negre care inconjoara display-ul, insa nu putem reprosa prea multe datorita pretului de achizitie mic.

ALTE DETALII DE DESIGN

Telefonul poseda un corp metalic slim de 8.2 milimetri. Pe marginea dreapta sunt pozitionate butonul pentru pornire/oprire si tasta de reglare a volumului. Butoanele ofera un feedback bun la apasare.

Pe marginea metalica stanga isi face aparitia in partea de sus slotul Dual SIM. Vrem sa mentionam faptul ca telefonul nu dispune de slot MicroSD. Asta este fara indoiala un minus, insa terminalul dispune de 32GB stocare nativa, ceea ce este mai mult decat suficient pentru o selectie importanta de jocuri si aplicatii.

Daca telefonul era dotat doar cu 16GB ROM, era intradevar o problema. In acest moment sunt disponibile diverse servicii de stocare in cloud care pun la dispozitie pe gratis multi giga de stocare.

Asta rezolva partial lipsa MicroSD. Spunem partial deoarece cand nu ai net pe telefon, fisierele din cloud nu mai pot fi accesate.

Pe dunga metalica de jos avem portul USB tip C 2.0, care integreaza tehnologie OTG. Noi am conectat prin intermediul unui adaptor MicroUSB – USB C (nu este inclus in dotarea standard) un hard disk extern iar smartphone-ul l-a recunoscut rapid si fara probleme.

In partea stanga a portului USB avem un grilaj sub care este situat microfonul. In dreapta USB-ului sade difuzorul audio. Cele doua grilaje lasa impresia ca telefonul are boxe stereo, insa nu este asa. Difuzorul din dotare este lipsit de bass, insa are volum puternic si claritate.

Pe marginea metalica din zona de sus, producatorul chinez a incorporat jack-ul audio de 3.5mm si senzorul infrarosu. Senzorul este o dotare binevenita deoarece el iti permite sa folosesti smartphone-ul pe post de telecomanda pentru a controla televizorul, player dvd/blu-ray, box TV etc.

Pentru manevrarea de diverse gadget-uri, pe telefon este preinstalata aplicatia ‘Remote’. Noi am testat senzorul infrarosu pe 3 device-uri (televizor LG, televizor Samsung si blu-ray player Samsung), iar aplicatia de telecomanda de pe telefon a functionat perfect.

Per total, noi suntem foarte incantati de aspectul acestui device. Are constructie solida, finisaje aratoase si design elegant. Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos pentru a admira device-ul in toata frumusetea lui.

GALERIE FOTO

ECRAN

Terminalul are la bord un ecran IPS LCD dotat cu diagonala de 5.5 inci, rezolutie FHD (1920×1080 pixeli), 16-milioane de culori si 403PPI densitate pixeli.

Panoul are format clasic de 16:9 si un raport screen-to-body de 73.3%, ceea ce este o valoare buna pentru un panou 16:9. Afisajul dispune de protectie cu sticla Gorilla Glass 3.

Din acest unghi se observa clar dungile negre care inconjoara display-ul. Dungile nu sunt groase si nu strica design-ul stilat al partii frontale. Lasand deoparte acest aspect, display-ul este de calitate. Imaginea este clara, intens colorata si luminoasa.

Noi am petrecut mult timp cu terminalul si putem spune ca ecranul se vede bine in lumina de afara. Cu luminozitatea urcata la maxim, display-ul este lizibil in bataia soarelui.

Ecranul raspunde rapid la atingeri iar unghiurile de vizualizare sunt decente. Sticla Gorilla Glass de pe display se simte placut la atingere iar aceasta nu retine multe amprente.

Pentru navigare, smartphone-ul pune la dispozitie 3 butoane capacitive (recent apps, home si back) iluminate in alb. Este un plus faptul ca tastele capacitive sunt iluminate, insa din pacate nu exista optiune ca acestea sa fie luminate permanent atunci cand terminalul este folosit.

