Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi iar cu aceasta ocazie ne-am gandit sa va aducem la review laptop-ul de buget Asus VivoBook MAX A541N. Portabilul are dotari hardware bune, un design interesant si cel mai important, un pret accesibil. Laptop-ul poate fi cumparat online pentru aproximativ 1300 lei.

Asus VivoBook MAX A541N review: DESIGN

Odata ce este scos din cutie, portabilul te intampina cu finisaje care nu lasa impresia de device ieftin. Capacul imita textura metalului si are striatii care creeaza un efect vizual placut. Suprafata este usor lucioasa si retine urme de amprente. Materialul folosit in partea de sus este plastic de o calitate chiar buna.

Datorita diagonalei generoase de 15.6 inci, avem un laptop cu dimensiuni destul de mari. Constructia este destul de slim si de usoara. Pe mijlocul capacului gasim logo-ul Asus, care este inscriptionat cu litere metalice. Capacul poate fi usor rabatat datorita marginii de sus usor iesita in afara.

Laptop-ul este destul de subtire iar asta contribuie la manevrarea usoara a acestuia. Cand laptop-ul este tinut in mana, partea de sus se simte solid. Capacul de jos are un pic de scartait. Mai multe despre partea de jos un pic mai incolo in review.

Odata ce laptop-ul este rabatat, am ramas placut surprinsi de aspectul foarte reusit al zonei care incorporeaza tastatura si touch pad-ul. Pe langa aspect stilat, avem si o constructie neasteptat de solida. Cu portabilul in pozitie de deschis ai impresia ca folosesti ceva mult mai scump. Plasticul este vopsit si finisat in asa fel incat arata si lasa senzatia de suprafata metalica.

Gasim o tastatura de mari dimensiuni dotata cu taste numerice. Partea cu ecranul este usor de rabatat in ambele directii (sus/jos). Este un plus faptul ca ramele din plastic care inconjoara display-ul sunt de culoare mata. Ele nu retin urme de amprente.

Mecanismul de deschidere este solid si vine vopsit in albastru inchis, in ton cu capacul.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Plasticul negru mat care inconjoara ecranul este de calitate decenta. Cand ecranul este rabatat, plasticul nu scartaie. Mecanismul de rabatare poate tine fara probleme ecranul la aproape orice unghi de inclinare.

Capacul arata foarte bine iar ‘sasiul’ din plastic care integreaza tastatura si touch pad-ul arata si se simte placut la atingere.

In ciuda dimensiunilor generoase, portabilul are constructie destul de slim. El este si rezonabil de ‘light’, in jur la 2 kilograme.

Pe marginea stanga sunt insirate urmatoarele optiuni de conectivitate: jack de 3.5mm, 1 port USB 2.0, 1 port USB 3.0, port HDMI, port VGA, LAN 10/100 Mbps, port USB tip C 3.1 si mufa alimentare.

Pe marginea dreapta gasim unitatea optica tip DVD-RW.

O bila alba pentru laptop este felul in care vine pozitionat sistemul audio. Daca alti producatori opteaza pentru boxe asezate sub laptop, pe modelul Asus VivoBook MAX A541N cele doua difuzoare sunt asezate deasupra tastaturii. Sunetul emis de acestea este unul clar cu volum destul de puternic si calitate ok. Muzica mp3 suna decent iar clipurile de pe YouTube se aud bine.

Zona unde laptop-ul isi arata originile de buget este capacul care acopera componentele. Plasticul este de o calitate slaba si lasa impresia de ‘cheap’. Bine macar ca Asus a ales sa faca rabat de la calitate unde conteaza mai putin, Atat timp cat capacul display-ului si zona cu tastatura sunt de calitate, chiar nu avem motive sa ne plangem prea mult.

Device-ul are o aderenta buna pe suprafete alunecoase deoarece dispune de picioruse din cauciuc. Sistemul de racire dispune de doua grilaje prin care este evacuat aerul cald: unul jos si unul pe lateral dreapta.

Per total, noi ne declaram multumiti de design si constructie. Gadget-ul arata bine si este destul de solid in partea de sus si in zonele care incorporeaza display-ul si tastatura. Capacul din plastic de sub laptop nu face cinste acestui device, insa nu conteaza prea mult.

GALERIE FOTO

ECRAN

Asus VivoBook MAX A541N este dotat cu un ecran LCD cu iluminare LED, diagonala de 15.6 inci si rezolutie standard de 1366×768 pixeli. Afisajul are o rata de refresh la 60HZ iar suprafata ecranului este lucioasa.

Display-ul livreaza o imagine destul de clara si de colorata. Daca cu cativa ani in urma era suficienta rezolutia HD pentru diagonala mare de 15.6 inci, in zilele in care traim este cam putin mai ales ca sunt telefoane cu diagonala de 5.5 inci si rezolutie Quad HD (2560×1440 pixeli) sau chiar 4K. Insa, avand in vedere pretul accesibil, nu putem aduce multe critici afisajului.