De asemenea, nici nu se poate seta durata de iluminare. Butoanele stau aprinse pentru aproximativ 5 secunde dupa care se sting.

Din setari (in Accesibility), fiecare din tastele capacitive poate fi ‘setata’ pentru a porni diverse aplicatii. Asta este in plus la functiile traditionale pe care butoanele le indeplinesc.

Spre exemplu, prin simpla apasare a butonului de back in mod evident esti trimis inapoi. Insa, daca butonul de back este apasat indelungat, el blocheaza ecranul.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Coolpad Cool 1 Dual este un smartphone puternic care vine ‘motorizat’ de procesorul octa-core 64-bit Qualcomm Snapdragon 652 1.8GHz. A nu fi confundat cu chipset-ul Snapdragon 625.

Procesorul Snapdragon 652 are in alcatuire 8 nuclee din care 4 sunt Cortex A72 de mare viteza (1.8GHz) iar celalalte 4 sunt Cortex A53 cu viteza de lucru ceva mai redusa (1.2GHz). Ca si placa grafica, avem chip-ul Adreno 510.

Terminalul mai ascunde sub capota 3GB RAM+32GB ROM si un acumulator mare inzestrat cu 4060mAh.

PERFORMANTA

Puternicul procesor Snapdragon 652 impreuna cu cei 3GB RAM ofera nu nivel de performanta ridicat. Smartphone-ul ‘zboara’ in multitasking, el fiind capabil sa ruleze 20+ programe fara urme de incetineala. Navigarea pe net este super cursiva iar aplicatiile sunt deschise rapid.

Un aspect pe care l-am sesizat este viteza de instalare a aplicatiilor de pe Google Play. Telefonul nu poate fi considerat lent cand vine vorba de instalarea de aplicatii, insa in comparatie cu un telefon Xiaomi sau Lenovo dotat cu hardware similar, parca instalarea dureaza cu o idee mai mult.

Cauza ar putea fi memoria interna, care clar nu este cea mai performanta ca si viteza pura. Pana la urma am testat un telefon care a costat doar 440 lei. Undeva a trebuit sa se faca rabat pentru a putea oferi terminalul la un pret atat de accesibil.

Navigarea prin meniuri este foarte cursiva, aplicatiile mai pretentioase gen YouTube ruleaza excelent iar gaming-ul este la el acasa. Pe telefon, noi am testat celebrul joc de curse Real Racing 3.

Jocul a fost descarcat si instalat destul de rapid. De asemenea, incarcarea meniurilor si a curselor se face destul de repejor. Jocul ruleaza cursiv chiar si atunci cand te afli in mijlocul unui grup mare de oponenti. In testele noastre, procesorul nu a depasit 40 de grade. O temperatura ok.

TESTE SINTETICE

1.Speedtest

Terminalul dispune de conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band care ofera viteze bune. Cu toate acestea, este foarte ciudat faptul ca device-ul nu vede banda rapida de 5GHz.

Se poate sa fie si router-ul nostru de vina, insa putin probabil. De ce spunem acest lucru pentru ca pe telefon am instalat aplicatia ‘WiFi 5G Band Helper’. Acest mic programel iti ofera optiunea de a alege ‘fortat’ intre banda de 2.4GHz sau banda de 5GHz.

De indata ce am ales banda de mare viteza, smartphone-ul s-a conectat la reteaua WiFi 5GHz. Odata conectati, WiFi-ul de pe smartphone poate receptiona doar banda de 5GHz. Cea de 2.4GHz nu este vazuta.

Cand esti conectat la banda de 2.4GHz, cea de 5GHz nu este disponibila. Foarte ciudat, insa nu e un ‘capat de tara’. Se poate trai fara probleme cu aceasta mica ciudatenie.

Pe smartphone a fost testat 4G LTE-ul de la RDS si a mers fara probleme.

2.AnTuTu

In AnTuTu, benchmark-ul etalon atunci cand vine vorba de testare smartphone-uri, device-ul s-a descurcat excelent. Avem un scor de aproape 80.000 puncte. Vrem sa mentionam ca pe telefon am instalat launcher-ul Nova Prime. Motivele pentru care am facut acest lucru le vom detalia putin mai jos.

Ceea ce vrem sa spunem este ca pe curat (fara launcher instalat) scorul in AnTuTu se ‘duce’ catre 90.000 puncte. Cel mai probabil, scorul cu aproximativ 10.000 puncte mai putin se datoreaza incarcarii device-ului cu o a doua interfata grafica, care cu siguranta mananca ceva resurse hardware.

3. CPU-Z

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Terminalul functioneaza cu sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow, peste care vine aplicata interfata grafica EUI 5.8.0. Sistemul de operare este rapid si bine optimizat, insa are cateva ciudatenii.

Daca se face ‘swipe down’ in partea de sus a ecranului, nu iti este afisat meniul cu setari clasice pentru Android (luminozitate, wifi, bluetooth etc). Aici ai acces doar la meniul cu notificari si data/ora. Pentru a accesa meniul cu setari rapide, trebuie apasat butonul capacitiv de recent apps.

Legat de notificari, daca este setata aplicatia dedicata de Gmail sa trimita notificari, aplicatia nu le trimite. Pentru a primi notificari, trebuie setat cont de Gmail in aplicatia standard de mail a telefonului.

Nu exista meniu in care sa fie afisate toate aplicatiile instalate. Practic, programele sunt insirate pe mai multe ecrane. De asemenea, mutarea icoanelor de pe un ecran pe altul se face surprinzator de greoi.

Nu se pot adauga manual mai mult de 4 ecrane. Sistemul de operare adauga automat ecran/ecrane atunci cand se atinge limita maxima de aplicatii permise pe cele 4 ecrane. Practic, se adauga automat ecran nou cand nu mai este loc pentru aplicatii pe cele 4 ecrane. Foarte ciudat.

O alta ciudatenie este faptul ca nu ai bara de volum pentru notificari. Ai pentru sonerie, media si alarma. Trebuie sa instalezi un widget de volum din Google Play care sa iti ofere acces la bara de volum dedicata notificarilor.

NOVA LAUNCHER

O parte din ‘neregulile’ interfetei software pot fi reparate prin instalarea unui launcher. Noi am optat pentru versiunea cu plata de Nova Launcher. Exista bineinteles si versiune gratis.

CAMERA FOTO PRINCIPALA

Coolpad Cool 1 Dual are in dotare un sistem dual-camera destul de performant. Camera este formata din perechea de senzori Sony 13MP (Color)+13MP(alb negru).

Avem tehnologii moderne precum PDAF pentru focalizare rapida, lentile cu deschidere F2.0, flash LED dual-tone, mod DSLR pentru poze cu efect Bokeh, auto-HDR, panorama si filmare 4K cu 30fps. Camera stie si filmare in slow-motion la 720p cu 120fps.

Noi am fost placut surprinsi de felul in care se comporta camera. Daca exista lumina cu intensitate buna, se pot face niste poze foarte aratoase. Daca se mai adauga si efectul HDR, pozele sunt viu colorate. Functia PDAF focalizeaza imaginea repede iar captura foto este realizata aproape instant.

Calitatea pozelor se mentine la nivel bun chiar si atunci cand lumina ambientala nu mai are intensitate buna. Pozele pe timp de noapte sunt decente, insa au un pic cam mult zgomot.

Deoarece telefonul dispune de sistem dual-camera, se pot realiza poze cu celebrul efect Bokeh de blur in background. Putem spune ca pozele realizate astfel arata bine. Camera reuseste sa scoata in evidenta foarte bine obiectul focusat iar peisajul din background este frumos blurat.

CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru fotografii selfie ne sta la indemana camera secundara dotata cu senzor potent de 8-megapixeli, lentile cu deschidere F2.2, functie de infrumusetare si filmare la 1080p cu 30fps.