Ecranul este mai mult decat decent pentru orice fel de activitate: filme, poze, internet, youtube, office etc. Pe langa asta, afisajul are luminozitate ridicata si unghiuri de vizualizare bune.

Ramele negre care inconjoara ecranul sunt inguste, insa suficient de late incat degetul nu va ajunge pe ecran atunci cand acesta este rabatat.

Din pacate ecranul are suprafata glossy care reflecta lumina. Laptop-ul trebuie folosit in spatii inchise iar ecranul sa nu fie orientat catre o sursa puternica de lumina.

TASTATURA SI TOUCHPAD

Tastatura acestui device este foarte bine realizata. Tastele sunt suficient de mari iar acestea au cursa scurta la apasare. Asta avantajeaza mult tastarea rapida. Intre butoane este suficient loc iar acestea sunt fabricate dintr-un plastic placut la atingere. Nu lipsesc tastele numerice, ceea ce este un plus.

Tastele de la F1 pana la F12 pot fi folosite pentru diverse functii utile precum reglarea volumului, ajustarea luminozitatii ecranului, trecerea pe mod avion etc. Butoanele sus/jos si stanga/dreapta sunt cam inghesuite, insa acest aspect e deja ceva obisnuit pentru aproape orice model de laptop. Exceptie fac laptop-urile de gaming.

Referitor la touchpad, acesta are dimensiune generoasa si raspunde destul de prompt la comenzi. Lag-ul este redus atunci cand sageata este directionata. Butoanele de click un sunt zgomotoase iar acestea sunt delimitate clar de o linie. Touch pad-ul suporta atingeri multiple (scroll, dubla apasare pentru a face click etc) iar datorita dimensiunilor mari, el este usor de folosit si pe timp de noapte.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Portabilul este motorizat de procesorul quad-core Intel N4200 dotat cu frecventa standard de 1.1GHz. Pentru un plus de viteza, procesorul urca pana la un maxim de 2.5GHz. Mai avem 4GB RAM DDR3, hard disk de 500GB, placa video integrata Intel HD Graphics 505 si baterie Lithium-Ion cu 3 celule. Vrem sa mentionam ca sistemul de operare Windows 10 nu este inclus.

Ca si functii wireless pentru conectivitate avem WiFi 802.11 b/g/n si Bluetooth 4.0.

PERFORMANTA

Procesorul quad-core Intel impreuna cu cei 4GB RAM se descurca bine in majoritatea situatiilor. Pentru test, noi am instalat sistemul de operare Windows 10. Din cei 4GB RAM mai raman liberi cam 2GB RAM, ceea ce este suficient pentru multitasking, web-bowsing, office, filme, video streaming si alte activitati.

Procesorul face fata fara probleme in clipuri YouTube la rezolutie 1080p. Nivelul de utilizare al acestuia urca cam pana la 70%. Restul de 30% sunt suficienti pentru a rula in background aplicatie messenger si alte programe care nu consuma multe resurse hardware.

Hard disk-ul de 500GB este incapator si se misca destul de ok. Era de preferat o unitate SSD, insa atunci pretul era cu totul altul.

Performantele acestui device nu ne-au dezamagit pe parcursul testului. Ocazional se pot juca si ceva jocuri care nu necesita multa procesare video gen Counter Strike si alte titluri cu cerinte hardware similare.

Pe durata testului, laptop-ul a functionat silentios fara a atinge un nivel ridicat de temperatura.

BATERIE SI AUTONOMIE

Terminalul a primit un acumulator Lithium-Ion de 36 WHrs (3 celule). Bateria este incarcata prin intermediul mufei dedicate.

Autonomia este ok atat timp cat nu se ‘trage’ prea tare de laptop. Cu o utilizare light care implica activitati precum office, messenger, muzica etc, se poate ajunge catre 6 ore, ceea ce este destul de bine.

Daca se utilizeaza intens resursele de care dispune portabilul, bateria poate fi stoarsa de energie in cam 2 ore.

Asus VivoBook MAX A541N review: CONCLUZIE

Asus VivoBook MAX A541N este un laptop perfect ok pentru diverse activitati media si office. Procesorul quad-core este suficient de performant iar cei 4GB RAM fac fata fara probleme sistemului de operare Windows 10. Noi personal recomandam acest model celor care se afla in cautarea un laptop ieftin si bun.

Device-ul este disponibil online pentru aproximativ 1300 lei.

PRO

  • Display decent
  • Configuratie suficient de puternica (Procesor quad-core Intel + 4GB RAM)
  • Hard disk incapator
  • Functionare silentioasa, sistem de racire eficient
  • Design reusit, constructie partial de calitate
  • Tastatura si touchpad excelent realizate; taste numerice
  • Port USB 3.0, port USB tip C, unitate optica DVD-RW
  • Boxe de calitate pozitionate inteligent
  • Autonomie rezonabila
  • Pret accesibil

CONTRA

  • Capacul de sub laptop este de slaba calitate si scartaie usor
  • Ecran cu suprafata glossy

Mersi mult Eci

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).