Pozele selfie arata bine atat timp cat in jur este lumina de intensitate decenta. Camera este capabila sa captureze foarte bine lumina din mediu astfel incat in majoritatea cazurilor pozele sunt luminoase si bine detaliate.

Functia de infrumusetare elimina micile imperfectiuni de pe chipul tau. Ne surprinde faptul ca camera selfie dispune de functie auto HDR. Pozele realizate astfel au un plus de culoare si lumina.

CAMERE FOTO – interfata software

Aplicatia prin care se ‘manevreaza’ camerele foto are o interfata simpla, curata si usor de folosit. Meniul cu setari este usor de accesat iar alegerea celor 5 moduri de filmare se poate face prin swipe direct pe ecran sau direct prin touch pe denumiri (NIGHT, VIDEO, PHOTO, BEAUTY, PRO).

GALERIE FOTO (POZE REALIZATE CU CAMERA PRINCIPALA)

BATERIE SI AUTONOMIE

Smartphone-ul ascunde in corpul metalic un acumulator de capacitate generoasa in cuantum la 4060mAh. Bateria dispune de tehnologie de incarcare rapida Quick Charge 2.0 si este incarcata prin portul USB tip C 2.0.

Vrem sa mentionam ca incarcatorul din dotare este unul standard si nu ‘fast charger’. Pentru a beneficia de functia Quick Charge 2.0, trebuie cumparat un incarcator compatibil cu aceasta tehnologie.

Cu toate ca smartphone-ul dispune de incarcator standard, incarcarea se face destul de rapid. Bateria atinge 100 de procente dupa aproximativ 1:30 minute de incarcare, ceea ce nu este rau deloc mai ales daca punem la socoteala capacitatea mare.

Ca si autonomie, acumulatorul se descurca excelent. Daca telefonul este folosit foarte intens (apeluri,WiFi, GPS, browsing pe net, camera, youtube, diverse aplicatii, AnTuTu etc), bateria ‘depune armele’ dupa aproximativ 19 ore. Daca se merge pe o utilizare moderata-light, telefonul duce fara probleme intre 3-4 zile.

AMBALAJ SI ACCESORII

Device-ul vine intr-o cutie solida si de dimensiuni destul de generoase. In box sunt incluse urmatoarele: folie de protectie display, cheita pentru slotul Dual SIM, incarcator, cablu USB tip C, casti si manuale.

Coolpad Cool 1 Dual review – CONCLUZIE SI PRET

In ciuda catorva neajunsuri, noi consideram smartphone-ul Coolpad Cool 1 Dual a fi un super device. La pretul de 440 lei cat am achitat noi pe el este pur si simplu impresionant nivelul de performanta si dotari primit. Un telefon de brand consacrat gen Samsung, Xiaomi, Huawei cu dotari similare ar fi costat de 4 ori mai mult.

In acest moment, smartphone-ul este la vanzare pe site-ul Gearbest.com la pretul de 136 dolari (in jur la 654 lei cu toate taxele incluse). Pretul este ceva mai mare fata de cat am platit noi la achizitionarea device-ului de pe site-ul Lightinthebox. Insa chiar si asa, pretul este foarte bun.

PRO

  • Corp metalic cu design premium si constructie solida
  • Display FHD foarte bun, protectie Gorilla Glass
  • Configuratie hardware puternica (Snapdragon 652 + 3GB RAM/32GB ROM)
  • Acumulator de capacitate mare cu autonomie excelenta
  • Scanner de amprente usor de setat; recunoaste amprenta rapid
  • Camera principala duala performanta; filmare in 4K
  • Camera selfie de calitate
  • Port USB tip C cu OTG
  • Senzor infrarosu
  • Difuzor audio decent
  • Conexiune 4G LTE rapida
  • Pret foarte accesibil

CONTRA

  • fara slot MicroSD
  • nu se poate seta durata de iluminare pentru butoanele capacitive
  • conectare dificila la banda WiFi de 5GHz
  • Interfata software cu multe lipsuri; doar Android 6.0.1 Marshmallow
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).